Engeland8 mei 2021, door Sanne Carbaat

Kamperen en glamping wordt op deze allemaal-net-wat-extra-plekken in de UK een stuk leuker

Engeland, 8 mei 2021, door Sanne Carbaat

Kamperen en glamping wordt op deze allemaal-net-wat-extra-plekken in de UK een stuk leuker

Kamperen is de ultieme vorm van vrijheid. Alles wat je (echt) nodig hebt, zit in je auto, je campervan of zelfs in de zijtas van je fiets. Kamperen is unwinden, loslaten van wat moet en het omarmen van de natuur en stilzitten. Oei, dat is misschien een beetje zweverig en zo bedoelen we kamperen echt niet. Kamperen is ook fikkie steken, bessen zoeken en boomhutten bouwen. Het is zwemmen in de zee of het aanliggende meertje. Kaartspelletjes spelen, je buren heel snel leren kennen en er een potje voetbal mee spelen. Kamperen is life, the good life. Voor degenen die zeggen dat ze kamperen niet leuk vinden, kunnen we alleen maar zeggen dat ze nog nooit een goede camping hebben gevonden.

 

En vandaar - een steengoede lijst campsites door heel Groot-Brittannië die allemaal net wat anders zijn en allemaal net op hun eigen manier.

 

In Nederland kunnen we er ook wat van hoor, fijne kampeerplekken.

Schotland

Schotland

Als er een land tot de verbeelding spreekt, is het wel Schotland. De magische Highlands, kleine Schotse dorpjes, Edinburgh, een kust waar soms de golven met geweld over de kliffen heen slaan en waar soms het water zo blauw kan zijn, dat je denkt dat je op een tropisch eiland bent (temperaturen zijn wel iets anders) Zodra je de natuur intrekt, is het net alsof een stapje terug in de tijd doet, Outlanderstyle. Je kunt er vrijwel overal naar hartenlust wandelen, een Highlander knuffelen (we raden hier de de wollige koeien aan, maar give it a try om een Schot over z’n bol te aaien) en zo lekker comfort food eten in één van de vele geweldige pubs die echt overal in Schotland te vinden zijn. Zet je tent op, bak koffie terwijl je uitkijkt over een loch (hé, Nessie!) en veel beter wordt het niet.

Beinglas Farm Campsite, Inverarnan, Loch Lomond

Beinglas Farm Campsite, Inverarnan, Loch Lomond

Een B&B, self catered cabins, een bar en restaurant on site én campingplekken midden in de vallei, uitkijkend over glooiende velden en imposante bergen als backdrop. Beinglas Farm Campsite heeft het en je wilt het. De camping zit aan een kleine stroom, schattig, maar zet je tent er liever niet te dichtbij, want hij wil nog wel eens overstromen. Het weer in Schotland doet een beetje wat ‘ie wil, dus  in de gaten houden als je niet met natte sokken wakker wilt worden. De biertuin heeft bijna de hele dag zon en de combinatie van een goede pint en dit waanzinnige uitzicht maakt kamperen zelfs voor de haters een uitje. Helemaal als je na die pint geen zin meer hebt om de BBQ aan te wakkeren, dan kun je aan de Schotse pub grub.

In het nabijgelegen Tydrum kun je bij The Green Welly terecht voor al je outdoor needs en kampeerzooi, inclusief een muggennet voor je hoofd en Avon Skin So Soft om de midges weg te houden (aanrader!).

Beinglas Farm Campsite

Fidden Farm, Fionnphort, Isle of Mull

Fidden Farm, Fionnphort, Isle of Mull

The Isle of Mull is het minder toeristische Isle of Skye. Een stuk minder bussen vol andere reizigers, maar juist lui die een beetje moeite en planning over hebben voor een goede trip. En die moeite wil je doen voor Mull, want alleen rondjes rijden over het eiland is al een vakantie op zich. Als de boot vanaf Oban neemt (even stoppen bij the Oban Seafood Hut – verser dan verse oester en voor een habbekrats) vaar je aan in Craignure en dan is het nog maar een uurtje naar Fidden Farm in Fionnphort, een camping aan het randje van de wereld. Je parkeert jezelf en je camper op het randje van de grasduin, schopt je schoenen uit en kijkt uit over het zilverwitte strand, rotsen bekleed met felgeel zeemos en een eindeloze zee. Fidden Farm heeft een fijn douchehok, maar daar houdt het wel een beetje op – je hebt het maar te doen met de natuur en je kampeergenoten. Fionnphort is heel vlakbij, heeft een klein supermarktje, een pub met biertuin die uitkijkt over de kleine haven en af en toe komt er een loslopend schaap blerrend de weg afrennen.

