Oostenrijk, Wenen10 december 2018, door Barts Boekje

SCHNITZELS, COCKTAILS EN CULTUUR – CITYTRIP WENEN 

Oostenrijk, Wenen, 10 december 2018, door Barts Boekje

SCHNITZELS, COCKTAILS EN CULTUUR – CITYTRIP WENEN 

Paleizen, kerken, musea... Er valt volop cultureel te bezoeken when in Wenen (Vienna op zijn internationaals). Maar wist je dat Wenen ook een heuse dikke vette cocktail culture heeft? En dat je de meest geweldige, fancy en prachtige bars in de binnenstad van Wenen vind? Jawohl. Dus pak je hakken en nette schoenen maar in want in Wenen kom je met je witte sneaker niet weg. Nee: they dress up. En daar houden we soms ook best van, vooral in de wintermaanden als een taxi nog meer dan anders geoorloofd is. Oh, en ga je deze maand (december) nog naar Wenen? Lucky you! Wenen straalt as we speak nog meer dan anders dankzij de mooiste kerstmarkten. 

Van dat en een paar favoriete adresjes op een rij: 

Wenen, Oostenrijk - dé Kerstmarkten 

Wenen, Oostenrijk - dé Kerstmarkten 

Die kerstmarkten, daar weten de Oostenrijkers wel raad mee in hun hoofdstad. Vanaf midden november barst het kerstfeest los op het Rathausplatz, het centraal stadsplein met daarop de grootste en oudste markt van de stad. Een knusse en romantische sfeer met overvolle marktkramen en de geur van geroosterde kastanjes komt je tegemoet, sehr gemutlich!

Mocht je het daar zat geraken (bijna onmogelijk maar oke), dan is er uiteraard even verderop nog een alternatief: De Altwiener Christkindlmarkt, een van de meest traditionele kerstmarkten van Wenen. Ga hier vooral met een lege maag naartoe: overal stands met de lekkerste lokale gerechten en hapjes.

In het 6e/7e arrondissement van Wenen vind je de Spittelberg kerstmarkt. Een knusse, iets wat alternatieve markt waar je echt tussen de locals een glühwein kunt bestellen.

Wenen - Een paar Quick tips:

Wenen - Een paar Quick tips:

Wenen is net als Parijs opgebouwd uit verschillende arrondissementen. Dat telt gemakkelijk op maar iedere wijk verkennen en de hele opbouw in een (kort) weekend onder de knie krijgen is lastig. Onthoud mar gewoon dat er drie must see wijken zijn:

Het Eerste arrondissement dat bestaat uit Tuchlauben, Kärtnerstrasse, Kohlmarkt, Graben, Stephansplatz, Wollzeile. Dit is de stadkern en is – uiteraard – onmogelijk te missen.

Het zesde (en zevende arrondissement) rond Neubaugasse en Burggasse is waar je de jongste restaurants vind, vintage shops en meer goed vertier

En het zevende arrondissement is het Museumkwartier. Het woord zegt het al: veel musea maar ook een hipheid met veel street-art en de leukste barretjes

Cocktail-o-Clock in Wenen

Cocktail-o-Clock in Wenen

Cocktails en Wenen, ook dat zit wel snor. Er heerst zoals gezegd een heuse cocktail culture in de stad en je vindt er veel mooie, hoge, ondergrondse en knusse cocktailadresjes. Zoals deze:

Loft Bar, de bekendste skybar van de stad op de 18e verdieping van het Sofitel Hotel. Een fantastisch uitzicht over de stad bovenal, en daar staat de bar dan ook bekend om. Het is verder heel eerlijk gezegd niet de mooiste/ coolste bar die er is, so you know, maar het is wel een goed vertrekpunt voor de rest van de avond. Lekker centraal en met een beetje geluk kun je je volgende bestemming aanwijzen.

25 Hours Bar: nog een rooftop bar maar dan in het Museumkwartier, en met de leukste vibe. Denk aan het sfeertje van het Volkshotel in Amsterdam: tikkeltje alternatief op een toegankelijke manier, tikkeltje hip zonder irritant te zijn. Het 25 Hour Hotel is trouwens sowieso een heerlijke plek en een puike hoteltip. Bovendien is hotelrestaurant Dachbodem een gezellige plek om te lunchen of om buiten in de ‘burger garden’ een biertje drinken en kiezen uit een van de funky burgers (maar echt funky en lekker).

Cocktails en Wenen, ook dat zit wel snor. Er heerst zoals gezegd een heuse cocktail culture in de stad en je vindt er veel mooie, hoge, ondergrondse en knusse cocktailadresjes.

Krypt Bar, Wenen

Krypt Bar, Wenen

Van hoge skybars gaan we naar ondergrondse en verstopte adresjes. De Krypt Bar voorop: een verborgen parel. Je vindt de bar maar liefst twaalf meter onder de grond en het design van de tent is in één woord fantastisch. Gouden krukken en een groene plantenmuur. En knappe mannen die zichzelf een zwakke pols shaken.

