27 februari 2020, door Imara Milatz

De lekkerste Turkse restaurants door heel Nederland

27 februari 2020, door Imara Milatz

De lekkerste Turkse restaurants door heel Nederland

Turks eten, dat kennen we allemaal. De vette kebabs, Turkse pizza's, de kleffe Baklava's.... Been there, done that. Gelukkig is het daarmee (nog lang niet) af. Heus niet! Laten we hier vooral even het imago van de Turkse keuken op de schop nemen en eten zoals ze in Turkije doen. Let's go, dan nemen we je helemaal mee door het Turkse walhalla aan restaurants dat ons land rijk is. We hebben het over de betere hotspots, als dat nog niet duidelijk was.

 

 

 

Mandalin, Maastricht

Mandalin, Maastricht

We trappen meteen af met een goeie. De thuishaven van Mandalin bevindt zich in het Limburgse Maastricht op loopafstand van het Vrijthof. We hebben het hier over een familierestaurant met een enorme passie voor koken. En dat valt terug te proeven in de Turkse wijnen, de ceviches, lamsvlees en (grote porties) bulgur. Bovendien is het interieur van Mandalin ook aantrekkelijk. Veel te onbekend en onbemind (in Nederland)! Met dank aan de mooie oosterse verlichting en bijzondere prints komen we hier graag (los van het heerlijke eten).

Levant, Amsterdam

Levant, Amsterdam

Bij Levant in Amsterdam proberen ze de Levantijnse sfeer op te roepen. Klinkt spannend. Valt best mee. Het is het mediterraanse gevoel wat ze over willen brengen. En dat lukt ze heel aardig daar aan de Amsterdamse kade! Vooral met het vooruitzicht op beter weer zien we het wel zitten om op zijn Levantijns te genieten op het terras langs de waterkant. Hetgeen wat op je bord ligt maakt dit gevoel helemaal rond. Genieten geblazen. Bij Levant serveren ze verrassende, vooral onbekende, Turkse gerechten die de moeite waard zijn. Of je nou voor vis, vlees of een vegetarisch gerecht gaat, hier maakt het geen bal uit. Alles lekker!

Zenne, Rotterdam

Zenne, Rotterdam

Bij Zenne, langs de Nieuwe Maas, plof je heerlijk neer voor een reis door de Turkse keuken. En dat doe je op een eten-wat-de-pot-schaft manier. Het is net alsof je bij een Turks gezin mag aanschuiven, super knus. Denk vooral in Mezzes, ook al is en blijft het een verrassing wat je er eet. Iedere keer weer anders dus. Het uitzicht en de locatie zijn een wel héle fijne bijkomstigheid voor Zenne. Hier zit je zo fijn. Gevalletje van “gaat de tijd zo snel” en “ik wil nog niet naar huis.”

Restaurant Saffraan, Utrecht

Restaurant Saffraan, Utrecht

Je komt bij Saffraan voor het verse eten en het heerlijk gegrilde vlees. Bij het zien van de dessertkaart haakt de een af en is de ander gelukkig. Voor de zoetekauw onder ons, eat your heart out. Ben je niet zo’n fan van suiker en vind je het al snel zoete troep, kies dan liever een van de andere genoemde adresjes. Het is er zoeter dan zoet.

DEM Restaurant, Den Haag

DEM Restaurant, Den Haag

Damn. Pardon, DEM. Maar alweer een Turkse aanrader! Net zoals menig ander Turks restaurant belooft ook DEM harten te veroveren met hun keuken. Het is een vrij modern ingerichte tent met een (lichtelijk) kitscherige aankleding waar je prima kunt tafelen. De echte Oosterse sfeer missen we er wel een beetje. Maar ach, die proef je terug in alles wat je opgediend krijgt.

Mira, Nijmegen

Mira, Nijmegen

Nog zo een moderne variant van de Turkse keuken vinden we in Nijmegen. Waarom doen jullie dit lieve Turkse restaurant eigenaren? Turkije heeft zoveel pracht aan kleur, print en ander moois. Maar goed, wat maakt Mira dan toch een aanrader? Bekijk de afbeelding links en U ziet. Heerlijke Mezzes! Die Turkse Mezzes (soort kleine borrelachtige hapjes) zijn lekker en gezellig om met (leuk) gezelschap te eten. Dat kan bij veel Turkse stekken maar niet zo goed als bij deze leukerd.

Mira 

Ali Ocakbasi, Amsterdam

Ali Ocakbasi, Amsterdam

Kijk, deze doet het zoals we het graag zien. Lekker eten én lekker zitten. Bij Ali op de Utrechtsestraat wil je uitgebreid Turks tafelen. Prachtig pand? Ja. Typische Turkse inrichting? (Op de betere manier, dus tegels en lampen en meer) Best wel! Het eten goed? Dubbel JA.

Leuk weetje over Ali (we gebruiken de afkorting, want moeilijke naam): Ali Amsterdam is het enige broertje buiten de Turkse grens. Alle andere vestiging van Ali (maar liefst 3!) bevinden zich in Turkije. Een échte Turk, in Nederland dus!

Turkoise, Eindhoven

Turkoise, Eindhoven

Misschien hebben we een verwend oog en moeten we af en toe even een stapje terug nemen. Iets meer down to earth, het gaat uiteindelijk om kwaliteit van het eten, lieve mensen! Turkoise is bijvoorbeeld eentje die we alleen maar kunnen loven voor hun heerlijke aanbod aan gerechten. En écht lekker eten kan bij Turkoise. Van het voorgerecht tot aan het dessert en alles daar tussen in.