Luxemburg, Luxemburg4 juli 2023, door Nina van Hilst

Citytrip Luxemburg, met de trein of auto

Luxemburg, Luxemburg, 4 juli 2023, door Nina van Hilst

Citytrip Luxemburg, met de trein of auto

Stel je wilt op stedentrip in Europa en bij voorkeur per trein of met de auto. Gent, Berlijn en Hamburg ben je al geweest. Waar ga je dan heen? Op citytrip naar Luxemburg stad. Een stad vol van historie, cultuur, musea, nieuwe restaurants en hippe koffiezaakjes. Luxemburg is een interessante stad voor een citytrip met prachtige oude bouwwerken, een futuristisch nieuw stadsdeel, veel natuur en hoogteverschillen. En dat op zo’n 4 a 5 uur vanuit Nederland per trein of auto (of vliegtuig).

 

Meer leuke bestemmingen met de trein: Londen, Basel, Hamburg en meer...

Divers Luxemburg

Divers Luxemburg

Luxemburg is door de eeuwen heen nogal eens veranderd van land. Spaanse, Franse, Nederlandse en Duitse overheersers vochten om het mooie, heuvelachtige staatje. Tot Luxemburg op eigen benen kwam te staan, voornamelijk dankzij “onze” Willem II. Die vinden ze nu nog steeds een goede gast en hij heeft dan ook een eigen standbeeld op het Place de Guillaume II aka Willem. Na het eigen Luxemburgs – wat het meest weg heeft van Duits – is de voertaal Frans. Al kun je er met Engels goed uit de voeten.

Na deze eeuwen van speelbal te zijn geweest is Luxemburg – en in het specifiek Robert Schuman – een van de grondleggers van de EU geweest. Luxemburg stad is een van de vier steden waar de EU is gevestigd. De helft van de 640.000 inwoners van het land Luxemburg is in het buitenland geboren. En nog eens 200.000 mensen komen elke dag vanuit de buurlanden werken in Luxemburg. Ja, Luxemburg is het meest internationale land van Europa. En dat levert een gezellige mix aan mensen en culturen op. Mensen die een gezellige tijd willen hebben tijdens hun verblijf in deze diverse stad.

Stadsdelen van Luxemburg

Stadsdelen van Luxemburg

Luxemburg is een oude vestingstad gebouwd rondom drie valleien. Kort gezegd is er het centrum (in Ville Haute) waar de leuke winkels, vele restaurantjes in smalle straatjes en gezellige pleinen liggen. Dan is er het moderne Kirchberg waar de belangrijkste musea en het werk-district liggen. Deze buurt is in opkomst en de komende jaren moet er een verdrievoudiging van inwoners komen. Meaning: veel nieuwe restaurants en koffiebars. Aan de overkant van het dal ligt Avenue de la Liberté (in stadsdeel Gare) waar veel horeca te vinden is. Anders dan elke stad ligt hier ook het station, wat dus niet in het centrum ligt.

Valleien van Luxemburg

Valleien van Luxemburg

Onder de hogergelegen stadsdelen liggen de dalen met bossen, stadsparken, historische huizen, kloosters en stadsmuren. Deze zijn een must om te bezoeken. Grund is wellicht de meest indrukwekkende. Bij de brug bij Scott’s Pub heb je dé fotospot van Luxemburg te pakken. Vanuit de rivier de Alzette kijk je tegen de stijle wanden op met historische gebouwen van Luxemburg. Verder zijn er kleine straatjes met gezellige restaurantjes. Het Pfaffenthal, met oude huisjes en straatjes, is leuk te bezoeken met de moderne, glazen lift. Het Parc/Vallé de la Pétrusse is een dal waarin een groen stadspark te vinden is en heerlijk voor een rustige wandeling.

Slapen in Luxemburg

Slapen in Luxemburg

Luxemburg heeft veel hotels waarvan de meeste vrij standaard zijn. Het is even zoeken om een leuke slaapplek te vinden. Wij sliepen in Kirchberg op zo’n 10 minuten met de tram van het centrum en midden in het museumdistrict. Het Mama Shelter is een groot hotel met funky looks. De bezoekers zijn divers; van hippe oudere stellen tot vrijgezellen parties en gezinnen. Beneden zit een restaurant met overdekt terras waar je bij mooi weer lekker buiten kunt ontbijten, er is een eigen boulangerie en een rooftop bar. De kamers – alleen de keuze uit medium of large – hebben een hip design, de bedden slapen heerlijk en de douche is om te smullen.

Binnenkort meer slaapplekken in Luxemburg…

Goed om te weten

Goed om te weten

Luxemburg heeft sinds 2020 als eerste land ter wereld gratis OV door heel het land. Wat een inspiratie! In Luxemburg stad gaan tal van (nacht)bussen en de nieuwe tramlijn T1 is splinternieuw, gaat regelmatig en het is veilig.

Ja je kunt met de auto of het vliegtuig naar Luxemburg stad. Maar ook met de trein is haalbaar. In zo’n 5-6 uur ben je vanuit Amsterdam in Luxemburg. Je kunt de Thalys nemen tot Brussel en vanaf daar met een regionale trein verder. Laptop mee, even werken en je bent klaar voor een weekendje fun.

 

Voor een weekend is Luxemburg qua prijsniveau gelijk aan Nederland of wellicht een tikkeltje duurder. Heb je er een vaste baan, dan ligt je salaris ook hoger. Wil je in de binnenstad wonen, dan is €2000-3000 voor een appartement niet gek. De meeste young professionals wonen dan ook in de wijk Limpertsberg, waar je ook meteen de gyms, yogastudios en toffe koffietentjes kunt vinden.

Aanrader is de LuxemburgCard waarmee je gratis of met korting bij meer dan 90 musea, kastelen of recreatie in heel het land terecht kunt. Je kunt de voordeelkaart voor één of meerdere dagen kopen.

Snel meer over Luxemburg; restaurants, koffie barretjes, musea en meer…