1 juli 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: zomervakantietips 2023

1 juli 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: zomervakantietips 2023

Hands in the air like you just don't care - het is zomervakantie! Meer tijd (voor sommigen..), meer zon en meer leuke dingen. Laat dat laatste nou best eens lastig zijn om soms te bedenken - wat gaan we doen? Iets actiefs? Iets romantisch? Iets bourgondisch? Juist iets laagdrempeligs? Gekkie, hoef je je toch helemaal geen zorgen om te maken, want dat doen we hier! Barts Best of zomervakantietips 2023.

 

De leukste pop-up restaurants, campings, things to-do met én zonder het kroost, van een rondje lopen door het park tot een weekend weg, van bootje varen tot heerlijk uiteten - alle goede tips vind je in dit uitermate fijne lijstje.

Theaterfestival de Parade met Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet | Utrecht, Den Haag, Amsterdam

Theaterfestival de Parade met Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet | Utrecht, Den Haag, Amsterdam

Het leukste rondreizende theaterfestival van Nederland is er deze zomer natuurlijk ook weer! Een programma boordevol muziek, theater, cabaret en andere shows. Natuurlijk kun je er een hapje en een drankje halen én je kunt binnenlopen bij Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet. Dat is net zo unusual als het klinkt: er zijn komkommerige kunststukken, Lady Cucumba treedt op en er is een risky peepshow van Madame Cucumber. Je vindt er zelfs een waarzeggende komkommer, jep. Een komkommer-extravagnaze dus, zeker ook in je G&T (die kun je gewoon aan de openbare bars bestellen).

Theaterfestival de Parade met Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet is er van 7 juli t/m 23 juli in Den Haag, 28 juli t/m 13 augustus in Utrecht en 18 augustus t/m 3 september in Amsterdam.

De Parade

pop-up restaurants door het hele land

pop-up restaurants door het hele land

Zijn dingen niet net wat leuker als je weet dat het maar voor even is? Een vakantiefling bijvoorbeeld, of zo’n rok met kraaltjes en spiegeltjes die op vakantie heel hip lijkt, maar hier meer de home-alone-duiven-lady-vibe heeft. Ook net wat leuker zijn dus pop-up restaurants. Niet te lang wikken en wegen of je wel zal gaan – gewoon doen. Voor je het weet, is het weg. Voila: de gezelligste pop-up (buiten)restaurants door het hele land.

 

Goed om te weten: de meeste locaties in deze gezellige lijst zijn alleen in het weekend open. 

Sowieso is vakantie geen vakantie zonder uiteten te gaan. Niet eenmalig, nee het liefste iedere dag. Trekt de portemonnee waarschijnlijk niet, maar kies dan een knaller uit. Voor alle vakantiegangers in (en rondom) Amsterdam: (uit)eetse! Dit zijn de favoriete tenten van ‘onze’ stad.

Voor een dubbeltje op de eerste rij.. ehh.. strandbed in Scheveningen

Voor een dubbeltje op de eerste rij.. ehh.. strandbed in Scheveningen

Zomervakantie betekent strand. Of het nou voor een dag is of dat je er zes weken lang zandkastelen aan het bouwen bent. Handdoekje op het strand is fijn, maar zo’n bedje is net wat comfortabeler én je hapt een stuk minder zand. Voor een dubbeltje de hele dag op een strandbedje? Kan! Op de Simyo bedden bij The Fat Mermaid op het Scheveningse strand. Aan de boulevard en eerste rang op het strand, met all the views over de zee. Dat geintje kost je €0,10 per dag, dus dit is letterlijk voor een duppie op de eerste rang. Twee bedjes én een parasol.

Je kunt hier t/m 31 augustus liggen en het is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kwaliteit hoeft niet altijd duur hoeft te zijn, en dat laten ze zien op de zonnigste en meest zomerse manier mogelijk. Koude fles rosé in de tas en gaan!

simyo.nl/strandbedjes  The Fat Mermaid

Missie Meesterwerk | Rijksmuseum Amsterdam | hele zomer

Missie Meesterwerk | Rijksmuseum Amsterdam | hele zomer

Hele leuke tip voor met de (iets oudere kids): Missie Meesterwerk in het Rijksmuseum en samen met NEMO bedacht. Een tentoonstelling, maar dan meer, anders en interactiever. Kinderen moeten zelf aan de slag: de labjas moet aan, de onderzoekskaart gaat mee en dan is het onderzoeken geblazen. Er zijn zes grote ruimtes die ieder zes verschillende objecten hebben. Zijn ze echt? Zijn ze wel zo oud als wordt beweerd? En is het wel een meesterwerk? Dezelfde onderzoeksmethoden die het Rijksmuseum ook gebruikt, moeten door de kids ook worden toegepast: met UV- en röntgenonderzoek, een microscoop, vezelanalyse en jaarringenonderzoek stellen zij o.a. textielvezels, pigmenten, watermerken en dateringen vast.

