Frankrijk, Lyon9 april 2024, door Nina van Hilst

Met de trein naar de Isère in Zuid-Frankrijk

Frankrijk, Lyon, 9 april 2024, door Nina van Hilst

Met de trein naar de Isère in Zuid-Frankrijk

Waarom het vliegtuig nemen als je ook met de trein kunt? Je kunt deze zomer (en de overige jaargetijden) met de trein naar de Isère in Zuid-Frankrijk. Het is een belevenis, duurzamer en ze rijden dagelijks. In de Isère is de stad Grenoble eerder uitgeroepen tot Europese Groene hoofdstad. En de Alpen en tal van Franse dorpjes staan paraat voor een heerlijk zomers avontuur. Isère is er voor een duurzame city trip per trein, een wandelvakantie in de bergen,  een winterse skitrip en rust in de Franse natuur.

Departement Isère bezoek je niet in een weekje. Wellicht het bekendste gebied in de Isère is Alpe d'Huez, bekend voor het skiën en fietsen. Wij reden tijdens onze trip ron din Trièves-Vercors, een vriendelijke vakantieplek met kleine dorpjes, bergmassieven en vriendelijke mensen.

 

Ga je met de auto? Dan kom je ook langs Auvergne Rhône-Alpes met de vulkanen, valleien en Lyon. Wellicht leuk voor een pitstop van een paar dagen?

Met de trein naar Zuid-Frankrijk

Met de trein naar Zuid-Frankrijk

Je stapt ‘s ochtends in de trein, in Parijs stap je over en halverwege de middag ben je in Grenoble. Onderweg tuur je wat naar buiten, werk je toch nog die laatste werkdingetjes af of begint de vakantie al met spelletjes in de trein. Naar Zuid-Frankrijk met de trein it is. Een regio die we vooral kennen van de Côte d’Azur, maar is meer dan (drukke) stranden. De wintersporters en wielrenners kennen het gebied van Les Deux Alpes en L’Alpe d’Huez. De Isère kenmerkt zich vooral door bergen en natuur. Waaronder de massieven van Vercors en Chartreuse, de 27 kleine dorpjes van Trièves en de leuke stad Grenoble.

Veel natuur, beetje stad

Veel natuur, beetje stad

In de Isère zit je vooral goed voor actieve vakanties en de rust van de bergen. De bergketens met gîtes (vakantiehuisjes), skigebieden en oneindige wandel- en fietsroutes. Grenoble is de (duurzame) hoofdstad van het gebied. En ook Vienne een bezoekwaardige stad met Romeinse monumenten. In de natuurparken Écrins, Vercors en Chartreuse wandel je over de bergen, langs de meren en met een beetje geluk spot je nog een berggeit hier en daar. Wil je echt hoog de bergen in? Dat kan in de bergketens van Belledonne, Oisans, Vercors en Chartreuse. Dan zijn er nog tig historische dorpjes, zoals Pont-en-Royans, Vizille en Saint-Antoine-l’Abbaye, die nog op onze wishlist staan.

Trièves Vercors

Trièves Vercors

Na een verblijf (of niet) in Grenoble reis je verder per lokale trein of (huur)auto naar een van de dorpjes rondom de bergmassieven. Je zou maanden kunnen wandelen tussen de dorpen en massieven. Wij belandden in de regio Trièves Vercors. Een gebied wat bekend staat om ecotoerisme. Waar je kunt wandelen over verschillende bergruggen, on tour kunt tussen de beruchte 27 dorpjes en inspirerende duurzame ondernemers tegenkomt. Mensen in dit gebied spreken vaak niet bewust over duurzaamheid maar gaan van nature zorgzaam om met het moois waarin ze leven. In de Isère valt veel te beleven en zijn uiteenlopende accommodaties en to do’s. Je vindt ze op de website van Isère en Trièves Vercors.

Ecologisch centrum Terre Vivante

Ecologisch centrum Terre Vivante

Op een uurtje rijden van Grenoble vind je Terre Vivante. Na het succes als uitgeverij van boeken over tuinieren en het internationale 4 Seasons magazine, opende Terre Vivante 40 jaar geleden het Living Earth Center. Verspreid over 50 hectares lieten ze de natuur hun gang gaan of cultiveerden dit juist op andere plekken om zo de gang van de natuur te onderzoeken. Het terrein werd een inspirerende plek over natuur en tuinieren waar tienduizenden bezoekers jong en oud meer kunnen leren over leven met de natuur. Van wandelroutes tot aquaphonic moestuinen en van natuurlijke speeltuinen tot panoramische uitzichten over de vallei. Terre Vivante heeft een heerlijk restaurant waar je onder de blauwe regen op het terras of binnen in het ecologisch gebouwde restaurant kunt genieten ecologisch verbouwd eten. Terre Vivante is niet het hele jaar geopend, check daarom de website.

Slapen: van kasteel tot gîte

Slapen: van kasteel tot gîte

In Trièves Vercors vind je veel unieke accomodaties. Slaap je graag in een luxe kasteel of juist op een boerderij in een gîte.

Tijdens ons verblijf kwamen we bij het jonge gezin van Laurie, Maxime en hun twee kinderen, in hun huisje Poulanerie. Ze hebben een biologische boerderij met ezels, varkens en kippen, een organic wijngaard, een voedselbos, een farm house, een yurt en een stenen huisje om in te verblijven. Poulanerie is een leuk basic verblijf om geïnspireerd te raken over polyculture farming en erop uit te trekken in de omgeving.

Gîte les Ombelles

Gîte les Ombelles

Een andere verblijf in de regio is Gîte les Ombelles. Met veel liefde worden hier workshops en wandelingen gegeven over permacultuur en medicinale planten. Er zijn tien eenvoudige kamers en ze hebben een tiny house in een pipowagen de tuin waar een gezin kan slapen. De gîte ligt in het mooi Franse dorpje Village d’Avers en vanuit hier maak je korte wandelingen of treks over de hoge bergruggen. Indien gewenst kun je aanschuiven bij het eten, dat gemaakt wordt van lokale producten en ingrediënten uit eigen moestuin.

Hiken

Hiken

Zodra je in de Isère rijdt, zie je een reeks aan bergtoppen die roepen om ontdekt te worden. Bijvoorbeeld de opvallende, afgevlakte berg Mont Aiguille waar je omheen kunt wandelen of een meerdaagse bivouac (met of zonder gids). Vanwege de vele dieren die in het gebied leven en de kwetsbaarheid van de kalksteenberg is het gebied beschermd en informeer je goed waar je wel en niet kunt wandelen en overnachten. Ook indrukwekkend zijn de loopbruggen in de Himalaya van het turquoise meer van Monteynard-Avignonet. Meer indrukwekkende hikes vind je hier.

Tip: vraag bij de gîte waar je verblijft of zij een lokale gids kennen die je mee kan nemen de natuur in. Zo wandelden wij met een gids met kennis van medicinale planten, een herder die de hele zomer op de berg verbleef met de koeien en paarden en een biologische boer die ons wist te inspireren over biodiverse landbouw.

“Imposante bergen, kleurrijke heuvels en schilderachtige dorpjes”