26 juni 2019, door Maartje

9 x buitenzwembaden Amsterdam en omgeving

26 juni 2019, door Maartje

9 x buitenzwembaden Amsterdam en omgeving

It's bloody hot in de lage landen. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij bijzonder. Bijzonder leuk vooral want het is het allerbeste excuus om direct na werktijd in een of andere plomp te plonzen. Al overtreft weinig het vanuit een bootje de Amstel in springen. Fair enough. Mocht je dat toch niet helemaal proper vinden, check dan deze zwembaden (in de buurt) van Amsterdam. Een lijst die begon vanwege de allerleukste van het hele stel: het Noorderparkbad, waarna ik dacht aan het in al zijn burgerlijkheid immer gezellige Amstelbad en toen moest eigenlijk ook het Brediusbad een vermelding krijgen. What about Poel's Up in Amstelveen? De 9 buitenzwembaden van Amsterdam en omgeving. #plons

Noorderparkbad

Noorderparkbad

Het zwemfeestje begint al op de fiets en zet door op de pont naar Noord. Heerlijk tochtje als de zon schijnt. Fluitend arriveren we bij het Noorderparkbad, dat – surprise – middenin het Noorderpark ligt. De duurzame opvolger van het Floraparkbad, ook wel. Lekkere badjes voor het kleine spul en eentje voor de banenzwemmers onder ons (not us). In de winter duik je zo naar binnen, maar daar denken we nog even niet aan. Summer is namelijk here to stay. Uitgewatertrappeld? Bij de buren van Pompet serveren ze een mitrailette (worstje op brood met frietjes on the side) en dat heb je verdiend.

Poel's Up Amstelveen

Poel's Up Amstelveen

Eerst lag dit zwembad op een ponton (hóé Lake Como, nietwaar?) in de Amstel. Dat was 2016 en misschien nog wel net wat leuker (en dichterbij vooral) maar dat duurder helaas maar een jaar. Geen paniek: het ponton verkaste in 2017 naar Amstelveen aan de zuidkant van het Amsterdamse bos waar het een vast zomer stekkie kreeg bij Fun Center Amstelveen. Dat is op vele fronten een aanrader: de rit door het Amsterdamse Bos is en blijft een feest. En eenmaal bij Poel’s Up heb je niet alleen je verkoelende plons verdient: vanuit het bad heb je ook nog eens een fenomenaal uitzicht over de Poel en het Amsterdamse Bos. Poel’s Up is open van half april tot half oktober van 11 tot 18 (maar met mooi weer plakken we daar gerust wat uurtjes aan vast: hallo zonsondergang to the max!). Bovendien is de kiosk van het zwembad, en het bijbehorende terras, beregezellig.

Een lijst die begon vanwege de allerleukste van het hele stel: het Noorderparkbad, waarna ik dacht aan het in al zijn burgerlijkheid immer gezellige Amstelbad en toen moest eigenlijk ook het Brediusbad een vermelding krijgen.

De Houtvaart Haarlem

De Houtvaart Haarlem

Amsterdam en omgeving, daar hoort Haarlem ook bij. En als Haarlem mag, dan móét het retro-coole, sober-chique De Houtvaart. Een heerlijk zwembad en perfect voor een plons na een dag zwoegen in de bloedhitte. Het bad bestaat al sinds 1882 en is een monumentaal plaatje. Op zaterdag mag je tussen 07:00 en 09:30 in je blootje zwemmen en mocht je privileges willen, zoals langer en vaker komen zwemmen, dan kun je ‘vrienden van de Houtvaart’ worden: het zwembad wordt door vrijwilligers zo prachtig gehouden als het nu is. Ook leuk, het tekstje op de site: “De Houtvaart heeft geen zonnestudio of jet-stream bubbelbad. Daarentegen beschikt het wel over een echt grasveld met nu ook een peuterbad en een echte zon. De verwarming van het water gebeurt voor een groot deel met behulp van zonnecollectoren. Het is de laatste plaats in Haarlem waar je ’s morgens kunt zwemmen en bij een opgaande zon de vogels hoort fluiten”.

Beeld via instagram

Bernie's Beach Club

Bernie's Beach Club

Het kan buigen en bartsen bij Bernie’s in Zandvoort: soms worden we met alle egards behandeld en soms lijken we geen knip voor de neus waard. Maar ach, dat was ook al zo toen Bernie’s nog George was: het zal aan de postcode te wijten zijn. Desalniettemin is en blijven het concept en de looks geweldig: een zwembad, nee, een tweetal zwembaden óp het strand, en dat gewoon in ons eigen Zandvoort. Fijn voor wie niet kiezen kan tussen strand of zwembad ook (want ja, dat blijken twee totaal verschillende bevolkingsgroepen te zijn). Ook fijn: Bernie’s Beach Club ligt iets buiten de gebade Zandvoortse paden waardoor veel daggasten de hangout niet weten te vinden. Of te waarderen. Meer plek voor ons.