Jonge onderzoekers van een jaar of acht kunnen prima aan de slag. Nóg jongere onderzoekers (4 t/m 8) krijgen een aangepaste onderzoekskaart, zodat ze ook mee kunnen doen. Na Missie Meesterwerk nog een bezoek brengen aan de beelden is altijd een goed idee.

Missie Meesterwerk in het Rijksmuseum

Fotocredits Olivier Middendorp

Cocktails, cocktails, cocktails (juli)

Cocktails, cocktails, cocktails (juli)

Tu, tu, tu BACARDÍ, dat deuntje ken je vast. Ze hebben nu een nieuwe editie, de BACARDÍ Caribbean Spiced. Ananas, kokosnoot, vanille en kaneel zijn een beetje de tonen die naar boven komen, en daar kun je dus prima cocktails mee maken. Of bestellen natuurlijk, en dan zit in je juni helemaal goed: het is dan weer Rum Month! Niet de minste cocktailbars zullen cocktails met deze nieuwe rum in elkaar shaken, dus prik alvast een datum in je agenda voor een avondje uit op één van deze plekken:

Bar Baut Baut Oost Ron Gastrobar Vooges aan ‘t IJ  (vanaf 1 augustus) Soho House  Tales & Spirits The Hoxton Feijoa Grace The Gritt Tiwya Spikizi Lakehouse Ultramarijn Vavoom

Net iets anders voor een zomervakantie: Zuid-Finland en Salzburgerland

Net iets anders voor een zomervakantie: Zuid-Finland en Salzburgerland

Grote kans dat je de zomervakantie allang geboekt hebt (heel slim). Is dit nu niet het geval, dan zijn deze tips in Zuid-Finland en Salzburgerland een goed idee. Beiden heel anders, maar wel boordevol cultuur, natuur, genoeg te doen en lekker eten.

Hier vind je een overzicht van alle regio’s van Salzburgerland: een combinatie van een ontspannen en actieve zomervakantie, de voor-iedereen-leuke gezinsvakantie, over de combinatie van bergen, meren en bossen en over de watersport en bergsport.

Zomervakantie in Zuid-Finland? Goed idee! Finland heeft verpletterend mooie natuur en toffe steden met veel cultuur en dat allemaal binnen een paar uur vliegen. Natuurlijk kun je ook met de auto en veerboot, want het land leent zich als geen ander voor een droom roadtrip.

De leukste strandtenten en restaurants met heerlijk buiten

De leukste strandtenten en restaurants met heerlijk buiten

Zeg je zomervakantie, zeg je zon, zeg je strand, zeg je de leukste strandtenten. Van Koudekerke tot Ameland, bij deze strandtenten zit je goed, eet je lekker en borrel je nog beter. Kids mee of juist niet. Stop je boek in je tas en ga alleen of lekker met je clubje. Met wie of wat  je ook gaat, dat het een lekker dagje wordt is bij deze plekken gegarandeerd.

De leukste strandtenten in Nederland

Geen idee hoe het met jullie is, maar als we naar de weersvoorspellingen kijken dan willen we maar één ding: naar buiten! Buiten spelen, buiten wandelen, buiten terrassen (in Amsterdam of lekker door de rest van het land) en buiten aan tafel. Dat laatste als het even kan lekker achteraf, in het groen. Je kent ze wel, van die buitenplaatsen waar de tafels tussen de bloemetjes staan. Waar? Nou hier! Buiten eten: favoriete plekken in Nederland met een groot terras.

Long Table Dinners bij Pulitzer Amsterdam | Celia Bottomless Brunch Amsterdam

Long Table Dinners bij Pulitzer Amsterdam | Celia Bottomless Brunch Amsterdam

Eten, drinken, borrelen en je glas heffen naar de Westertoren is altijd een goed idee, maar nu organiseren ze bij Pulitzer Amsterdam toch wat leuks! Om de zomer te vieren, met je vrienden te proosten en even helemaal op de gaan in dat zomerse joie de vivre is er op18 juli en 15 augustus de Long Table Dinners in de Pulitzer Garden.

Boek een plek bij de Long Table Dinners @ Pulitzer Garden.

