Engeland29 april 2022, door Sanne Carbaat

Haal je chill in de Chiltern Hills in Engeland (vlakbij Londen)

Engeland, 29 april 2022, door Sanne Carbaat

Haal je chill in de Chiltern Hills in Engeland (vlakbij Londen)

De Chiltern Hills zijn een beschermd natuurgebied ten noordwesten van Londen. George Clooney zou er ergens een huis hebben (Taylor Swift is volgens de laatste roddels aan het zoeken) en als het goed genoeg is voor George en Taytay, dan willen wij ook. Prachtige red brick cottages, landhuizen en ander moois, glooiende heuvels, lange lanen met overhangende bomen en de Thames die overal rustig doorheen meandert. We zijn nog lang niet klaar met de Chiltern Hills.

 

Voor leuks in Londen zelf moet je even hier kijken. 

Goring

Goring

De leukste, lekkerste en drukste lunchroom in omstreken in Pierrespont. Net over de brug en onder een gezellige luifel ben je hier een enorme mazzelaar als je een tafel kunt bemachtigen. Mocht dat niet lukken (hallo!), dan kun je in de rij gaan staan voor take-away koffie, sandwiches en al je Engelse pastries. Ergens een veel beter idee, want dan kun je een fijn plekje langs de Thames vinden voor een impromptu al fresco. Of gewoon rondlopen in het knusse dorp – altijd een goed idee.

De Miller of Mansfield met zijn Tudor style gevel is een ander verhaal: minder hipster, iets formeler en mét Michelin ster is dit de plek waar je echt gaat tafelen. Niks geen vette fish & chips of steak and ale pie (al zal die megalekker zijn, mocht-ie wel een keer op het menu komen), maar hier leer je de verfijnde kant van de Engelse keuken kennen. Binnen is het oud en hout (op een hele goede manier) en buiten zit je tussen de wijnstruiken en barrels. Iets verderop vind je de Coppa Club. Niks mis mee, maar iets te swanky for it’s own good.

Sonning

Sonning

Sonning is vrij groot, maar waar je wilt zijn is bij Sonning on Thames. Een prachtige, oude en stijlvolle pub is The Bull Inn. De biertuin is prima (en kijkt uit op de begraafplaats, zie je niet vaak), maar bij The Bull Inn wil je eigenlijk echt binnen zijn. Donker hout, knusse hoeken, laag plafond en overal warme texturen en zachte kleden. Natuurlijk ontbreekt een haardvuur niet, hebben ze een fijne wijnkaart en genoeg ales van de tap. Doe jezelf een lol en probeer er op een zondag te zijn, dan kun je de Sunday Roast bestellen en dat wil je. Je kunt ook blijven slapen bij The Bull, maar de kamers zijn helaas niet zo sfeervol als de pub en het restaurant.

The Mill at Sonning zit aan de andere kant van het water in Sonning en is ook een theater. Het is een prachtig gebouw (de watermolen hebben ze open gelaten, zodat je ook binnen de molen kan zien). Inrichting is warm, maar simpel, met klapstoelen uit het theater van vroeger en een bar die je misschien een beetje aan een voetbalkantine doet denken (maar dan wel mooier). Ze hebben een scala aan verschillende shows, van comedy tot modern dance tot ouderwetse Shakespeare voorstellingen. Het theater zelf is op zijn liefst gezegd intiem, dus als je niet van theatrale interactie houdt, boek dan zeker niet een stoel op de eerste twee rijen.

Slapen doe je, als het even kan, in The Great House in Sonning. De kamers zijn verdeeld over verschillende gebouwen (sommige indrukwekkender dan anderen), maar de inrichting van de kamers is tiptop in orde. Een strakke balans tussen nieuwerwets met ouderwetse details, leaning towards de funky side. Veel kleur (denk feloranje stoel, ijsblauwe muren en een mosterdgeel tapijt) met toffe details als een old school radio (die aanstaat als je binnenkomt – niet schrikken) en een knalrode draaischijftelefoon. Je kunt ontbijten, lunchen en dineren bij de Coppa Club aan de overkant. Interieur is top, maar het eten nou niet zo speciaal om er je hele verblijf je zitten.

Ook hier in Sonning zijn genoeg paden en wandelroutes om jezelf dagen te vermaken, vooral de paden die langs de Thames gaan zijn fijn en makkelijk voor jong en oud. Let wel op waar je je wandeling begint: de bruggen over de Thames zijn niet gelijk verspreid en voor je het weet ben je veel verder aan het lopen dan je van plan was (of moet je precies dezelfde weg weer terug, ook zonde).

Yattendon

Yattendon

Vrijdagmiddag, zaterdag en zondag komt jong en oud samen in de West Berkshire brouwerij. Met de taproom meteen naast de brouwerij (je kunt de ketels zien) en een megabiertuin is het dan ook een fijne plek voor de mini’s en de maxi’s. Beter eten dan je standaard pub grub en met écht goede en interessante pizza’s snappen we wel waarom heel Yattendon en omgeving hier ieder weekend weer samenkomt. Bestel de Good Old Boy bitter, neem plaats op de comfy Chesterfield en aaaah: het is weekend/vakantie/dinsdag. Goed om te weten: er zijn een aantal wandelpaden die beginnen én eindigen bij de West Berkshire Brewery.