26 maart 2020, door Imara Milatz

We reizen de hele wereld over met deze films

26 maart 2020, door Imara Milatz

We reizen de hele wereld over met deze films

Weet je nog? Dat welverdiende reisje naar de zon? Bummmmer! Vliegtuigen aan de grond, koffers ver weg verborgen en thuis blijven it is. En juist dan, als het niet mag of kan, gaat het kriebelen. Dat vervelende verlangen om de wereld te ontdekken en nieuwe (of al ontdekte) plekken op te zoeken. En dan gaan we, zo eigenwijs als we zijn, toch een beetje zoeken door de online wereld. En een beetje afleiding is ook niet verkeerd al helemaal niet als het iets met dat reizen te maken heeft. Dus hadden we het gezellige idee om met zijn alle de wereld af te reizen door deze films te bekijken. Een beetje afleiding, dromen naar een buitenlandse trip. Dan maar even doen alsof.

Het Spaanse eiland Formentera

Het Spaanse eiland Formentera

Nee we gaan niet als eerst naar ons beloved Ibiza maar zoeken het iets verder op waar we ons thuisvoelen op het idyllische Formentera. Het kleine eiland met de azuurblauwe zee en witte stranden is een oase van rust in vergelijking met het, in onze gedachte nog altijd, drukke Ibiza. Wil je even wegzwijmelen met je voeten in het heerlijke water, kijk dan naar de Spaanse film Lucía y el sexo of naar Formentera Lady.

Voor een compleet Formenteraanse (we weten het ook niet) avond komt je diner natuurlijk ook van het eiland. Dus gooien we er een karakteristiek receptje bij van het eiland zelf, zoals de boerensalade ‘Ensalada Payesa’. En dan wordt het vanzelf een buena noche.

Check hier meteen het leukste van Formentera, voor straks.

Düsseldorf

Düsseldorf

Lekker dichtbij en altijd een goed idee, het Duitse Düsseldorf. Met een enorme aanbod aan musea, galerieën, winkels, architectuur, fietspaden, parken en een levendige uitgaanswijken is het een easy stedentrip. Bij zo een Duitse, vaak toch een beetje grauw en ruwe, stad hoort een spannende Netflix thriller serie, met een eveneens spannende naam: Paranoid. De stad figureert ook in de film Cloud Atlas van regisseur Tom Tykwer met de knappe Halle Berry en Tom Hanks. Ook een aanrader waar je enige tijd zoet mee bent: veel detectives van de Düsseldorfse schrijver Horst Eckert spelen af in zijn stad. Genoeg kijkplezier om deze stad eens even goed te bezoeken.

Dat doe je al helemaal met het proeven van een typisch lokaal gerecht. Wat dacht je van een Rheinischer Sauerbraten, een stoofpotgerecht van rundvlees. Klinkt vast minder lekker dan het echt is. Vaak toch wel een terugkerend probleem van de Duitse taal…

We hebben zowaar een aantal hele fijne tips in Dusseldorf! Check ze maar eens

Slovenië

Slovenië

Ooit al eens een bezoekje gebracht aan het Oost Europese Slovenië? Gaan we wel doen met de actiefilm Death Train – ook bekend onder de naam Detonator – waar de hoofdrol wordt vertolkt door de nog altijd goodlooking Pierce Brosnan en gefilmd in Slovenië en Kroatië. Voor wat meer science fiction, dat kan blijkbaar in Slovenië, want hier zijn de Kronieken van Narnia : Prins Caspian opgenomen. Deze Disney film is deels geschoten in de Soca vallei waar de Soca rivier met prachtig helder water door stroomt.

Deze films kijk je toch het allerbest met een Sloveense Potica erbij. Het populairste gebakje in Slovenië met walnoten, zo eentje waarbij je je vingers wilt aflikken.

Finland

Finland

Het Noorderlicht, sneeuw, uitgestrekte bossen, dat klinkt als een mooie natuurfilm. En een mooie natuurfilm it is. Aïlo het dappere rendier, van regiseur Guillaume Maidatchevsky, is het lieve verhaal van een baby rendier wat door het landschap van Lapland gevolgd wordt. Of het adembenemende winter- en landschap bekijken tijdens de scenes van David Lean’s klassieker ‘Doctor Zhivago, geschoten in Joensuu Finland. De hoofdstad van het land, Helsinki, werd onder meer als filmset gebruikt in Warren Beatty’s Reds en Michael Apteds thriller ‘Gorky Park’.

Wat voor Finse gerechten snack je tijdens het binge-watchen van de Films? Nou we hebben er een hele boel, dus kiezen maar!

 

CATA – Midden Amerika

CATA – Midden Amerika

Het liefst vertrekken we nu naar een verlate plek ergens in Centaal-Amerika. Je weet wel: op zo een verlate eiland waar ze zich van de Spaanse Netflix serie La Casa de Papel afschuilen van de bewoonde wereld. De serie is deels opgenomen in Panama en wel op de niet-normaal-mooie San Blas eilanden archipel, ofwel Guna Yala.

Over klassiekers gesproken, dan gaat het snel om een Steven Spielbergje. No shame in the game en verkijk je aan Jurassic Park. En als je dan toch jezelf wilt verantwoorden waarom je deze film kijkt: hij speelt gedeeltelijk af op een fictief eiland dat in het boek Isla Nubar genoemd wordt maar in werkelijkheid vonden deze opnames plaats op het onbewoonde eiland Isla del Coco ten west van Costa Rica. En dat is precies zo eentje waar we het liefst nu zitten, op een onbewoond eiland.

De Amerikaanse sciencefiction film After Earth met in de hoofdrol Will Smith is deels opgenomen in het dorpje La Fortuna en helemaal bovenop de Arenal vulkaan, gelegen in de jungle van Costa Rica. Hoe mooi het ook is, hier is het fijn om de plek van achter een beeldscherm te bewonderen.

Wisten jullie vast niet: The Godfather, deel twee is gedeeltelijk in de Dominicaanse Republiek opgenomen. In het boek speelt dat gedeelte zich af op Cuba maar dat was niet toegankelijk voor een Amerikaans productieteam. Dan wijk je uit naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, welke op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het eiland was ook ooit de locatie voor Fast & Furious 4.

Guatemala schittert in films als The New Adventures of Tarzan en de provincie Izabal fungeert als filmset voor Terminator: Dark Fate.

De tropische eilandengroep Roatán, voor de kust van Honduras, is zo picture proof als het maar zijn kan en dat moet de reden zijn om Un lugar en el Caribe hier te verfilmen.