1 juni 2020, door Jose Diepstraten

De moestuin, deel 2

1 juni 2020, door Jose Diepstraten

De moestuin, deel 2

We zitten met zijn allen massaal in de tuin zo lijkt het, en hebben maar wát zin om daar het best mogelijke uit te halen. Snappen we. Wij ook. Nu de terrassen straks weer open gaan moet je dat natuurlijk niet laten versloffen: vanaf mei wordt het namelijk alleen maar leuker in de tuin! Lees hier maar: mei in de tuin, this is happening.

We schreven hier al eerder over de beste moestuintips, en toen werd het tijd voor het beloofde tweede deel. Leest u mee?

mei 2020, de moestuin:

mei 2020, de moestuin:

Nu de jonge groente plantjes opkomen of uitgeplant worden beginnen ook de plagen. Die verdomde slakken bijvoorbeeld, die zijn gek op jonge plantjes. Je kunt naar de winkel gaan om bestrijdingsmiddelen maar probeer het eens met een bierval. Je neemt een potje, vult dat met bier en graaf het in, zodat de bovenrand gelijk met de bodem is. De slakken komen op de reuk af en verdrinken. Wel even regelmatig verversen anders gaat het stinken.

Bananenschillen rond de plantjes helpt ook: slakken vinden de schillen lekkerder en blijven daarop zitten. Je kunt ze dan weggooien.Ook hier geldt: wel de schillen vaak vernieuwen. Als de duisternis invalt zijn de slakken het actiefst. Je kunt ze dan gewoon met de hand vangen. Wel snel zijn ;).

Tegen schimmels en kleine ongewenste beestjes kun je kaneel op de jonge plantjes strooien of door de potgrond in de potten doen. Kaneel is bovendien een gezond goedje voor de groei van de plantjes!

Kleine ongewenste beestjes houden ook niet van de geur van peper. Dus wat van zulks over de jonge koolplantjes strooien als er aan het blad geknaagd wordt.

In de groentetuin is het belangrijk om goede vruchtbare grond te hebben (duh). Een goed wisselplan helpt daarbij. Verdeel je tuin in 3 (of 4 als je aardbeien hebt) vakken. En roteer met de groente. Vak 1 voor boontjes, 2 voor wortel/ui en 3 voor kool. Het jaar daarop rouleer je. Sla prei en andere groente kunnen gezaaid worden waar er plek is. Maar rucula is een koolsoort. Groente zijn ook niet met alle andere groente goed bevriend. Op internet vind je wat je beslist niet of juist wel bij elkaar kunt zetten. Naast worteltjes zet je bijvoorbeeld het best ui of bieslook. De wortelvlieg houdt niet van die geur en blijft weg.

Bij aardbei plant je afrikaantjes en heb je last van mieren zaai dan goudsbloem. Deze prachtige bloemen geven ook stoffen af die goed voor de bodem zijn. Oost Indische kers mag ook in de kleinste moestuintjes niet ontbreken. Je kunt de bladeren, bloemen en zaden van deze plant eten. En ze trekken luizen en rupsen aan, zodat die van andere planten afblijven.

Verdere plagen kunnen zijn: de grond is te droog of te nat (lees ook: een droge tuin, zo ga je er mee om). Of plantjes krijgen te weinig voeding. Zandgrond heeft vaak een te kort aan magnesium. Zaai dan wat kieseriet(is biologisch) of lavamaal.

Mulch de grond. Dat wil zeggen dat de zwarte grond bedekt moet zijn met organisch materiaal.