Frankrijk9 november 2021, door Dewy Brandjes

Bewuster reizen: met de trein naar Occitanië (Zuid-Frankrijk)

Frankrijk, 9 november 2021, door Dewy Brandjes

Bewuster reizen: met de trein naar Occitanië (Zuid-Frankrijk)

Hoe je ook reist of wat je ook tijdens de reis doet: het zal altijd invloed hebben op het milieu of de lokale cultuur. Als je dan toch op reis bent, kun je dit wel zo bewust mogelijk doen. Bijvoorbeeld door met de trein te reizen, op bestemming voornamelijk lokaal en vegetarisch te eten en verantwoord om te gaan met de natuur. And so we did. We gingen met de nachttrein naar het leuke Zuid-Franse Occitanië, bezochten een biodynamische wijngaard, maakten wasmiddel van klimop en aten geen confit de canard, maar vega (in leuke restaurants!).

 

Alle inns and outs over de nachttrein en tips voor when in Occitanië lees je hieronder. Meer Frankrijk? Klik hier.

Amsterdam - Parijs

Amsterdam - Parijs

Where to start? Het rail away avontuur begint al in Nederland. Niet direct met de nachttrein, maar eerst met de Thalys, die je vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol of Rotterdam Centraal binnen drieënhalf uur naar Parijs brengt. Vanaf Parijs kun je vervolgens overstappen op de nachttrein. Zorg er wel voor dat je ruim de tijd hebt (minstens anderhalf uur) om over te stappen. Met de Thalys kom je namelijk aan op station Gare du Nord en de nachttrein vertrekt vanaf station Gare d’Austerlitz, wat twintig minuten (met de metro) verderop ligt. Lopen van het ene naar het andere station is ook een optie, maar dan ben je wel een uur bezig. Het allerleukste is natuurlijk om ‘s middags aan te komen in Parijs, daar een paar uur rond te struinen en te dineren bij een leuk restaurant, om vervolgens de nachttrein richting Albi te nemen. Is maar een tip!

Parijs - Albi

Parijs - Albi

Van tevoren dineren of iets eetbaars meenemen voor in de nachttrein is sowieso wel handig, aangezien in de nachttrein geen eten en drinken wordt aangeboden. Wat je van zo’n nachttrein kunt verwachten? Een slaapplek, meer is er ook eigenlijk niet (inclusief schoon opgemaakt bed, een flesje water en tasje met oa oordopjes en een oogmasker, dat dan weer wel). De slaapcabines bestaan uit zes bedden in de tweede klas en vier bedden in de eerste klas. Je deelt twee wc’s en twee ‘opfrishokjes’ met de rest van de mensen in de coupé. Denk bij zo’n nachttrein dus vooral aan een heel basic (maar wel heel schoon, waarvoor pluspunten) slaapplek die je gratis in slaap waggelt en de volgende ochtend uitgerust aflevert in Occitanië. Side node: de nachttrein naar Albi rijdt alleen in de zomermaanden. In de overige maanden kun je de trein naar Toulouse of Rodez nemen. Klein minpuntje is dat deze treinen rond 06:00 in de ochtend al aankomen.

Albi

Albi

When in Occitanië mag een uitgebreid bezoek aan Albi, de hoofdstad van de provincie Tarn, zeker niet ontbreken. Ondanks dat Albi één van de grotere steden in Zuid-Frankrijk is, is het nog redelijk onontdekt door de Nederlanders (houden we van!). Wat Albi leuk maakt, is dat je er een fijne mix vindt tussen authentieke en moderne restaurants en winkels. Ook kun je er uren ronddwalen door allerlei smalle straatjes vol gekleurde luiken en Middeleeuwse details. Albi’s trots is toch wel de Sainte-Cecile kathedraal. Van buiten niet per se een one of a kind (sorry als we iemand beledigen), totdat je binnen staat en het prachtige goud met blauw geschilderde plafond ziet.

Begin de dag in Albi met koffie, verse smoothies en vegan baksels bij Natura Cafe en combineer dit met een bezoek aan de tegenover gelegen overdekte lokale markt. Naast heel veel confit de canard en gedroogde worsten (we zijn immers in Frankrijk) vind je er zeker ook veel groenten, gedroogd fruit, olijven, baguettes – uiteraard – en lokale wijnen. De absolute topper onder de restaurants in Albi is Amapola Kitchen. Hier eet je de lekkerste, bijna on-Frans moderne en veelal biologische gerechten met genoeg vegetarische opties, in een knus en klein restaurant. Ook het minder moderne, maar zeker niet minder leuke Le Pont du Tarn (met uitzicht op rivier de Tarn) is een aanrader.