Vroeg pieken is het nieuwe uitgaan. Waar? Welnu, bij de Bottomless Brunch van Celia Amsterdam in het Kimpton de Witt hotel. Je kiest zelf wat je wilt eten, en voor 25 euro extra kun je unlimited cocktails bestellen. We kunnen de boerenkoolsalade aanraden (ja, écht) en de crispy chicken sandwich wilden we eigenlijk nog een keer bestellen, maar er moest ruimte overblijven voor de cinnamon bun French toast. Champagne problems, we know. Celia Bottomless Brunch

Óók in de Pulitzer tuin: een pop-up terras met spritz-cocktailbar! Alleen in juli, en het leukste natuurlijk als de zon schijnt. Omringt door al het groen dat je in de tuin vindt, en toch hartje stad. We noemen een fruitige Fragolina Spritz met Aardbei of een Electric Cherry Spritz met Amaretto. Proost!

Wijngaarden in Nederland

Wijngaarden in Nederland

In Nederland? Wijngaarden in ons kleine, platte landje? Yep, hebben we! Meer dan een paar zelfs, want in dit lijstje vind je er al meer dan tien. Pak de auto, stap in de trein, maak er een mooie week van en proef, proef, proef. Suck it, Italië (of Spanje, of Chili, of..): wijn van Nederlandse bodem is top!

Ben je toch dan daar in het zuiden, maak dan zeker ook een pitstop bij Thermae 2000. Waarom? Naast alle voor de hand liggende redenen, hebben ze ook een wijnbad. Ja. Gaan dus. Wijntoeren, wijnproeven én wijnbadderen in een heus wijnbad in het prachtige Limburg.

Wijnwandeling in bergdorp vijlen (Zuid-Limburg)

Wijnwandeling in bergdorp vijlen (Zuid-Limburg)

Nog nét horend binnen de Nederlandse landsgrenzen, verstopt in het zuiden-zuiden van ons land, ligt daar in de glooiende heuvels het bergdorpje Vijlen. Ofwel: het hoogst gelegen kerkdorp van Nederland. Een prachtige plek om te wandelen en op een steenworp afstand van steden zoals Aken en Maastricht. Zeg je Nederlandse wijn, dan zeg je Limburg. Dat hebben ze hier ook goed begrepen. Sinds kort is er een samenwerking tussen hotel restaurant Vijlerhof en het alom bekende en geprezen wijndomein Sint Martinus. Wat dat inhoudt? Een wandelroute van 6.5 kilometer door Vijlen en langs de wijngaarden van Sint Martinus, twee proefglazen wijn én eindigend met een borrelplank met Limburgse streekproducten. Kortom: een hele dag plezier. Voor het bedrag van 19.50 euro per persoon. Doen dus. Voor meer informatie kun je terecht op de site.

Cocktailfestival SHAKE! | 21 t/m 23 juli 2023 – Helling 7 x Lagerwal | Amsterdam

Cocktailfestival SHAKE! | 21 t/m 23 juli 2023 – Helling 7 x Lagerwal | Amsterdam

Op 21, 22 en 23 juli host Door 74 samen met andere cocktailbars het cocktailfestival SHAKE!. Verspreid over de terrassen van Helling 7 en Lagerwal (iets voorbij de NDMS in Amsterdam-Noord) krijgen tien Amsterdamse cocktailbars een podium om hun kunsten aan jou te laten zien. Verwacht hoogstandjes, verwacht flairtending, verwacht een kater. Deelnemende cocktailbars zijn de minste niet. Op SHAKE! vind je The Tailor, Cielo, Rosalia’s Menagerie, Super Lyan, Pulitzer’s Bar, Vesper, Law & Order, Feijoa, Door 74 en Cafe Panache
Op vrijdag zijn tickets €10,00 en op zaterdag en zondag €17,50 (incl. welkomstcocktail)

Kamperen in eigen land

Kamperen in eigen land

Een zomervakantie niet gekampeerd is eigenlijk geen zomervakantie. In een tent, een hutje, een pipowagen: we keuren het allemaal goed. Op deze campings in Nederland is het ook goed toeven met de kids, als is dit absoluut geen must.

Voor nog een last minute weekje weg, een weekend erop uit of als je echt heel erg op tijd wilt zijn en alvast boekt voor 2024: hele fijne campings in Nederland.

Net even anders naar de bios

Net even anders naar de bios

Een buitenbioscoop heeft om allerlei redenen iets filmisch, en er komen toch een paar leuke dingen aan.