10 juli 2023, door Sanne Carbaat

De leukste dakterrassen en rooftop bars van Amsterdam

10 juli 2023, door Sanne Carbaat

De leukste dakterrassen en rooftop bars van Amsterdam

Zon in Nederland! En dus gaan we in massa's naar het strand, zoeken we het water op in de stad of schuiven we aan bij de terrassen op waar de zon zich het langst laat zien. Maar er is nog iets dat je kunt doen: de lucht in! Het dak op! En hoewel Amsterdam misschien niet bekend staat om zijn dakterras-galore, zijn er meer aantrekkelijke dakterrassen in Amsterdam dan je dacht. En voila, een lijstje met de leukste dakterrassen van Amsterdam.

Luminair Amsterdam

Luminair Amsterdam

Nét open in Amsterdam oost: LuminAir, The Bar Above Amsterdam. En dat is precies wat het is: een bar met een waanzinnig uitzicht over de stad, vanuit Oosterdoksstraat 4, pal naast Amsterdam Centraal. Juist ja, dat is bovenop het DoubleTree by Hilton hotel. Hotel in, lift omhoog, en zie daar: een prachtig, in pasteltinten gehulde bar waar puike cocktails geshaked worden en waar je gewoon heel erg fijn zit. Tip: ga juist eens voor de drukte, aan het eind van de werkdag, rond 17 uur. Dan is het wat ons betreft de beste ontmoetingsplek van de stad. Later op de avond gaat de muziek harder – ook leuk!

Beeld via @instagram.com/luminair.amsterdam

REM Eiland (Houthavens)

REM Eiland (Houthavens)

Ver voordat de Amsterdamse Houthavens aan de hand waren slash gingen zijn (want dat is nu!), zat het rood-witte restaurant REM Eiland er al, gevestigd in een voormalige uitzendtoren, waar onder andere de TROS vanaf 1964 commerciële tv- en radioprogramma’s uitzond. Destijds lag de toren voor de kust van Noordwijk maar in 2011 werd-ie naar Amsterdam gehaald. Sindsdien kun je er terecht voor een goed maal en sinds 2021 is het restaurant overgenomen en helemaal vernieuwd tot het huidige mega super kei leuke REM. En dat gejubel dankt REM met name aan zijn dakterras: de beste van Amsterdam als je het ons vraagt, zeker wat betreft de combinatie van lekker zitten, lekker eten, lekker kijken en gewoon, lekker voor iedereen. Een verdieping lager, in het restaurant, is het tegenwoordig ook verdomd goed toeven. Dikke tip.

REM Amsterdam

Fitz's on the Roof @ Maurits at the Park

Fitz's on the Roof @ Maurits at the Park

Naast een kneitergoed restaurant (VanOost) en een heel fijne brasserie (Spring Café) heeft Maurits at the Park (het superdeluxe hotel) ook een hele fijn bar: Fitz’s. En laat Fitz’s nu ook een heel klein, maar fijn dakterras hebben. Een uitzicht is er niet echt, maar je zit tussen de rode dakpannen, groene boomtoppen van het Oosterpark én dit dakterras is nog redelijk onontdekt. Piekfijne cocktails, supervriendelijke barmensen: gewoon echt een lekker plekje.

T/m eind augustus is het dakterras trouwens extra groen, om de zomer te vieren en omdat het prachtig staat. Dit is gedaan met Roku gin, en natuurlijk gaat die gin in eerder genoemde piekfijne cocktails.

Fitz’s on the Roof

Soho House Amsterdam

Soho House Amsterdam

Met kop en schouders, zonder twijfel, de allermooiste en meest internationale van de hele stad is het dakterras met zwembad van het Soho House in Amsterdam. Chique, cool en… Only for the happy few. Alleen Soho House members mogen er komen, en daar moet je 1) voor gevraagd worden en 2) een jaarfee voor neertellen. We rekenen ons tot de happy few, lucky us, maar de foto hier naast is van Conde Nast Traveller aangezien het ook strikt verboden is om foto’s te maken op het dakterras van het Soho House. Prima regel hoor, daar niet van. Boven staat het kijken en bekeken worden toch al wel aan hier.

Of het een aanrader is, zo’n membership? Ja, zeker als je regelmatig in een van de steden verblijft waar een Soho House vestiging zit (dat zijn er nogal wat hoor!): een perfecte plek voor een drankje en goed eten. Geen membership? Het restaurant op de begane grond, Cecconi, is voor iedereen toegankelijk.

Cecconi

Selva @ nhow Amsterdam RAI

Selva @ nhow Amsterdam RAI

Op de maar liefst 24e etage van het nhow Amsterdam RAI hotel huist het hele grote, hele kleurrijke en hele lekkere Selva restaurant. Dat is zonnig nieuws, ook als het weer tegenzit. Echt buitenzitten doe je namelijk niet bij Selva (al is er wel een klein buitenterras waar eventuele rokers terecht kunnen – al zouden we die liever 24 verdiepingen naar beneden sturen, of nog liever: hun pakje peuken weggooien, maar dat terzijde), maar dat is geen punt aangezien je 360 graden om je heen kunt zijn, en het binnen met dank aan de kleurrijke (en plantrijke!) inrichting altijd zomer. Dat geldt ook voor het menu: Latijns Amerika wat de klok slaat, op je bord en in je glas. Zomer, ook in de winter. We like.