Je kunt hier ook de ferry nemen naar Iona, een piepklein eiland tegenover Fionnphort. Ze hebben er een klooster dat twee keer in de week zelf brood bakt, genoeg rotspartijen om dagenlang te klimmen, klauteren en dolfijnen te spotten en je kunt er op zoek naar Iona Marble, mooie groene stenen waar de lokale bevolking sieraden van maakt.

Camusdarach Campsite, Arisaig

Camusdarach Campsite, Arisaig

Camping en glamping tussen de bomen, aan de duinen en vijf minuten lopen naar je privéstrand – dat is Camusdarach Campsite. Vlakbij de The Road to the Isles en met een uitzicht over de eilanden Eigg, Rum en Skye snappen we goed waarom er hier ook bruiloften georganiseerd kunnen worden, veel mooier wordt je aankleding niet. De camping is gezellig klein en ligt in een dip, dus ook al ben je zo op het strand, de wind heb je weinig last van (midges dan weer wel meer). Er is ook een klein winkeltje on site, waar je je key kampeerproducten kunt kopen, zoals marshmallows met chocoladedip en een verrassend goede take away koffie. Niet helemaal in lijn met het back to nature idee, maar wel ontzettend handig om de rest van je trip te plannen – er is goede wifi op de hele camping.

Het kustplekje Mallaig is nog geen kwartiertje rijden, heeft een bedrijvig haventje en een lokale langoustinesoort die je niet wilt overslaan. NB: beetje kraakgeweld is noodzakelijk, want die beesten hebben een keiharde buitenkant.

Camusdarach Campsite

Glenbrittle Campsite, Glenbrittle, Isle of Skye

Glenbrittle Campsite, Glenbrittle, Isle of Skye

Aan de voet van het Cuillin gebergte en aan Loch Brittle vind je Glenbrittle Campsite. Als je aan komt rijden, denk je misschien eerst dat er niet veel is, maar schijnt bedriegt hier. Ok, de Cuillin pieken kun je niet missen, vergeet het zandstrand niet én er is een heus café mét ontzettend goede koffie (bijna) 24/7 beschikbaar. Niet alleen de koffie maakt het opstaan makkelijker, de croissantjes worden iedere ochtend vers gebakken, je kunt er zuurdesempizza bestellen en ze maken een goddelijke hot chocolate. Vanaf de camping begin je een aantal wandelingen door Cuillin en zelfs als je verdwaalt (guilty…) is de hike schitterend en houd je camping of de baai altijd wel een beetje in het zicht.

Tien minuutjes rijden van de camping heb je de Fairy Pools, een stroom water die gestaag over allemaal rotsen en miniwatervallen het landschap door kronkelt. Het begin van de Fairy Pools is vaak druk (daar parkeert iedereen), maar als je even verder doorstapt wordt de natuur ruiger, de watervallen (iets) groter en je hebt geen last meer van je medetoeristen.

Glenbrittle Campsite

Kinloch Campsite, Dunvegan, Isle of Skye

Kinloch Campsite, Dunvegan, Isle of Skye

In het noorden van Skye is het drukker, en als je er bent, snap je precies waarom. Het is er zo mooi en er is zoveel te doen en zien. Lekker centraal zitten is key – hello, Kinloch Campsite aan Loch Dunvegan. Beetje pootje paden terwijl de MacLeod’d Tables op de achtergrond spectaculair staan te wezen. Met een beetje mazzel komen de zeehonden je een goedemorgen wensen, en anders de vriendelijke familie die het runt wel. Bijna om de hoek vind je de Dunvegan Oldest Bakery of Skye en dat is al reden genoeg om een paar dagen bij Kinloch Campsite rond te hangen.

