Nederland10 april 2024, door Michel + Renske

De lekkerste landgoedwinkels van Nederland

Nederland, 10 april 2024, door Michel + Renske

De lekkerste landgoedwinkels van Nederland

Een zwak hebben we voor kneuterige boerderijwinkels in het buitengebied. . O! En als je van de boodschappen een feestje op zich kunt maken. De lekkerste (kant-en-klare) gerechten, goede take out, verser dan verse groente en fruit, kazen, broden, confituren... U name it, bij de lekkerste landgoedwinkels van Nederland, mag je zijn (en dit zijn ze):

Anna Haen, Abcoude

Anna Haen, Abcoude

Hier moet je zijn voor een pitstop met koffie en zelfgebakken appeltaart, met uitzicht op het water. Bonus is dat buitenlocatie Anna Haen duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en alleen maar werkt met producten uit eigen moestuin en die van leveranciers uit de buurt. De eigenaren vinden dat ondernemen ook verantwoord kan en koken daarom met de seizoenen mee, helpen kleine producenten en gaan voedselverspilling zo veel mogelijk tegen. Maar goed, het is ook gewoon echt lekker. Wij zijn fan. In de bijbehorende streekwinkel worden verschillende lokale producten verkocht, zoals yoghurt van de buren (verser krijg je ’m niet) en allerlei soorten kazen, jams en honing. Steun de lokale ondernemers en koop het los of stel een pakket samen; heb je ook meteen een souvenir voor het thuisfront. Win-win.

Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd

Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd

Tussen Den Bosch en Utrecht vind je het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, duidelijk aangegeven vanaf de snelweg (missen kan echt bijna niet). Je kunt in de shop je lol op met alle (zelfgemaakte) moestuinjams, chutneys, curds maar ook heerlijke landgoedkazen, verse sappen en nog veel meer (h)eerlijks van het eigen landgoed. Beroemd en befaamd? De walnotentaart van barones Van Verschuer. Krijg je geen spijt van.

Er worden verrukkelijke kazen gemaakt bij Mariënwaerdt, met al even leuke namen; Jonker (licht en pittig), Even Gelegen (belegen), Mooi Gelegen (pittig pikant), Heerlijk gelegen en Oude Adel (oud). Daarnaast zijn er nog verschillende kruidenkazen; die mogen ook pardoes op je boodschappenlijstje.

Sidenote: de shop is gewoon open elke dag van 10.00-18.00

Hoeve Biesland, Delfgauw

Hoeve Biesland, Delfgauw

Onder de damp van Delft vind je Hoeve Biesland. Een biologisch-dynamische boerderij waar vlees, brood, melk en groenten wordt geproduceerd. Deze producten worden vervolgens verkocht in de boerderijwinkel. Zo simpel kan het zijn.

Daarnaast koop je hier ook de lekkerste vers gebakken koeken en broden. Een gezondere en befaamde variant: de muesli koekjes (denk je toch dat je wat gezonders weg knabbelt). De koeien en kippen en paarden kan je als bezoeker lekker zien rond dwarrelen wat het wel zo gezellig maakt voor de kids.

Lindenhoff Boerderij, Baambrugge

Lindenhoff Boerderij, Baambrugge

Standaard adres voor feestelijke aangelegenheden. Deze heerlijke landgoed winkel op 20 minuten van de hoofdstad. Hop je bent zo bij de groene oase van Lindenhoff binnen. Kids kunnen door de varkensstallen rennen, kijken bij de pony’s en bij de andere boerderijbeesten. Je kunt zomaar nog een paar uur verdwalen in de lokale winkel van Lindenhoff. Wordt het een vers zuurdesembrood of toch een van de heerlijkste wijnen? Of gewoon van alles wat? Lindenhoff is sowieso de place to be. Oh, en ook een bio stukje vlees pak je hier mee, daar begon het immers allemaal mee voor de Lindenhoff-familie. Wil je liever dat ze bezorgen bij jou thuis? dat kan ook! Sla ook zeker niet de recepten op hun site over; allemaal het proberen waard. Enjoy

Landmarkt, Amsterdam

Landmarkt, Amsterdam

Ach, een thuiswedstrijd, daar houden we (ook) van. Vanaf centrum of oost Amsterdam wip je de brug over en, plop, daar ben je, in een compleet andere on-stadse wereld. Rust, natuur en… Landmarkt. Landmarkt ligt officieel in Schellingwoude, en dus niet Amsterdam; kniesoor die er op let. Hoe het er is? Landmarkt is een heerlijke overdekte “markt” met ruimte volop en eigenlijk alles wat je wilt en meer.

Oogst, boerderijwinkel in de stad

Oogst, boerderijwinkel in de stad

Een zwak hebben we voor kneuterige boerderijwinkels in het buitengebied. Bij gebrek aan tijd en vervoer komen we er alleen niet elke week. Leiden, Woerden en Haarlem zijn de eerste steden waar boerderijwinkel Oogst is neergestreken. Dit nieuwe concept brengt het beste van veel werelden samen. In een knap interieur midden in de stad koop je de meest verse producten van ecologische boeren uit de buurt. Groenten, fruit, vlees en zuivel van boeren die natuurinclusief werken. Dat is minstens biologisch en vaak nog een beetje beter. Behalve verse producten vind je bij boerderijwinkel Oogst ook producten als bonen, honing, thee en meer lekkers voor in je keuken. Je kunt in deze stadse boerderijwinkel alles vinden voor een gezonde, verse maaltijd met producten uit de buurt en in het seizoen.

Landwinkel de Woerdt

Landwinkel de Woerdt

Stap de landwinkel van De Woerdt binnen en je wordt verwelkomd door de geur van versgebakken brood en rijpe fruitsoorten, en dat het hele jaar door! Ook de huisgemaakte sapjes, jam en honing zijn een echte aanrader, yum! 

In de hoek van de winkel vind je een uitgebreide selectie van zuivelproducten: glazen potten vol yoghurt en kazen waar je niet uit kunt kiezen. Het leuke is dat je dit mag proeven! Zo kun je niet fout kiezen en vind je jouw favorites. Ook werkt De Woerdt samen met lokale ondernemers, en vind je hier ook Nijmeegse bieren en wijnen, en bakproducten.

Verzamel wat kazen, fruit en noten om mee te nemen en je eigen natuurlijke borrelplank at home te creëren, gewoon in je eigen tuin. En, vergeet niet om een mandje vol heerlijke aardbeien mee te nemen, vers geplukt en rechtstreeks van het veld!

Landwinkel De Woerdt