SportPlaza Mercator

SportPlaza Mercator

Met name pluspunten voor de aanwezigheid van het Grote Groen, en dat in ons geliefde Amsterdam-West. Verstopt en toch gewoon hartstikke daar aan de Jan van Galenstraat. Een sportplaza is het eigenlijk, maar daar voel je met je gat in het frisse water helemaal niks van. In de zomervakantie is het buitenbad open van 11.00 tot 18.00 uur maar als je een abonnement hebt (dat kan, ook alleen op het buitenbad) mag je de hele zomer op dinsdag een uur langer zwemmen (tussen 19 en 20) tijdens het members only uur. Wel even opletten: als het weer minder is, dan is het bad dicht. Bij twijfel blijven ze lekker open.

Foto via instagram

Een sportplaza is het eigenlijk, maar daar voel je met je gat in het frisse water helemaal niks van.

Flevoparkbad

Flevoparkbad

Ken je Le Monde, de Franse krant? Welnu, die weten best wat goed is, zelfs al moet je niet alles geloven wat in de krant staat. In 2016 stelden ze een lijst samen met de mooiste en fijnste zwembaden ter wereld. Daar stonden – uiteraard mogen we wel zeggen – het drijvende bad in de Spree in Berlijn, een zwembad in art deco-stijl in Londen en het zwembad aan de kust van Sydney in. En het Flevoparkbad in Amsterdam. Het familiebad is buitenspelen voor grote (en ok, ook voor kleine) mensen, niet in de minste plaats omdat het Flevopark zelf ook zo’n feest is. Vorige zomer vierde het Flevobad bovendien ook nog een paar fijne feestjes zoals ontbijtzwemmen voor vroege vogels en zwemmen in het donker voor nachtvlinders. Dat deed het bad pas aan het einde van het seizoen: mogen we deze zomer pleiten voor meer van zulks, en al wat eerder? Alsjeblieft Flevoparkbad?

 

Sloterparkbad

Sloterparkbad

Het is een van de grootste zwembaden van Nederland en vooral als het rustig is (lees: kom lekker vroeg) is het wakker worden vakantie-stijl. We vinden het wit betegelde zwembad sowieso een fotogeniek plaatje maar we mogen hem hier ook met name benoemen vanwege het hele gebied: het Sloterpark én het Sloterstrand – eigenlijk alles bij de Sloterplas, is een zogenoemd up coming buitenfeest in Amsterdam met fraaie horeca en zonnige hangouts. Lees maar: Barts Boekje x Sloterplas

Brediusbad

Brediusbad

Hoe vaak kun je iets favoriet noemen? Want het Westerpark én de Spaarndammerbuurt vallen zeker in die categorie (met dank aan onze woning hartje Jordaan natuurlijk). En dan is dus het Brediusbad niet te missen.

Kudos voor het beeldschone plaatje van Jeroen Lok dat we vonden via instagram. Zo vredig treffen we het zelden bij het Brediusbad maar uit zijn voegen barsten doet het buitenbad (gelukkig) ook niet vaak! Ga vroeg en je kan er zomaar alleen op de wereld zijn.

Nog meer pluspunten? Jawel. Het Brediusbad heeft een creatieve leiding en wil zich wel eens mengen met inspirerende platforms zoals Unseen Photofair, iets dat vorig jaar resulteerde in een waanzinnige (mini) expo rond en ín het bad. Hulde.

Amstelbad

Amstelbad

Een klassieker in Ouderkerk aan de Amstel en dat is het dit jaar al 50 jaar, en alleen daarom al een heerlijkheid. Yes, het zwembad is zeker ook dikke pret voor de kleintjes (maar welk zwembad is dat niet). Er zijn diepe baden en ondiepe baden en baden om baantjes te trekken, je kunt een kroketje scoren en hangen op de ligweide, het personeel is er altijd vriendelijk en een plekje vinden lukt opvallend genoeg zelfs op de mooiste dagen ook altijd. Kortom: een buitenbad zoals een buitenbad hoort te zijn. Tip: huur een bootje en vaar naar Ouderkerk aan de Amstel. Eerst een plons in de Amstel, daarna opfrissen bij het Amstelbad. Zie daar: een perfecte vakantiedag in eigen stad/ land.

foto via nicolewalczak3