In Dunvegan zelf staat Dunvegan Castle, waar de magische Fairy Flag hangt en waar je echt heerlijk door de kasteeltuinen kunt wandelen. Nog geen halfuurtje rijden ben je bij Neist Point Lighthouse, een vuurtoren die op een steile klif is gebouwd en waar je je heel (héél) goed moet vasthouden aan de railing als het een beetje waait. Voor je portie wandelen rijd je naar Staffin voor een rondje Quiraing-gebergte. Met mooi weer (en dat vinden ze in Schotland al snel) staat er een lief tentje voor koffie en een snack.

Kinloch Campsite

Lickisto Blackhouse Camping, Lickisto, Isle of Harris

Lickisto Blackhouse Camping, Lickisto, Isle of Harris

Het is zeker off the beaten track, maar een trip naar de Isles of Harris and Lewis in de Outer Hebredis zijn alle ferries en verwaaide haren helemaal waard. De pont gaat vanaf Uig en dat is een van de betere pontplekken, want de Isle of Skye Brewery Company zit er een meter naast. Aangekomen in Tarbert rijd je een klein stukje richting het zuiden en je weet niet wat je ziet. Niks geen donkerbruin Noordzee water, maar lichtgevend blauw, helder water met alle kleuren turquoise ertussenin. In combinatie met het rotsige maandlandschap ben je echt een wereld verwijderd van de groene Highlands.

Lickisto Blackhouse Camping heeft niet zoveel plek voor campers, dus reserveren of even bellen, is zeker handig. Voor tenters zijn er allemaal verstopte plekjes aan het water (pas op, de zeehonden blaffen ‘s ochtends echt keihard) of verscholen tussen inheems groen. Het absolute hoogtepunt van de camping is het traditionele blackhouse, dat hier gebruikt wordt als communal space voor kampeerders. Er is een kacheltje, een grote tafel voor lange spelletjesavond en een kneuterige douche.

Lickisto Blackhouse Camping

Engeland

Engeland

Engeland is echt niet alleen een weekendje Londen (al zeggen we daar geen nee tegen). Engeland is de National Parks zoals het Peak District en de North Yorkshire Moors. Het is industriële steden als Manchester en Leeds (voor meer leuke tips in Yorkshire moet je even hier klikken). Engeland is de prachtige en sleightly fancy Cotswolds, het is de witte kliffen van Dover en het groene Devon waar je omkomt in artisanale streekproducten. Natuur en stad zijn vaak niet verder dan vijftien minuten van elkaar verwijderd – best of both worlds! Engeland is voor de kampeerders die alleen maar in het groen willen zitten en voor de glampers die ook een beetje willen city hoppen en in de watten gelegd willen worden. Old Blighty, here we come!

Dale Farm Rural Campsite, Bakewell, Derbyshire

Dale Farm Rural Campsite, Bakewell, Derbyshire

In het Peak District en vlakbij het schattige dorpje Bakewell (jaaa, van de Bakewell tart!) vind je Dale Farm Rural Campsite. Het wordt gerund door een kleine familie en je ziet en voelt meteen alle liefde, tijd en moeite die in de camping gestopt zijn. De douches zijn heet (dat is helaas niet op iedere camping vanzelfsprekend), als je het lief vraagt, mag je de schapen aaien en de campingfaciliteiten zijn rolstoelgebruikervriendelijk. Omdat de camping op een kleine helling staat, kijk je eigenlijk nooit recht bij je buren naar binnen. Sommige ‘keep it quiet‘ bordjes zijn een tik passief-agressief, maar het betekent dus wel dat het heerlijk rustig is. Je kijkt uit over glooiende landschappen, groen gewas tot waar het oog reikt en bij het campingwinkeltje kun je allemaal lekkers kopen van eigen boerderij. Glampers kunnen hun geluk niet op in de prachtige bell tents die ook worden verhuurd – een goede mix tussen Engelse boersheid en Ibizavibe hippyness.

De Thornbridge Brewery heb je al te pakken op nog geen tien minuten rijden en dat is hun bier en brew pub meer dan waard. Iets verder rijden vind je de Monsal Trail, een oud treinspoor dat niet meer in gebruik is en waar je nu heel fijn kunt wandelen en fietsen over viaducten en door donkere tunnels. Er zijn wat tea houses verspreid over de trail, dus je hoeft niet bepakt en bezakt van huis te gaan voor een snack.

