7 juni 2020, door Maartje

Een lang weekend Brussel? Hier mag je aanschuiven! De leukste restaurants van Brussel

7 juni 2020, door Maartje

Een lang weekend Brussel? Hier mag je aanschuiven! De leukste restaurants van Brussel

Zeg je Belgie, dan denk je vast en zeker meteen aan Antwerpen. Of aan Gent. Of aan de Vlaamse kust. We feel you, and we got you covered. Maar vlak ook Brussel niet uit! Brussel is niet voor niets een bruisende stad en dit zijn een aantal van onze favoriete restaurants. Enjoy!

restaurant Ötap

restaurant Ötap

Een van de coolste plekken in Brussel voor verrassende gerechten om te delen. Twee jaar na de opening van Humphrey en Crab Club openden de eigenaren van die twee succeszaken hun Ötap. Mezze-achtig is het menu, maar toch ook weer niet helemaal: het verschil zit ’m in de details: de ingrediënten van alle seizoensgebonden gerechten komen namelijk van over de hele wereld. En ja, dat is verrukkelijk. Hetzelfde kunnen we zeggen over de elegante restaurantomgeving: grijsblauwe muren, opaline lichtbollen en donkergroene banken. Prachtig. Begin je Ötap-fuif met een Shiso, een gin-tonic geserveerd met limoen, vermout en shisosiroop. Geurig en verfrissend. En dan, om maar eens wat lekkers te noemen, artisjok met mosterdvinaigrette en een ‘stracciatella’ op een huisgemaakte focaccia, beide gepresenteerd op het handgemaakte keramiek van Marie Brisart, op maat gemaakt voor Ötap (mooi!). Verder zijn er gevulde courgettebloemen met ricotta en rookrozemarijn, een tonijntrio en een open ravioli met verse erwten en wilde asperges. 

Ötap: Albert Leemansplein 10, Brussel, otap.com / beeld via Venues.be

humphry

humphry

het sharing concept-restaurant onder de noemer hum- phry in Brussel opende eind 2016 in het PIAS-gebouw (PIAS is de grootste muziekmaatschappij van België) en is sinds dag één een hit. Niet omdat het delen van kleinere gerechten nu zo’n nieuw concept is. Nee, een van de belangrijkste redenen voor de stormloop is een van de twee eigenaren, chef yannick Van Aeken, die ruim zes jaar lang voor Noma werkte en bijna vier jaar lang de souschef van André Redzepi was bij Noma. Juist, Noma ofwel het ‘beste restaurant ter wereld’ in kopenhagen, inmiddels gesloten én weer heropend in een 2.0-variant. Dat terzijde. humphry nu. Verwacht geen Noma-toestanden of Brusselse mieren, maar een internationale keuken met invloeden uit alle contreien en een menu dat verdeeld is in vier delen: rauw, groen- ten, Asian inspired en vlees. Uiteraard wisselt het menu maar wie weet tref je de verrukkelijke ‘duurzame tonijn’, een gerecht zonder tonijn maar met watermeloen en sojasaus. De ceviche van kreeft en de steak tartaar zijn eveneens om over naar huis te pennen. Er zijn 35 zit- plaatsen als je de krukken aan de keukentoog meetelt. Verder donkere muren en vloeren, grof hout en een binnentuin. Op de kaart zestien sharing plates, altijd wisselend en steeds uit een andere windstreek, al komen de filipijnse roots van eigenaar-partner glen Ramae- kers altijd aan bod. De naam, humphrey restaurant & much’ more voluit, komt van humphrey Bogart en zijn quote ‘Play it Again Sam’ uit de film Casablanca, een muzikale link naar het PIAS-pand.

Wolf Foodmarket

Wolf Foodmarket

We hebben er weer één. Een foodmarket in Brusselse vorm in de oude lokettenzaal van de vroegere Belgische ASLK-Bank. Een super tof pand hebben ze al, vonden ze bij Wolf ook. Gelukkig hebben ze daarom allerlei oude elementen van deze bank lekker in hun oude glorie gelaten en gecombineerd met ruwe eigentijdse nieuwigheden. Dat Wolf van upcyclen weet is terug te vinden in dit unieke pand. Je vindt er delen van oude loketten, originele lampen en hergebruikte bureau’s. De naam wolf doet wat dat betreft wel eer aan deze markt. Voor het eten kun je er, net zoals bij bijna iedere markt, terecht tussen de verschillende wereldwijde keukens. Van Vietnamees tot Grieks, ze hebben het.

Wolf

 

Volgens menig bewoner van de Belgische hoofdstad is Nona de állerlekkerste Italiaan in the hood. Vaak als dit wordt geroepen kunnen we niet anders doen dan zo een opmerking in twijfel te nemen. Hoeft niet want Nona is écht goed en serveert de échte Napolitaanse pizza zoals de pizza ooit ontwikkeld is. En meer dan dat hoeven we ook niet.