Kleinod die bar, Wenen

Kleinod die bar, Wenen

Onze topfavoriet echter, mes op de keel, is de Kleinod die Bar, een elegante kleine cocktailbar waar vooral de locals je zullen vergezellen. Achter de bar staan knappe Oostenrijkers in pak die hun pappenheimers kennen. En vervolgens het liefst buiten het menu om een echt goede cocktail voor je te shaken. De zaak zou je kunnen omschrijven als een old fashioned gentlemens club. Vind er een plekje en je blijft uren hangen.

Van hoge skybars gaan we naar ondergrondse en verstopte adresjes. De Krypt Bar voorop: een verborgen parel.

Schnitzels deel 1: restaurant Figlmuller

Schnitzels deel 1: restaurant Figlmuller

Je begrijpt, als boeren- (Maartje) en slagers- (Marloes) dochters is dit een vrij belangrijk onderdeel tijdens een citytrip naar Wenen: de Wiener Schnitzels. De vleesspecialiteit komt hier tenslotte vandaan en je zult je dan ook niet verbazen dat op iedere hoek van de straat en bij elke restaurant je de schnitzel op de menukaart ziet staan. Maar… Er is een maar. Want een goede schnitzel vind je helaas echt niet overal. We zijn streng. Good for you (en voor ons) vond Marloes er wel een paar:

Figlmuller, een typisch Oostenrijkse gasthaus en een instituut in de stad. Hier worden schnitzels geserveerd die groter zijn dan het bord waarop ze liggen. Bestel een kleine Schnapps achteraf en je avond is compleet. Wel zo’n twee weken van te voren reserveren! We zeiden het al: een instituut.

Schnitzels deel 1: restaurant Skopik & Lohn

Schnitzels deel 1: restaurant Skopik & Lohn

Tref je een gesloten deur, dan is Skopik & Lohn een goed (chique) alternatief. Dit restaurant vind je in het hart van het 2e arrondissement. Het is een beetje een mengelmoes van een New Yorkse bistro en een Weense gasthaus. Fijne combinatie, dito bediening, een goede kaart en schitzels precies zoals ze horen.

When in Wenen... The things to do

When in Wenen... The things to do

Ja, de bekende sachertaart (nooit van gehoord? Zoek maar eens op!) is heerlijk en ja, die taart eet je natuurlijk bij het Sacher hotel hartje Wenen. Je bent alleen absoluut niet de enieg die op dat briljante plan kwam… Er staat geheid een lange rij, be prepared.

‘De Kus’ van Gustav Klimt in het echt bewonderen? Natuurlijk kan dat in Wenen. In het museum Osterreichische Galerie Belvedere kun je ‘m spotten. Het Kunsthistorisch museum is ook een goede optie om de nodige cultuur op te snuiven.

Qua markthoppen, anders dan de kerstmarkten, is de Naschmarkt is leuke. Veel stalletjes, altijd vertier. En als je dan toch in Wenen bent, mag je Het Paleis (van Sissi dus) eigenlijk niet overslaan: Schloss Schonbrunn. Het paleis ligt in de wijk Hietzing waar je makkelijk met het openbaar vervoer komt. Paleizen, ik vind het altijd wel iets hebben… Loop ook zeker door naar de tuinen achter het paleis. En doe dit vooral op een zondag aangezien de winkels en markten in Wenen op deze dag allemaal dicht zijn.

Ja, de bekende sachertaart (nooit van gehoord? Zoek maar eens op!) is heerlijk en ja, die taart eet je natuurlijk bij het Sacher hotel hartje Wenen. Je bent alleen absoluut niet de enieg die op dat briljante plan kwam… Er staat geheid een lange rij, be prepared.

Handjevol adresjes voor op de lijst

Handjevol adresjes voor op de lijst

J Hornig in het zevende arrondissement is een hele fijne plek om je dag te beginnen. Het ontbijt is goed en uitgebreid en de zaak schenkt een hele goede cappuccino. Bovendien is het een goed startpunt om na die croissant en cappuccino meteen de wijk in te duiken en rond te struinen!

Ook Ulrich is een leuk adres om te lunchen of om een Apperol Sprits te drinken op het terras.

Je koffie in Wenen drink je verder bij een ‘kaffeehause‘. Je vindt ze overal door de stad en het sfeertje is bij iedere vestiging weer gezellig. En, uiteraard; de beste koffie is volgens velen de beste van de stad.

Beeld via https://www.instagram.com/eden.vered/

Restaurant Blue Mustard, Wenen

Restaurant Blue Mustard, Wenen

Restaurant Blue Mustard is een hippe plek in de restaurant scene van Wenen die de verwachtingen nog waar maakt ook. Een enorm gotisch raamwerk is het decor van dit restaurant en alleen dat is al de moeite waard. Je kunt er heerlijk eten maar daar betaal je dan wel naar. So you know. Andere optie is een drankje aan de bar, midden in het restaurant.

Moraal van het verhaal? Op naar Wenen!
Met dank aan ‘onze’ Marloes van den Boogaard die op onderzoek uitging.