Floor 17 @ Leonardo Hotel Rembrandtpark

Floor 17 @ Leonardo Hotel Rembrandtpark

Net als in het geval van GAPP (zie onder), dat boven hotel Casa te vinden is, is dakterras Floor 17 een verrassing boven een hotel in een Amsterdamse uithoek. Niet in Oost dit keer maar diep in West is Floor 17 onderdeel van het Leonardo Hotel, om de hoek van het Rembrandtpark (een heerlijk park overigens, zeker voor wie een alternatief zoekt voor populaire parken als het Vondelpark, het Westerpark, het Sarphatipark en het Oosterpark).

Terug naar Floor 17 Amsterdam: als we een prijs mochten uitreiken aan de horecalocatie (op grote hoogte) die de meeste en meest creatieve initiatieven en evenementen de wereld in slingert, dan gaat die prijs naar Floor 17. Zo kun je in de winter schaatsen of een curling wedstrijd doen op het dakterras, en wordt er in de zomermaanden vooral gefeest en lekker gegeten.

Floor17

NEMO, Centrum

NEMO, Centrum

NEMO is en blijft een dijk van een tip voor wie de kids wil vermaken en ze meteen ook nog wat bij wil brengen.  Oke, wel pas echt leuk vanaf een jaartje of vier, maar wie een heel kleintje en een iets groter kleintje te vermaken heeft, kan hier dus zijn lol op. Maar goed, het gaat hier om dakterrassen en dát heeft NEMO ook. Hoef je niet het museum voor in; pak gewoon de lift aan de zijkant van het gebouw en je staat op een ruim dakterras dat uitzicht heeft over het water en heel Amsterdam. Niet het meest sexy dakterras, maar er is vrijwel altijd wel een plekje, de drankjes zijn betaalbaar en ja, dat uitzicht dus.

Restaurant Bureau Amsterdam

Restaurant Bureau Amsterdam

Dit vinden we stiekem altijd een van de allerleukste, omdat-ie zo heerlijk on-ontdekt blijft: rooftop-bar-Bar Bistro Bureau is onderdeel van het succesvolle B. Amsterdam. Nog nooit van gehoord? Kan, als het niet je hoekje is. In het Amsterdamse Slotervaart vind je het. Hoogtepunt van het pand: het restaurant op het dakterras. In een grote, creatieve loods met uitzicht over de daken van de stad opende Bar Bistro Bureau en kookt de chef die voorheen bij o.a. Choux (= tiptop met veel groente, bijzondere visgerechten en verantwoord vlees) zijn ding deed. Het gros van zijn ingrediënten haalt hij uit de groentetuin die zo’n beetje naast zijn fornuis huist: eveneens op het dak. Een dakpark noemen ze het zelf, terecht natuurlijk. En alsof het niet genoeg is, is daar ook een meer dan puik dakterras. Op de 5e verdieping van B. Amsterdam is Bureau te doen, dat kan niet missen met dank aan de toffe neon-signs.

Bar Bistro Bureau

Gapp @ Hotel Casa

Gapp @ Hotel Casa

Om bij het dakterras (GAPP) van het hotel (Casa) moet je eerst het restaurant EAST door. En dat is helemaal niet zo erg. Sterker nog: je blijft er zowaar plakken. Een strak interieur met lichte kleuren en knappe pasteltinten. Van dat heerlijk huiskamer-eske. Een lobby maar ook een huiskamer. Het interieur, de bar (lees: de cocktails) én het lekkere eten. Het klopte. Maar het leukste van de postcode is en blijft het dakterras GAPP. GAPP is een biertuin op het dak, hoog boven de bruisende stad Amsterdam en een topfijne plek om te proosten.

Gapp

Canvas @ Het Volkshotel

Canvas @ Het Volkshotel

Natuurlijk het Volkshotel mensen, altijd het Volkshotel, een van onze absolute favo adressen van de stad. Niet in de minste plaats omdat, als de zon ondergaat, op hetzelfde adres ook nog wat te feesten valt. Namelijk bij Canvas op de zevende verdieping. Zelfs als de zon keihard schijnt, is hier meestal wel een briesje. Het eten is goed, de dranken idem en je loopt hier zomaar een verse kater op.

Canvas

W Lounge + Wet Deck @ W Amsterdam

W Lounge + Wet Deck @ W Amsterdam

Geen Soho House membership? Nog steeds geen paniek want aan de overkant van de straat kun je een natte teen halen (echt zwemmen kan er niet) bij de rooftoppool van het W Amsterdam. Overdag een heel prima plek, maar in de avonduren zul je ons er niet zo snel tegen het lijf lopen: dan missen we er toch een beetje de Hollandse nuchterheid en vinden we de staf ietwat onvriendelijk. Whoops.

W Lounge + Wet Deck

Een dakterras waar je niet kunt zitten tafelen, maar wel leuk voor een beetje uitkijken over de stad, is de bovenste verdieping van A’DAM Toren. In het restaurant van de toren, Moon, kun je – uiteraard – wel zitten en heb je eenzelfde weergaloos uitzicht (maar daar zit je dus niet buiten). Als je durft, stap je natuurlijk ook de schommel in die op het dakterras staat. Je moet overigens wel betalen om dit dakterras om te mogen (ongeveer 15 euro) en als je ook de schommel aandurft, is het 20 ekkies.

A’DAM Look Out

Bret Amsterdam

Bret Amsterdam

Ze noemen het een dakterras maar eigenlijk worden op het feitelijke dakterras vooral kruiden verbouwd voor in de keuken. Maar we keuren het goed hoor! Want Bret Amsterdam, pal (maar dan ook echt pal) naast Station Amsterdam Sloterdijk (lekker makkelijk), heeft namelijk 1) een heel goed terras en 2) weet er een mooi feestje van te maken.

Bret Amsterdam