Château de Mayragues

Château de Mayragues

Op een halfuur rijden (een huurauto is hier wel nodig) vanaf Albi staat Château de Mayragues: een biodynamisch wijndomein in Castelnau de Montmiral in de wijngaarden van Gaillac. De eigenaar van het familiebedrijf vertelt je met liefde over het proces van biodynamische wijn maken en als je mazzel hebt laat ‘ie je ook nog het hele terrein zien. Na de uitleg komt natuurlijk het belangrijkste: proeven. Ook kun je in de zomermaanden in een van de twee chambre d’hôtes slapen, waarbij je uitkijkt op de gronden met in de verte de uitgestrekte wijngaarden.

Een andere charmante slaapplek in de buurt is Les Vents Bleus in Donnazac. Voorheen een wijndomein, nu een charmant familiehuis met chambre d’hotes én een zwembad. De hele familie helpt mee met het bereiden en serveren van het heerlijke diner, bestaande uit verse streekproducten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Saint-Antonin-Noble-Val

Saint-Antonin-Noble-Val

Een andere must visit binnen de regio Occitanië is het dorp Saint-Antonin-Noble-Val, in het departement Tarn-et-Garonne. Iedere zondag is er een boerenmarkt en je hebt er verschillende ateliers en winkels met allerlei ‘hebbedingetjes’. Leuke stek (met terras) voor lunch of un verre de vin is Bistro Féfé. In de zomermaanden kun je er kanoën in de rivier de Aveyron, wat op warme dagen ook een favoriete bezigheid van de locals is.

Wil je je echt even in de Middeleeuwen begeven, dan kun je nog een stop maken in Belcastel, inclusief kasteel. Liever een gezellig terras? Rijd dan door naar Rignac. Daar zit wijnbar en restaurant Le Flacconneur en die is zeker een bezoek waard!

Kastelen everywhere

Kastelen everywhere

Voor wie fan is van kastelen zit goed. In het kleine plaatsje Bruniquel staat het tot in detail gerestaureerde Château de Bruniquel, waar je voor een paar euro kunt ronddwalen in het kasteel zelf en de kasteeltuin. Een klein uur verderop staat het fotogenieke Château de Najac, waar je – als je er iets van wilt zien – beter niet heen kunt gaan op een mistige ochtend. Die mist levert overigens wel een mooi plaatje op als je het kasteel vanaf een afstand, net boven de mist uit, op beeld weet te vangen. .

Op plantenjacht en mediteren met paarden

Op plantenjacht en mediteren met paarden

In de categorie ‘weer eens iets anders’ kun je in Occitanië ook wildplukken of mediteren met paarden. Dat wildplukken moet je zeker doen met Michaël Fayret, onder de wildplukkers en sterrenchefs een bekende in Frankrijk. Michaël plukt namelijk eetbare planten en bloemen voor restaurants en dat loopt zo goed dat hij er z’n werk van heeft kunnen maken. Z’n handel heet Les jardins de l’instant végétal en je kunt een excursie bij Michaël boeken om planten te plukken in Sainte-Croix en hier vervolgens mee te koken of wasmiddel van te maken.

Ook kun je bij paardenboerderij Saint Gauzy in Aveyron een sessie met paarden volgen waarbij samen met Marie Noelle, de eigenaresse, gaat oefenen met meditatie en ademhalingstechnieken. Na de ontmoeting met paarden voel je je rustig, heb je zelfvertrouwen en durf je beter te varen op je intuïtie. Bij beide activiteiten is het wel een must om iemand mee te nemen die Frans spreekt en kan vertalen naar het Nederlands.

Lac de Pareloup

Lac de Pareloup

Dat je in Zuid-Frankrijk bij mooi weer prima kunt vertoeven aan de Middellandse Zee is bekend, maar dit is toch nog wel ruim twee uur rijden vanuit bijvoorbeeld Aveyron. Niet nodig! Naast rivieren met strandjes zijn er ook verschillende mooie meren in de buurt. Lac de Pareloup bijvoorbeeld. Dit meer in Aveyron heeft verschillende zandstranden en je kunt er op veel plekken zwemmen, zeilen en kanoën. Ook grenzen veel campings aan dit meer. Andere meren in de buurt zijn Pont de Salars en Villefranche de-Panat.