11 april 2022, door Maartje

De leukste dakterrassen van Amsterdam

11 april 2022, door Maartje

De leukste dakterrassen van Amsterdam

Zon in Nederland! En dus gaan we in massa naar het strand, of naar de waterkant in de stad. Amsterdam Noord of we zoeken de terrassen op waar de zon zich het langst laat zien. Maar er is nog iets dat je kunt doen: de lucht in! Het dak op! En hoewel Amsterdam misschien niet bekend staat om zijn dakterras-galore, zijn er meer aantrekkelijke dakterrassen in Amsterdam dan je dacht. En voila, een lijstje met de leukste dakterrassen van Amsterdam.

Hoogtij Amsterdam Noord

Hoogtij Amsterdam Noord

De locatie van Hoogtij in Amsterdam Noord is sowieso een geweldige en het uitzicht weergaloos. Hoogtij, tussen Goudfazant en Stork, vlakbij Coba en Skatecafe, is on-Nederlands cool: het voelt een beetje als een ontdekking in Oost-Londen. De perfecte zomeravond op het dak van Hoogtij met de kookkunsten van Huwaë (en zijn team), komen hoogstwaarschijnlijk ook deze zomer weer terug…

Lees meer: Groovy Tables

Restaurant Bureau Amsterdam

Restaurant Bureau Amsterdam

Dit vinden we stiekem altijd een van de allerleukste, omdat-ie zo heerlijk on-ontdekt blijft: rooftop-bar-restaurant Bureau is onderdeel van het succesvolle B. Amsterdam. Nog nooit van gehoord? Kan, als het niet je hoekje is. Maar B. Amsterdam is dus wel een van de grootste incubators ter wereld. Incubators? Vonden wij ook lastig, dus zochten we het op: “een organisatie die een (incubatie-) proces realiseert om de versnelde groei van hoogwaardige starters naar succesvolle ondernemingen mogelijk te maken door de inzet van een geïntegreerd pakket diensten zoals werkruimte, services, cultuur, coaching, netwerk, (toegang tot) kapitaal, etc.”  Oké, nog steeds moeilijk, maar dat doet B. Amsterdam dus in Amsterdam Slotervaart. Kun je je in verdiepen maar je kunt je ook ‘gewoon’ focussen op het hoogtepunt van het pand: het restaurant op het dakterras. In een grote, creatieve loods met uitzicht over de daken van de stad opende Restaurant Bureau en kookt de chef die voorheen bij o.a. Choux (= tiptop met veel groente, bijzondere visgerechten en verantwoord vlees) zijn ding deed. Het gros van zijn ingrediënten haalt hij uit de groentetuin die zo’n beetje naast zijn fornuis huist: eveneens op het dak. Een dakpark noemen ze het zelf, terecht natuurlijk. En alsof het niet genoeg is, is daar ook een meer dan puik dakterras. Op de 5e verdieping van B. Amsterdam is Bureau te doen, dat kan niet missen met dank aan de toffe neon-signs.

Gapp @ Hotel Casa

Gapp @ Hotel Casa

Om bij het dakterras (GAPP) van het hotel (Casa) te komen was de saaie hotellobby en het bijbehorende restaurant (EAST tegenwoordig) een doorkruis-must. En dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo erg. Sterker nog: je blijft er zowaar plakken. Een strak interieur met lichte kleuren en knappe pasteltinten. Van dat heerlijk huiskamer-eske. Nog steeds een lobby maar ook een huiskamer. Voorlopend op de conclusie: nieuwsgierig als we waren naar het gerenoveerde restaurant, en kritisch over het voorgaande, werden we blij verrast door het nieuwe (heropende) EAST Amsterdam. Het interieur, de bar (lees: de cocktails) én het lekkere eten. Het klopte. Maar het leukste van de postcode is en blijft het dakterras GAPP (en ja, het heette hier voorheen Hopp). GAPP is een biertuin op het dak, hoog boven de bruisende stad Amsterdam!

Canvas @ Het Volkshotel

Canvas @ Het Volkshotel

Natuurlijk het Volkshotel mensen, altijd het Volkshotel, een van onze absolute favo adressen van de stad. Niet in de minste plaats omdat, als de zon ondergaat, op hetzelfde adres ook nog wat te feesten valt.

We sliepen er pas nog, categorie staycation gone good.

