Frankrijk20 juli 2022, door Nina van Hilst

Duurzame citytrip per trein naar Grenoble, Frankrijk

Frankrijk, 20 juli 2022, door Nina van Hilst

Duurzame citytrip per trein naar Grenoble, Frankrijk

Een duurzame citytrip doe je uiteraard met de trein, elektrische auto of op de fiets. En dat doe je deze zomer in het Franse Grenoble, want extra groen omdat deze stad in Zuid-Frankrijk is uitgeroepen tot European Green Capital van 2022. Er is dit jaar extra veel aandacht en liefde voor een duurzaam stadsleven. Wat te doen, waar te slapen en de lekkerste restaurants in Grenoble.

 

De Franse Alpen hebben meer moois te bieden: op avontuur in de Auvergne-Rhône-Alpes.

Grenoble

Grenoble

In Zuid-Frankrijk, aan de voet van de Alpen, ligt de historische stad Grenoble. Samen met Lyon en Saint-Étienne zijn het de grootste gemeenten van regio Auvergne-Rhône-Alpes. De stad is omringd door de drie bergruggen: Chartreuse, Vercors en Belledonne. Ga je met de kabelbaan vanuit de stad omhoog naar de bergklif van de Bastille, dan krijg je een indrukwekkende view van een stad omringd door imposante bergen cadeau. Grenoble is een stad voor sportieve mensen en er zijn veel studenten. Hierdoor beland je in een bruisend stadsleven terwijl je ook zo de natuur inwandelt.

Slapen

Slapen

Tijdens ons verblijf zaten we in het Okko Hotel. Een betaalbaar design hotel met een huiselijke sfeer en een 24 hour club waar je altijd gezond kunt snacken en iets drinken zonder extra kosten. Tip: vraag om een kamer aan de bergzijde zodat je ‘s ochtends wakker wordt met uitzicht op de bergen.

Bij de Bastille, met uitzicht over Grenoble en de bergen, kun je in de zomer van 2022 overnachten bij Bivouac de la Bastille. Tegen een kleine vergoeding (€5-€10 p.p.) ben je welkom in een van de design hutjes, huur je een tent en slaapzak of je neemt je eigen gear mee. De Bivouac is opgezet in verband met European Capital en is daarom tijdelijk.

Meer campings, hotels, b&b’s in de stad of in de natuur vindt je op de site van Grenoble Toerisme.

Eten en drinken

Eten en drinken

Omdat Grenoble omringd is door natuur, is er ook veel aandacht voor het in harmonie leven met die natuur. Laat er nu net veel duurzame landbouw en veeteelt in de regio zitten. Bij deze restaurants eet je duurzaam, lokaal en natuurlijk très bien.

  • Bouillion A – gezond, hip en duurzaam restaurant
  • Le Bouillion – een betaalbaar restaurant waar het duurzame en sociale aspect bovenaan staan
  • Le Rousseau – Fine dining (menu €35) met lokale en duurzame ingrediënten en natuurwijn
  • Jeanette – duurzaam restaurant
  • Le Bon Label – eco coffee
  • Chez le Per Gras – op de berg bij de Bastille met uitzicht over de stad
  • Brasserie Neptune – lokaal craft bier

Doen: duurzame hoofdstad

Doen: duurzame hoofdstad

Dat Grenoble tot European Green Capital van 2022 is verkozen, is niet zo gek. Greenoble is omringd door natuur en de bewoners houden van al dat groen. Des te meer reden om de stad een nog duurzamer zetje te geven. Hoewel de stad tussen de hoge bergen ligt, is de stad an sich de vlakste stad van Frankrijk. En dat maakt het erg geschikt om te fietsen. Met een huurfiets fiets je in een dag de stad rond over de fietspaden of door autoluwe straatjes. Gedurende 2022 zijn er voor het Greenoble event verschillende wandelingen, conferenties over duurzaamheid en natuurlijk het kamperen boven op de stad bij de Bivouac.

Doen: cultuur

Doen: cultuur

Doordat Grenoble beschut in de bergen ligt met een goede defensielijn met de Bastille, is er nog veel historie bewaard gebleven. De geschiedenis van de stad gaat 2000 jaar terug en van alle periodes daarna vind je vlagen terug in de stad. Het Dauphinois museum in een oud nonnenklooster gaat terug de historie van de stad in. Net buiten de stad vind je Domaine de Vizille het museum van de Franse revolutie in een kasteel met Franse tuinen. In de stad vind je in Saint Cecile Chapel, een klein kunst en literatuur museum. Een oude kapel is modern verbouwd waarbij het glas in lood is vervangen door striptekeningen. Een bezoekje waard. Op de hoek zit nog een knus koffiezaakje Atelier Forma waar ze ook keramiek verkopen.

Houd je van het stadse leven én de natuur, dan is Grenoble een originele citytrip, waar je binnen acht uur per trein naartoe reist, gezellig eet en drinkt, wandelt en cultuur meepikt.

Doen: de natuur in

Doen: de natuur in

Grenoble is een sportieve stad. In de stad of net daarbuiten, je kunt je energie altijd wel kwijt. Wil je actief zijn tijdens je verblijf in de stad, wandel dan de route door het Jardin des Dauphins en Parc Guy Pape naar de Bastille. Vanaf de Bastille heb je een waanzinnige view over de stad en de omliggende bergruggen. In de winter kun je vanuit de stad ook volop skiën. Direct vanuit de stad zijn er ook verschillende trails die de bergen in gaan, mountainbike routes of zelfs plekken om te klimmen. Om ‘s avonds weer gewoon te eindigen in de levendige stad. Of de stad achter je te laten en verder de Isère in te reizen.