28 maart 2023, door Tessel Horsting

Stedentrip? Net even anders? Ontdek deze drie culturele hoofdsteden van Europa

28 maart 2023, door Tessel Horsting

Stedentrip? Net even anders? Ontdek deze drie culturele hoofdsteden van Europa

Nog even en het vakantieseizoen barst weer los! En dat betekent voor velen van ons er weer even lekker tussenuit. Is jouw favoriete vakantie een citytrip naar een mooie stad, maar wil je dit keer iets anders bezoeken dan bekende bestemmingen als Rome, Londen en Parijs? Kijk dan eens naar deze drie minder bekende steden: Timisoara (Roemenië), Elefsina (Griekenland) of Veszprém (Hongarije). Alle drie zijn ze door de European Capitals of Culture (ECOC) uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2023, niet voor niets natuurlijk!

 

Meer inspiratie voor Europa? Waaro? Hiero!

Timisoara, Roemenië

Timisoara, Roemenië

We trappen af met de stad Timisoara. Wellicht gaan de bellen niet meteen rinkelen, maar deze stad ligt in Roemenië. We snappen dat Roemenië misschien niet het eerste land is waar je aan denkt als je je vakantieplannen aan het smeden bent, maar deze stad (dit land!) heeft meer te bieden dan je denkt. Cultuur en architectuur is er in overvloed en zorgt voor zero minutes of boredom. De stad staat vol met barokke paleizen (een stijlperiode die begin 17e eeuw in Italië ontstond en vanuit daar door heel Europa is verspreid): denk aan grote gebouwen met sierlijke details. Dit maakt dat de stad ook wel ‘Klein Wenen’ wordt genoemd, en we weten allemaal hoe Wenen eruit ziet. Dat belooft veel goed dus.

Je vindt er ook veel gebouwen in weelderige Art Nouveau stijl, ontworpen door negentiende-eeuwse Hongaarse architecten. De gebouwen Lloyd Palace op het Overwinningsplein en het Bruck House op het Unieplein zijn gebouwd in deze stijl. Timisoara is een compacte stad, waardoor je er in twee dagen al heel veel kunt zien, ideaal als je meerdere steden wilt bezoeken (maar je kunt je er zeker ook langer vermaken).

To do

To do

Of je er kort of lang bent maakt niet uit: de stad heeft een aantal highlights die je zeker niet mag overslaan. De indrukwekkende Orthodoxe kathedraal van Timisoara met maar liefst elf torens is daar één van, het Vrijheidsplein met bijzondere standbeelden en bouwwerken een tweede. Wellicht heb je weleens een foto voorbij zien komen waar een straat volhangt met kleurrijke paraplu’s en vroeg je je af waar dat dan was? Nou, dat is de straat Strada Alba Iulia in Timisoara, daar moet je natuurlijk wel even doorheen lopen voor een foto voor op de gram.

En als je de drukte even zat bent (snappen we), zijn er ook veel leuke en interessante musea en buitenwijken te bezoeken. Enige waar je wel alert op moet zijn is dat er in deze wijken straatrovers en zakkenrollers actief zijn. Tip van flip is om een reisverzekering af te sluiten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Laat je vooral niet afschrikken door het laatste! Zakkenrollers zijn immers overal te vinden, maar better safe then sorry, zeggen we dan.

Timisoara

Veszprém, Hongarije

Veszprém, Hongarije

We blijven nog even in het oostblok en hoppen door naar Hongarije. Waarschijnlijk denk je meteen aan Boedapest als we Hongarije zeggen, want Boedapest is Hongarije, maar Hongarije is niet Boedapest! Op anderhalf uur rijden van de stad vind je het minder bekende Veszprém. En oh my, deze stad is echt een bezoekje waard! Het is één van de oudste steden van Hongarije en bijzonder, omdat het op vijf heuvels is gebouwd (dit vinden de benen vooral heel erg leuk). Het oudste en mooiste gedeelte is de Burchtwijk. Hier vind je prachtige Barokke (is ‘ie weer) architectuur die de stad een uniek karakter geven.

De Burchtwijk

De Burchtwijk

De Burchtwijk heeft een aantal bezienswaardigheden die je niet mag overslaan: het Bisschoppelijk Paleis (eind 18e eeuw), de St.Michael kathedraal, de Gisela-kapel met prachtige fresco’s en de ruïnes van de St. Georgius kapel uit de dertiende eeuw. Ben je niet zo’n cultuurliefhebber of reis je met kinderen? Dan is de dierentuin leuk om te bezoeken. Of ga lekker wandelen in het Lenin-park in het zuiden van de stad. In de omgeving zijn er ook veel mooie wandelpaden te vinden. Genoeg te zien en te beleven dus. Oh en mocht je er in juli toevallig zijn, dan is het extra leuk: dan wordt het Street Music Festival gehouden. Een festival waar allerlei verschillende soorten muziek gespeeld wordt: opera, jazz, wereldmuziek en pop.. Hebben we je al overtuigd?

Veszprém

Elefsina, Griekenland

Elefsina, Griekenland

De Griekse architectuur en al haar eilanden maken dat het een groot favoriet is voor de vakantiegangers. Maar waar moeten we dan heen? Athene is mooi hoor, maar door alle hoofden is de pracht van de stad bijna niet te zien, en laten we nou nét zo’n zin hebben in die stedentrip met iets minder massa. En dan is daar het dorpje Elefsina. Op anderhalf uur rijden vanaf Athene (handig voor het vliegen) vind je het dorpje the place to be om dieper in de Griekse mythologie te duiken. En laat dat nou zo leuk zijn aan Griekenland. Elefsina was vroeger een heilige stad; hier ligt de archeologische vindplaats Eleusis, waar bij opgravingen veel ruïnes van de oude stad zijn teruggevonden. Alle vondsten zijn in het museum te vinden en je komt hier dus van alles te weten over het oude Griekenland en het heiligdom Eleusis.

Vindplaats Eleusis

Vindplaats Eleusis

Zoals je misschien al wel een beetje doorhad, draait het in Elefsina allemaal om de archeologische vindplaats Eleusis. Ons advies is dan ook om hier lekker de tijd voor te nemen. De stad ligt aan zee, dus je kunt ook lekker relaxen op het strand of een verfrissende duik nemen. In de haven vind je genoeg leuke barretjes en restaurants waar je lekker kunt eten en drinken. Genoeg redenen dus om het mooie Elefsina te bezoeken. Bon voyage!

Elefsina