Soho House Amsterdam

Soho House Amsterdam

Met kop en schouders, zonder twijfel, de allermooiste en meest internationale van de hele stad is het dakterras met zwembad van het Soho House in Amsterdam. Chique, cool en… Only for the happy few. Alleen Soho House members mogen er komen, en daar moet je 1) voor gevraagd worden en 2) een jaarfee voor neertellen. We rekenen ons tot de happy few, lucky us, maar de foto hier naast is van Conde Nast Traveller aangezien het ook strikt verboden is om foto’s te maken op het dakterras van het Soho House. Prima regel hoor, daar niet van. Boven staat het kijken en bekeken worden toch al wel aan hier.

Of het een aanrader is, zo’n membership? Ja, vind ik wel. Zeker als je regelmatig in een van de steden verblijft waar een Soho House vestiging zit (dat zijn er nogal wat hoor!): een perfecte plek voor een drankje en goed eten.

Geen membership? Het restaurant op de begane grond, Cecconi, is voor iedereen toegankelijk.

Wetdeck W Hotel Amsterdam

Wetdeck W Hotel Amsterdam

Geen Soho House membership deel 2: nog steeds geen paniek want aan de overkant van de straat kun je een natte teen halen (echt zwemmen kan er niet) bij de rooftoppool van het W Amsterdam. Overdag een heel prima dek maar in de avonduren zul je ons er niet zo snel tegen het lijf lopen: dan missen we er toch een beetje de Hollandse nuchterheid en vinden we de staf ietwat onvriendelijk. Whoops.

REM Eiland (Houthavens)

REM Eiland (Houthavens)

Ver voordat de Amsterdamse Houthavens aan de hand waren slash gingen zijn (want dat is nu!), zat het rood-witte restaurant REM Eiland er al, gevestigd in een voormalige uitzendtoren, waar onder andere de TROS vanaf 1964 commerciële tv- en radioprogramma’s uitzond. Destijds lag de toren voor de kust van Noordwijk maar in 2011 werd-ie naar Amsterdam gehaald. Sindsdien kun je er terecht voor een goed maal en sinds 2021 is het restaurant overgenomen en helemaal vernieuwd tot het huidige leuke REM. Bij REM eiland geen standaard dakterras, een kijkje is het zeker waard. En in het restaurant zelf heb je ook een te gek uitzicht over zowel Amsterdam Noord als het Centrum.

Een dakterras waar je niet kunt zitten tafelen, maar wel leuk voor een beetje uitkijken over de stad, is de bovenste verdieping van Adam Toren. In het restaurant van de toren, Moon, kun je – uiteraard – wel zitten en heb je eenzelfde weergaloos uitzicht (maar daar zit je dus niet buiten).

Floor 17 @ Leonardo Hotel Rembrandtpark

Floor 17 @ Leonardo Hotel Rembrandtpark

Net als in het geval van GAPP, dat boven hotel Casa te vinden is, is dakterras Floor 17 een verrassing boven een hotel in een Amsterdamse uithoek. Niet in Oost dit keer maar diep in West is Floor 17 onderdeel van het Leonardo Hotel, om de hoek van het Rembrandtpark (een heerlijk park overigens, zeker voor wie een alternatief zoekt voor populaire parken als het Vondelpark, het Westerpark, het Sarphatipark en het Oosterpark).

Terug naar Floor 17 Amsterdam: als we een prijs mochten uitreiken aan de horecalocatie (op grote hoogte) die de meeste en meest creatieve initiatieven en evenementen de wereld in slingert, dan gaat die prijs naar Floor 17. Zo kun je in de winter schaatsen of een curling wedstrijd doen op het dakterras, en wordt er in de zomermaanden vooral gebarbecued op de Green Egg. Een mooi ezelsbruggetje: hoewel we Floor 17 stiekem altijd iets te ver trappen vinden (but hey, that is us, dat heeft niks met de plek te maken), worden we keer op keer verrast hoe goed het eten hier is! Verrassend aanradertje hoor, dat Floor 17.

Bret Amsterdam

Bret Amsterdam

Ze noemen het een dakterras maar eigenlijk worden op het feitelijke dakterras vooral kruiden verbouwd voor in de keuken. Maar we keuren het goed hoor! Want Bret Amsterdam, pal (maar dan ook echt pal) naast Station Amsterdam Sloterdijk (lekker makkelijk), heeft namelijk 1) een heel goed terras en 2) weet er een mooi feestje van te maken. En we mochten het leuke, zonnige Bret hier op Barts Boekje wel weer eens een hart onder de riem steken. Bij deze. Op naar Bret.