Nona

 

Gazzetta

Gazzetta

Oke misschien overschaduwd Nona de volgende Italiaan iets, maar Nona serveert alleen en niets anders dan pizza’s. Dus voor de rest van de Italiaanse keuken moet je bij Gazzetta wezen. Bij Gazzetta omdat het er echt Italiaans is, niet van die nepperts, en alle prijsjes lief zijn voor de portemonnee. Op zoek naar een heerlijke lunch spot en er niet al je geld aan uit willen geven: dit is the place to go.

Gazzetta 

 

Certo

Certo

Een gezellig plekje met een altijd goede- sfeer heeft niet zoveel poes pas nodig. Zo ook Certo, de Italiaan in het hart van Saint Boniface. Authentiek Italiaans dineren doe je er met de heerlijke lucht van pittige parmezaanse kaas en verse huisgemaakte pesto om je heen. De Italiaanse keuken doet het altijd goed, jij weet het, wij weten het. Vooral als het hele team uit ekte Italianen bestaat die weten wat ze doen. Dat weten wat ze doen, doen ze bij Certo. Oh lord we willen er nu zitten met de overheerlijke artisjok carpaccio op ons bord en de Cacio e Peppe spaghetti. We kunnen niet kiezen!

Certo

 

Chez Richard

Chez Richard

Bij Chez Richard zit je in Frankrijk. Niet echt natuurlijk, maar wel net echt. Met zijn heerlijke art-deco stijl lijk je binnen wel een paar jaar terug de tijd in te gaan. Op de romantische manier zoals je hoopt hoe het leven er vroeger uit zag. Logisch ook dat het legendarische cafe vol hangt met allerlei pracht aan antiek en vintage. Ook legendarisch om de kaart waar je allerlei gerechten vindt die in het eerste geval misschien niet bijzonder zijn maar wel op de juiste manier bereidt. De borrel met drankkaart doet het hier altijd goed ookal kun je er de hele dag aanschuiven.

Chez Richard 

 

Buddy Buddy

Buddy Buddy

Voor de vega’s en de vegans onder ons, let op! Buddy Buddy is dan je Brusselse buddy. Bij deze koffietent eet je alles plantaardig en drink je er dus ook koffie (he he). Binnen waan je je in een Wes Anderson-achtig interieur met de geometrische vormen en strakke kleuren. In het zo genaamde Nut Butter Atelier, aangrenzend aan het cafe, worden fantastische plantaardige ‘boters’ en spreads bereid. Suiker, palmolie en soortgelijke producten zijn hier uit den boze. Verantwoorde koffie pauze nodig? Je antwoord is Buddy Buddy.

Buddy Buddy

 

Au Bassin

Au Bassin

Ooit, in een niet zo ver verleden, kenden we Au Bassin beter als reizigers café Via Via (je weet wel, die keten met locaties over vier contintenten met als doel reizigers samen te brengen en van elkaar te leren). Via Via is niet meer en maakte plaats voor een (leuker) Au Bassin. De eigenaren vonden dat Au Bassin meer verdiende en toverde de oude warenhuis om tot een ware parel. Op de kaart vind je, als je goed kijkt, nog wat invloede van het vroegere Via Via. Probeer bijvoorbeeld een van de Chileense of Peruviaanse Cocktails. Klinkt dat iets te spannend, ga dan voor een echt goed Belgisch biertje. Dan zit je altijd goed.

Au Bassin

Au Vieux Saint Martine

Au Vieux Saint Martine

Een lekker oldie in Brussel door velen benoemd als goldie. Dit is een echte Belg met een echte Belgische keuken. Dat de Belgische keuken lekker wisten wij heel eerlijk gezegd nog niet. In de keuken van Au Vieux Saint Martine bereiden ze Brusselse specialiteiten. Op zijn Brussels betekend dat veel gerechten met eieren. En toch wel leuk om te weten is dat het restaurant qua looks niet heel erg veranderd is sinds de good old sixties. Net zoals de rundertartaar waarvan het recept uit 1924 dateert (over terug in de tijd gaan gesproken). Wij hopen dat ze dit dan ook niet helemaal op de schop gaan gooien (fingers crossed).

Au Vieux Saint Martin

 

Old Boy Modern Asian

Old Boy Modern Asian

Die oude jongen van Brussel serveert Thais en Chinees eten in een prachtig jasje. Old Boy Modern Asian serveert juist die gerechten die je normaal alleen in de straten van Bangkok vindt of ooit hebt mogen proeven tijdens een bezoek aan Taipei. Gerechten waar nog geen engels of (nog erger) Nederlands woord voor bestaat. Versies van noodles, Thaise Tofu Bao of Spicy Chicken komen je neus voorbij. Je eet dit gezellig aan de bar, zoals het vaak in Azië gaat, op. Een mooie bar, dat wel.