Dale Farm Rural Campsite

Orcaber Campsite, Settle, North Yorkshire

Orcaber Campsite, Settle, North Yorkshire

Fijn in zijn simpelheid en all what is outdoors to do in de omgeving – Orcaber Campsite in de Yorkshire Dales is bijna te bedrieglijk eenvoudig. Keer de auto niet om, maar pitch je tent, geniet van de groene heuvels om je heen en pak je rust. Want daar is deze camping uitermate geschikt voor. Piepklein, helemaal vlak (hoezee) en met af en toe een verdwaalde kip of egel – echt terug naar de basics of nature. In het communal huisje vind je veel leuke tips en wandelingen in de buurt, de kippen leggen (als het even meezit) iedere dag eitjes en het historische Settle is op minder dan vijf minuten rijden. Mocht je toch nog iets willen vragen, komen de eigenaren aan het einde van de dag even een rondje doen om te kijken of alles goed is. Kneuterigheid op zijn leukst.

Op twintig minuten lopen (of drie minuten in de auto) vind je Austwick, een piepklein Engels dorpje waarvandaan je allemaal hele fijne wandelingen kunt doen. Sommige walks zijn maar twee uur, maar het landschap verandert om de tien minuten – veel limestone, heuvels, dan weer dicht bos. Oh, en de lokale pub Game Cock is een goede achteraftraktatie.

Orcaber Campsite

Windermere Camping and Caravanning Club Site, Staveley

Windermere Camping and Caravanning Club Site, Staveley

Zie je een pub en restaurant meteen bij het binnenkomen van de camping, dan weet je dat je een goede hebt – Windermere Camping and Caravanning Club Site in Staveley it is. De bomen naast het veldje voor tenten geven een beetje beschutting en gezelligheid en er is een klein huisje waar je kunt afwassen en kletsen met andere kampeerders. Het stuk voor de caravans en campers is een stuk minder gezellig dan het tentveldje, dus mocht je daar in rond rijden, dan is deze plek niet het leukst. De camping is precies tussen Bowness-on-Windermere waar je heerlijk kunt struinen als je de hordes toeristen een beetje kunt omzeilen en het drukke marktdorpje Kendal en binnen no time zit je in het Lake District National Park.

Het stadje Staveley zit op geen tien rijden en je vindt daar de ideale middagactiviteit: een pint cask ale bij de Hawkshead Brewery en daarna een pork and apple sausage roll van More? the Artisan Bakery. Het terras heeft bijna de hele middag zon (Hawkshead doet zelf ook fijn pub food) en je krijgt echt beetje dat local feeling. Voor de actievelingen is er de Lake Windermere National Trust, waar je kunt luieren, zwemmen en met de kids kunt banjeren.

Windermere Camping and Caravanning Club Site

Park Cliffe Camping and Caravan Estate, Windermere, Derbyshire

Park Cliffe Camping and Caravan Estate, Windermere, Derbyshire

Het is een uitdaging om een vlak stukje tentgrond te vinden (camper vans hebben het hier makkelijker), maar je hebt dan ook wel een uitzicht van heb-ik-jou-daar bij Park Cliffe Camping. De camping is ruimtelijk opgezet, de camper vans staan in een soort van halve cirkel als in een dorpje met veel bomen en groen, je wandelt vanaf de hele camping zo de natuur of een bospadje in én er is een restaurant en bar met tapbier en goede Engelse klassiekers op het menu zoals bangers & mash en kip tikka massala. Geen tent? Dan kies je voor een pod, een shepherd’s hut of een eigen cottage. Voor het grut is er een aantal mooie, houten speeltoestellen en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. En glampers opgelet – je kunt hier je privé sanitair huren! Niet in de rij staan, niet snel hoeven douchen en niet andermans haar in het putje, want tijdens je verblijf ben je de enige die er gebruik van mag maken. Beauty dagje, anyone?

Voor een van de lekkerste scones in de buurt rijd je naar Kendal, een prachtig historisch marktdorp en waar je The Masters House Tea Room vindt. Niet skimpen op de clotted cream en jam.

