Nederland26 april 2020, door bloemelaarman

Corona films, deze films spelen zich in ‘quarantaine’ af

Nederland, 26 april 2020, door bloemelaarman

Corona films, deze films spelen zich in ‘quarantaine’ af

Doei! Ons hoor je 's avonds niet meer. Soms vinden we het lang zo erg niet om extra vroeg onder de lakens te kruipen. Nee het is niet wat je denkt, we hebben het niet over In Bed Met Bart, maar over een andersoortig me-, of (kan ook) we-time: it's movie-time! Van die heerlijke avonden in ons eigen thuisbioscoop. Het liefst fabriceren we een groot scherm (wellicht een toekomstig DIY verhaal om onze tijd aan te spenderen), maar in the meantime kunnen we zomaar eens een beamer gaan huren binnenkort. Bak popcorn erbij, fles wijn en genieten geblazen. Mits je de juiste film ter beschikking hebt natuurlijk. Mogen we er een paar aanraden? Doen we gewoon. We noemen zeven wel hele toepasselijke, en wie-weet relativerende films, die doen inzien dat onze quarantaine best wel meevalt in vergelijking tot 'hun' quarantaine.

Cast Away

Cast Away

Er zijn van die acteurs die iedere film tot op een hogere plank weten te trekken. Tom Hanks is er zo een, goud acteerwerk en geen enkele film op zijn naam kun je een flop noemen, toch? Ons ga je niet vertellen dat hij niet acteren kan. Schitteren doet ie ook in Cast Away, überhaupt een filmfavoriet aller tijden (en hij gaat vast nog járen mee). Mocht je deze klassieker (uit het jaar 2000, na twintig jaar mogen we het gerust een klassieker noemen) niet kennen of zijn vergeten, dan hier kort waarom je Cast Away moet kijken: Tom Hanks is Chuck en Chuck werkt bij het Amerikaanse Fedex. Wanneer Chuck na een lange dag op het nippertje een vlucht naar huis neemt, stort zijn vliegtuig neer. Chuck overleefd de crash en spoelt aan op een onbewoond tropisch eiland. De overlevingsdrang kickt in en we volgen Chucks lot op het eiland.

The Martian

The Martian

Een bemande missie naar Mars is op zich al een beproeving, ook voor Mark en zijn team (wat obviously behoorlijk zwak uitgedrukt is). Als tijdens deze missie een hevige storm oprukt moet het team noodgedwongen Mars verlaten. Door het plotselingen vertrek, en de storm, lukt het Mark niet om het ruimteschip te bereiken en vanwege het rondvliegende puin wordt de astronaut geraakt. Het team probeert hem nog te zoeken maar besluit, logisch, veiligheid op te zoeken waarna Mark voor dood wordt achtergelaten. Wordt zijn eigen missie meteen een stuk uitdagender. Mark, de achtergelaten en in de tussentijd, hartstikke levende astronaut gespeeld door Matt Damon, staat een onmogelijke weg te wachten. Verder van huis kun je zo mogelijk niet zijn maar Mark gaat niet bij de pakken neerzitten en weet van alles te bedenken.

Tangled

Tangled

Rapunzel, rapunzel, let down your hair! Bekend om haar prachtig oneindig lange blonde lokken werd dit, oorspronkelijk Duitse, sprookje een wereldberoemd verhaal. Rapunzel zit al sinds jaar en dag opgesloten in een hoge toren, waar ze niet uit komt, ver van de bewoonde wereld af. Rapunzel is zich van geen kwaad bewust, aangezien ze niet beter weet en al sinds haar geboorte niet buiten de muren van de toren is geweest. Echter weten wij, de kijker, wél beter.

De gemene heks heeft Rapunzel (eigenlijk een prinses) ontvoerd toen zij slechts een paar dagen oud was, en meegenomen naar de toren zonder trap. Sindsdien, zonder zich er bij neer te leggen, zijn haar ouders naarstig naar haar op zoek. Als Rapunzel per toeval in contact komt met de buitenwereld, in dit geval de knappe Flynn, begrijpt ze pas waarom ze nooit naar buiten mag. Het begin van haar avontuur.

Life of Pi

Life of Pi

Life of Pi verteld het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van de jonge Pi (voluit Piscine, wat een top naam). Pi en zijn familie zijn de eigenaren van een bijzondere dierentuin in India, als zij besluiten te emigreren naar Canada. Met hun plannen voor de verhuizing besluiten ze de hele hups aan dieren mee te nemen, zodat de beesten verkocht zullen worden in Amerika tijdens hun reis naar nieuw leven. Van hyena tot zebra tot tijger, ze gaan allemaal mee de boot op in deze moderne versie van de Ark van Noach. Helaas is het lot hen niet gunstig gestemd en het schip vergaat tijdens de barre oceaan oversteek. Pi blijft alleen over met, je raadt het al, alle dieren. Er staat dus genoeg te gebeuren.

Life of Pi speelt zich af in een science fiction versie van onze aarde en wordt uitgebeeld met prachtige special effects. De levensechte dieren zijn alleen al de moeite waard om de film aan te zetten.

The Beach

The Beach

Een iets andere film in het lijstje: hier slaat het noodlot niet toe maar is het juist een bewuste keuze om een afgezonderd leven leiden. In The Beach vindt Richard, which is eigenlijk Leo! (hallo Leonardo DiCaprio), een geheime kaart die zou moeten leiden naar een geheim strand. Er doen zich de mooiste verhalen de ronde over dit paradijs maar niemand wist het ooit te vinden. Richard neemt zijn kans en volgt de route op de kaart. En jawel hoor, het paradijs bestaat echt maar is in handen van een geheime gemeenschap…

The Mountain Between Us

The Mountain Between Us

Van ons geliefde Leo gaan we naar Kate, want hoe kan het ook anders. In The Mountain Between Us vertolken Kate Winslet en Idriss Alba (welke ook aan een goed partijtje acteerwerk voldoet) de rollen van Alex Martin, fotografe, en Dr. Ben Bass, een neurochirurg. De twee vreemden ontmoeten elkaar op het vliegveld waar ze lijken te stranden door de komst van een zware storm. Kosten wat het kost willen beide nog hun reis vervolgen en na enige moeite weten ze zelfs een piloot zo ver te krijgen. Nu zie je de ellende vast al aankomen, doem scenario natuurlijk…
De storm steekt de kop op, zo hevig dat het vliegtuig het niet houdt en crasht. Na het vliegtuigongeluk zijn de twee op elkaar aangewezen. Tussen de bergen, in de storm, de kou, de pure ellende. Ze realiseren zich al snel dat hulp niet komen gaat en kiezen er voor om samen op trektocht de weg naar de bewoonde wereld te vinden. Alles om te overleven, survivallen is er niets bij.

Adrift

Adrift

Adrift is een prachtig mooie film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Alleen al bij dat idee starten bij ons de waterlanders, U begrijpt zakdoekken in handbereik. Adrift verteld het liefdesverhaal van Tami en haar vriend Richard. Ze zeilen over de Stille Oceaan, samen dol en de dol verliefd, de toekomst tegemoet. Totdat, zo verraderlijk als de zee kan zijn, hun het noodlot te wachten. Met alles aan gort zijn ze aan hun lot overgelaten, geen navigatie, geen mogelijkheden tot communicatie en een reis voor de boeg van 3000 km om in de juiste richting te komen…