16 november 2019, door Michel + Renske

feestdagen preps? 5 x de leukste landgoedwinkels van Nederland

16 november 2019, door Michel + Renske

feestdagen preps? 5 x de leukste landgoedwinkels van Nederland

Met de feestdagen in het vooruitzicht vinden we, eerlijk is eerlijk, eigenlijk niks leuker dan het op de semi-kneuterige tour te gooien. Want kneuterig is het nieuwe hip nietwaar? Niks leuker dan op een lange weekenddag je hart ophalen in het groen en het erg oprijden van een landgoed. Koffietje doen, diertjes kijken en als klap op de vuurpijl lekkere lokale en uber-verse inkopen doen in de landgoedwinkel. Hierbij de leukste op een rijtje: 5 x de leukste landgoedwinkels van Nederland.

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Tussen Den Bosch en Utrecht vind je het prachtige landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, duidelijk aangegeven vanaf de snelweg (missen kan echt bijna niet). Je kunt in de shop je lol op met alle (zelfgemaakte) moestuinjams, chutneys, curds maar ook heerlijke landgoedkazen, verse sappen en nog veel meer (h)eerlijks van het eigen landgoed. Beroemd en befaamd? De walnotentaart van barones Van Verschuer. Krijg je geen spijt van.

Er worden verrukkelijke kazen gemaakt bij Mariënwaerdt, met al even leuke namen; Jonker (licht en pittig), Even Gelegen (belegen), Mooi Gelegen (pittig pikant), Heerlijk gelegen en Oude Adel (oud). Daarnaast zijn er nog verschillende kruidenkazen; die mogen ook pardoes op je boodschappenlijstje.

Bij de stapelbakker plof je na het gehele terrein te hebben verkend neer voor een pannenkoek (waarom ook niet), een lunch of kop koffie met taart. Fun voor de kids, minstens even leuk voor jezelf.

Lindenhoff boerderij

Lindenhoff boerderij

Ben je ons kwijt, dan zitten we vast en zeker bij Lindenhoff. Twintig minuten rijden vanaf Amsterdam en je rijdt zo de groene oase van Lindenhoff binnen. Kids kunnen door de varkensstallen rennen, kijken bij de pony’s en bij de andere boerderijbeesten. Maar er is meer. Zo eet je een meer dan prima appeltaartje in de marché, een leuk klein tentje dat voor de boerderijwinkel is geplakt. Daarna kun je zomaar nog een paar uur verdwalen in de lokale winkel van Lindenhoff. Wordt het een vers zuurdesembrood of toch een van de heerlijkste wijnen? Of gewoon van alles wat? Lindenhoff is sowieso de place to be. Oh, en ook een bio stukje vlees pak je hier mee, daar begon het immers allemaal mee voor de Lindenhoff-familie. Geen stress met de kerst? Snappen we: geef vooraf je bestelling door en de hele boodschappenlijst staat voor je klaar bij aankomst. Das pas aangename luxe.

landmarkt Amsterdam

landmarkt Amsterdam

Ach, een thuiswedstrijd, daar houden we (ook) van. Vanaf centrum of oost Amsterdam wip je de brug over en, plop, daar ben je, in een compleet andere on-stadse wereld. Rust, natuur en… Landmarkt. Landmarkt ligt officieel in Schellingwoude, en dus niet Amsterdam, kniesoor die er op let. Hoe het er is? Landmarkt is een heerlijke overdekte “markt” met ruimte volop en eigenlijk alles wat je wilt en meer. Meer? Ja er is ook een heerlijke plek gemaakt voor een ontbijt, taart, lunch en zelfs diner. And we like that: want ook voor de kids is dit een heerlijke plek om te vertoeven. Iedereen blij.

Hoeve Biesland Delfgauw

Hoeve Biesland Delfgauw

Onder de damp van Delft vind je Hoeve Biesland. Een biologisch-dynamische boerderij waar vlees, brood, melk en groenten wordt geproduceerd. Deze producten worden vervolgens verkocht in de boerderijwinkel. Zo simpel kan het zijn.

Daarnaast koop je hier ook de lekkerste vers gebakken koeken en broden. Een gezondere en befaamde variant: de muesli koekjes (denk je toch dat je wat gezonders weg knabbelt). De koeien en kippen en paarden kan je als bezoeker lekker zien rond dwarrelen wat het wel zo gezellig maakt voor de kids.

FAIM Breda

FAIM Breda

FAIM, het lekkerste boerderijwinkeltje van Breda. Zo kopt de facebookpagina van FAIM, gelegen aan de rand van Breda en eigenlijk is daar niks teveel mee gezegd. FAIM, van de jonge eigenaren die vanuit Breda ook hun Boerschappen runnen (een krat die je wekelijks aan huis geleverd hebt vol met producten direct van de boer – aanrader!), runnen een boerderijwinkel met artikelen die je ook in hun kratten kunt vinden. Direct van de boer, zonder tussenschakels. Is het er niet, dan is het er niet. Smaakvolle delicatessen van échte ambachtslieden en uitermate goede smaakmakers. Puur en echt. Lekker en goed. FAIM is geen traditionele winkel maar is bedoeld voor de aanvullende producten van Boerschappers, maar ook als niet-Boerschapper kan je er natuurlijk gewoon binnen lopen voor je favoriete boerderij-producten.