Old Boy Modern

Little Tokyo

Little Tokyo

Een restaurant waarvan niemand verwacht dat er een Japanse keuken achter schuilt. Met zijn hoge plafonds en moderne maar simpele inrichting ziet het er niet bepaald aziatisch uit. De Japanse invloeden vindt je pas terug op de menukaart en vervolgens op je bord. Het gaat nog steeds wel om invloeden en inspiratie uit de Japanse keuken, want echt Japanse gerechten serveren ze niet bij Little Tokyo. Wat het dan wel is blijft iedere week weer een verassing. De chefs van Little Tokyo bedenken elke week weer wat nieuws op de kaart. Reden om eindeloos bij dit adresje terug te keren. Over de luncht gesproken hanteren ze er wel een vaste formule: een misosoep + een kleine salade + een gerecht voor €14,50 (!)

Little Tokyo

 

Knees to Chin

Knees to Chin

Al een tijdje populair zijn ze, van die (veelal) koude loempia’s in een rijstvelletje gestoken. Deze Vietnamese versnaperingen veroveren langzaam de Europese markt en zo ook Brussel. Knees to Chin brengt de Spring Rolls, zoals ze heten, naar België. En deze happen doen het goed in de stad. Mocht je graag zo een Spring Roll willen proeven maar niet in de buurt zijn van Knees to Chin filiaal. Bij Wolf Foodmarkt staan ze ook deze heerlijke hapjes te bereiden!

Knees to Chin 

Archiduc

Archiduc

Nog zo een terug-de-tijd-in avondje. We nemen je mee naar Archiduc. Het rokerige dertiger jaren cafe doet het nog altijd goed. Met uitzicht van het prachtige balkon op de befaamde vleugelpiano is reden dat er nog regelmatig concerten worden gehouden. Kun je bij je bezoek aan Archiduc zo tegen een beroemde zanger oplopen. Dit art deco pand is de plek waar je in Brussel een lekkere cocktail scoort en luistert naar hun jazzy muziek.

Archiduc

 

De Noordzee 

De Noordzee 

Wist je dat? Dat onze onderburen ook aan dezelfde Noordzee liggen maar Brussel zelf niet (ha kan natuurlijk ook helemaal niet). Daar vonden ze een chique oplossing voor: De Noordzee la Mer du Nord (klinkt toch fantastisch). Zoals de naam hopelijk al doet vermoeden is Noordzee een dijk aan een visrestaurant waar de vis verser dan vers bereid wordt. We noemen maar wat als zachte tonijn filet en knapperige calamari. Yummy!

Op hun manier halen ze de zee een beetje naar de stad. Voor de oplettende lezer: het klopt dat Noordzee ook in het eveneens Belgische Antwerpen ligt.

De Noordzee 

 

Jeanbon

Jeanbon

Jeanbon, voluit Jeanbon Rue de Namur, is in Brussel de expert op het gebied van Belgische kazen en daarbij bieden ze heerlijke charcuterie om een compleet kaasplankje te maken. Je kaasje, worstje, wijntje haal je hiervandaan. De ingrediënten voor een avondje genieten in Bruxelles. Wel, zoals ze bij Jeanbon zeggen, alleen voor de echte gourmands.

Jeanbon

 

Renard Bakery

Renard Bakery

La passion du pain is de lijfspreuk van de bakkerij. Misschien een zeldzaamheid maar als je de goede weet te vinden zoek je niet meer verder. Een op en top goede bakkerij in Brussel! Renard Bakery is de naam en zit verstopt in een pand aan het vernieuwde Ferdinand Cocqplein. Haal een heerlijk geparfummeerde gateau bij de Boulangerie-patisserie en geniet.

Renard Bakery

JAT Café

JAT Café

Het is van café naar café hoppen in Brussel want er zitten gewoon veel ste veel leuke en gezellige die we maar al te graag willen noemen. Zo ook JAT Café. De plek waar je lekker aanschuift om achter je laptop te schuilen, een boek te lezen of wél gezellig met vrienden aan tafel gaat. Het scandi stijltje staar JAT niet verkeerd, waardoor lekker binnen gaan zitten hier geen straf is. Ook al is het take away aanbod dat ze er voeren ook aantrekkelijk. Dan host je, je brunch gewoon lekker in het Parc de Bruxelles bijvoorbeeld. Zit er toch (bijna) om de hoek.

JAT Cafe

 

Café des Minimes

Café des Minimes

Café des Minimes. Een heerlijk restaurant waar ze weten van eten en waar interieur bij samen komt. Ruimtelijk opgezet pand een eenvoudig ontbijt, goed terras en een ruim arrangement aan (speciaal)bieren. We noemen maar wat.

Cafe des Minimes