Park Cliffe

Wales

Wales

Bij Bart wordt Wales soms een beetje overgeslagen en daar moet wat aan gedaan worden, want: geheel oneerlijk. Hoewel een stuk kleiner dan Engeland en Schotland, Wales heeft zoveel om er een topvakantie van de maken – Keltische kastelen en cultuur, een pracht van een kustlijn, het Snowdonia National Park en een scala aan authentieke pubs waarvoor je eigenlijk nog een vakantie uit zou moeten trekken. Het is het land van King Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. Het land van felgroene, glooiende velden vol met schapen en het land van bruisend Cardiff. En omdat Wales wel vaker wordt overgeslagen (foei), hoef je al je wandelingen en anders leuks een stuk minder te delen.

 

Dewslake Farm Camping & Glamping, Pembroke

Dewslake Farm Camping & Glamping, Pembroke

Eerste keer kamperen of is de familie nog wat huiverig om een weekend op het platteland te vertoeven? Dan maakt Dews Lake Farm keuzes wel echt een stuk makkelijker. Er zijn staanplaatsen voor traditionele kampeerders en er zijn glampingopties op een vriendelijke, authentieke boerderij die wemelt van de natuur en het karakter van het platteland. Weggestopt in slaperige Pembrokeshire, maar toch fijn dichtbij de mooiste bezienswaardigheden van de regio. De camping is relaxed en low key – waai en vind je eigen plekje. Vuurtje aan, goede plak bacon op de BBQ en gaan. Er is ook een klein cafeetje waar je lang in de zon kunt zitten en een fijne pub The Dial Inn op nog geen mijl lopen.

Kwartiertje rijden en je bent bij één van de mooiste stranden van Wales – Barafundle Bay beach. Het is een half uurtje wat steil omhoog klauteren, maar omdat je dan uitkijkt over gouden zandstranden en turkoois blauw water vonden we het niet erg. Je hebt de plek vaak voor jezelf op wat dappere surfers na. Daarna trakteer je jezelf bij The Stackpole Inn, een pub die niet voor niets Best Gastro Pub in Wales heeft gewonnen.

Dewslake Farm

Llwyngwair Manor Holiday Park, Newport

Llwyngwair Manor Holiday Park, Newport

Hoe we het precies uit moeten spreken, weten we niet en zullen we misschien nooit leren. Dat Llwyngwair Manor Holiday Park een ontzettend fijne plek is om je tent op te zetten, weten we dan weer wel. Het landgoed ligt op 55 hectare gras en bos met beekjes, een rivier, veel bloemig groen en omvat een hotel en caravanpark (hear us out), samen met genoeg plek voor tenten, toerwagens en campers. Voor de back to basic campers is dit een tik te groot, maar wat je mist aan kneuterigheid, wordt goedgemaakt door alle eersteklas faciliteiten (pub, tennisbaan, pooltafels en heule fijne douches) en de toegang tot de nabijgelegen kust en heuvels.

Het kleine middeleeuwse stadje Newport aan het Pembrokeshire Coast Path ligt op minder dan twee km afstand, met een kasteel, stranden, boottochten en rondwandelingen. Er zijn allerlei tours te doen om wildlife te zien (puffins!) en je kunt goede traditionele gerechten eten in de Golden Lion (bring on the Sunday roast!).

Llwyngwair Manor Holiday Park

Covert Farm Camping, Tenby

Covert Farm Camping, Tenby

De naam geeft het al weg – Covert Farm Camping is een kleine boerderij met een passend verborgen ligging, een no frills aanpak en veel verschillende wilde dieren, vlinders en vogels (naast de camping is een Site of Special Scientific Interest, dus die vogels kunnen niet anders dan speciaal zijn. Het duurt niet lang voor je hier begint met ontspannen met ongemaaide weiden en dichtbegroeide heggen voor that nature feeling. Voor de luxepoezen is het misschien iets te no frill, maar als je van intiem en natuur houdt en je hoeft niet iedere avond tot diep in de nacht op je borst te slaan, is dit een hele fijne plek. Kampvuur stoken wordt aangemoedigd and we like that attitude.

Award winning strand Saunderfoot is tien minuten verderop (wel vaak druk), en van alles leuks en actiefs te doen. Als je op zoek bent naar een romantisch avondje weg van de tent, dan is Stables in Tenby moeilijk te overtreffen, gevestigd in een oude koetsiersherberg tussen de middeleeuwse stadsmuren en nu een fancysmancy, modern restaurant.

Covert Farm Camping