21 februari 2020, door Maartje

Marrokaans eten in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem – hier schuiven we aan

21 februari 2020, door Maartje

Marrokaans eten in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem – hier schuiven we aan

In ons tot aan het puntje gevulde archief met de állerlekkerste adressen mag de Marokkaans keuken niet ontbreken. Vooral omdat we in onze forever zoektocht naar deze adresjes soms een beetje aandacht vergeten te geven aan deze prettige keuken. Dat is jammer, want hij verdient meer, deze keuken. Dus bij deze, acte de présence: 5 x plekken waar je zijn moet voor knappe én verrassende Tajines, Couscous gerechten en véél meer. Afijn, Marrokaans eten in Amsterdam, Rotterdam en Haarlem - hier schuiven we aan.

 

 

 

Mamouche, Amsterdam

Mamouche, Amsterdam

Lekker Marokkaans eten doe je in onze hoofdstad niet óp de Albert Cuyp, maar wel in de buurt. Bij Mamouche om duidelijk te zijn en gelegen in de pijp wel te verstaan. Zo gezegd zo gedaan opende mamouche in 2000 (mooi jaar, betekend vast íets) haar keuken. Deze keuken loopt op rolletjes met een Frans-Marokkaanse twist. Wat je dan op je bord krijgt is al het lekkers uit beide landen. Denk in vis, sinaassappel en vijgen of beter gezegd laat je verrassen door Mamouche.

The Tajine bar, Amsterdam

The Tajine bar, Amsterdam

Daar in het verre westen van Amsterdam, gelegen op het Mercatorplein (Mercatorplein!), vind je sinds een jaar The Tajine bar. Dat we het Mercatorplein leuk vinden las je hier al. Toen was The Tajine bar nog niet van de partij dus kletsen we je hier even bij. Een modern Marokkaans restaurant in Nederland. Dus géén led verlichting en andere troep, fijn!

Wat we het aller-aller-leukst vinden aan The Tajine bar zijn stiekem wel de cocktails. Marokkaanse thee met shot wodka! We say yes, please. Voor een goede Tajine moet je er ook wel langs kunnen hoor. Anders mogen ze zichzelf natuurlijk niet de Tajine bar noemen. Dus ga erheen voor een spannend gerecht of een verrassende cocktail! Toe maar.

 

tekst gaat verder onder de afbeelding

Mosaic, Rotterdam

Mosaic, Rotterdam

Welk Marokaans restaurant zijn zaakjes ook helemaal op orde heeft is Mosaic te Rotterdam. Net geopend en nu al helemaal leuk! En lekker. Mosaic belooft je binnen haar deuren mee te nemen op een reis door de Marokkaanse keuken. Klinkt leuk, en dat is het ook. In de uitvoering ziet dit er namelijk zo uit: het eten is Marokkaans (duh), het interieur is Marokkaans, en (je verwacht het niet) de verzorgde kunsttentoonstellingen en muziekoptredens zijn ook Marokkaans. Dit is dus zo een top plekje waar je niet alleen voor het eten komt maar voor een fijne avond.

Casa del Moro, Haarlem

Casa del Moro, Haarlem

Casa del Moro is er een waar niet veel over te vertellen valt. Je moet er gewoon heen, punt. Voor hun prima traditionele Tajines en de prima lekker andere gerechten (allerlei Marokkaanse vlees-, vis- en groenteschotels, waar je ook aan denkt: simpel maar o zo goed). Zoals de Marokkaanse keuken eruit moet zien, zonder al te veel poespas. 

Cousina, Utrecht

Cousina, Utrecht

Daarnet vertelde we al even over de spannende combinatie van de Marokkaanse en Franse keuken… Cousina uit Utrecht doet daar nog een schepje bovenop. Hier werken ze in de Cousina (dat betekent heel toepassend: keuken) met Spaanse, Italiaanse, Franse én Marokkaanse ingrediënten. Ook bij Cousina vertellen ze daarbij een verhaal: je hoort en proeft er alles over de aromatische smaken waar Noord-Afrika rijk is. Volgens Cousina ziet dat eruit als een load aan heerlijks: pattiseries, bestilla én good old couscous. Fijn om ook te weten over dit plekje, is dat Cousina niet alleen een restaurant is. Ze hebben een petit winkeltje waar je jouw basisspullen koopt om jouw eigen Marokkaanse gerechten in elkaar te flansen. Ha!