8 mei 2021, door Maartje

De Nederlandse vertaling van het Amerikaanse platform Masterclass: Grootmeesters!

8 mei 2021, door Maartje

De Nederlandse vertaling van het Amerikaanse platform Masterclass: Grootmeesters!

Ken je het Amerikaanse Masterclass? We leggen uit: Masterclass is een succesvol digitaal platform waar je aan de hand van een abonnement cursussen kunt volgen van klinkende namen zoals interior designer Kelly Wearstler (groot fan hier), Anna Wintour, Samuel L. Jackson, Natalie Portman en schrijver Dan Brown, om er maar een paar te noemen. 

En nu is er een Nederlands antwoord! Een - laten we wel wezen - nogal goed gelukt - antwoord dat uit de schaduw van zijn voorganger springt. Grootmeesters heet het platform en haakt in op de edutainment trend (ja, zeg dat maar eens hardop, denk er goed over en dan heb je 'm, toch?). Via grootmeesters.nl volg je masterclasses van Nederlands meest succesvolle talenten. Meevaren op de denkwijze van Youp van het Hek bijvoorbeeld, what's not to like? Alles gegoten in een online lesprogramma van diegene waarvan jij wilt leren en/of door geïnspireerd wilt raken. Kortom: een platform dat draait om unieke kennis, exclusief voor Grootmeesters gemaakt (en dus nergens anders beschikbaar) en dat alles onbeperkt (!) in de vorm van verschillende inspirerende masterclasses te volgen. We are in. 

Grootmeesters

Grootmeesters

Zelf zeggen de bedenkers van Grootmeesters er dit over (we kunnen het zelf namelijk echt niet beter formuleren):

 

Grootmeesters is een mix tussen een documentaire, coaching en les in een collegebank. Maar dan online, dus op iedere plek ieder moment beschikbaar. Een studieplatform waarop bekende Nederlanders, die tot dé top van hun vakgebied horen, hun kennis online delen in hun masterclasses. Ze delen hun expertise en denkwijze in een reeks lessen, voor iedereen die meer wil weten over hun vakgebied en rechtstreeks wil leren van de top leermeesters van Nederland.

Slim, want zo brengen de makers van Grootmeesters het voor de meeste van ons toch ietwat ingewikkelde Masterclass naar ons eigen Nederland. En denk nou niet dat ze de minsten hebben weten te strikken! Niets is minder waar. De meest toonaangevende namen komen voorbij (wij weten wel voor welke lessen we een lootje trekken – sort of speak dan he, want lootjes trekken is echt niet nodig: alle lessen zijn online en dus waar en wanneer jij wil, te volgden). Onderwerpen? Alles! Van muziek tot koken, acteren, voetbal, de juiste mindset, schrijven, astronomie, kunst en meer. 

Van Rafael tot Guus

Van Rafael tot Guus

We doken er al even in en wat je vooral mag weten, is dat Grootmeesters echt lekker laagdrempig is. Niks geen ingewikkeld gedoe of hautaine hosts. Nee nee. Je krijgt echt een kijkje in het brein van onze Hollandse grootmeesters waarbij je zelf kunt kiezen welke online masterclasses je wil of niet wil volgen.

Je kunt lekker wegkijken en zelf bepalen of je meeschrijft of niet, maar weet dat er 2 tot 5 uur lesmateriaal per grootmeester beschikbaar is en dat iedere Grootmeester 14 tot 30 lessen geeft. Dat resulteert in korte, hapklare minicolleges per onderwerp die steeds ongeveer 20 minuten duren: perfect als je het ons vraagt want langer kunnen we ons 1) niet meer concentreren 😉 en 2) zo blijft het inderdaad zoals gezegd laagdrempelig en leuk. 

Al vinden we het grootste pluspunt de prijs: voor €9,99 per maand heb je onbeperkt toegang tot alle lessen van alle grootmeesters. Slim want onze Amerikaanse ervaring heeft ons geleerd dat we soms misschien wel dénken een les te willen volgen, maar hem toch niet afkijken. Dat is met zo’n vast bedrag per maand dus helemaal niet erg: zappen tussen de grootmeesters mag gewoon. Ziet niemand. Maar als je zeker weet dat je alleen die ene, of oke, die twee, grootmeesters wil volgen, dan kun je voor €69,- ook 1 masterclass aanschaffen (leuk cadeautje ook, het is maar een idee).

Ook kijken? Dat is dus echt een heel goed plan! En met de code BARTSBOEKJE krijg je 5 euro korting op de eerste maand. Deze actie loopt tot 31 mei 2021.

Werkboek

Werkboek

Masterclasses aan het volgen? Aan de buis geplakt? Goed zo. Wij ook. Maar niet minder belangrijk en goed gelukt zijn de meegeleverde en ontzettend uitgebreide werkboeken die je meegeleverd krijgt! Handige, fysieke boeken voor al je aantekeningen, learnings en om een en ander nog eens rustig na te lezen/ te overdenken. Het werkboek wordt meegeleverd met het lesmateriaal en is de perfecte tool om nog meer de diepte in te kunnen gaan.

Zelf keken hingen we alvast aan de lippen van Guus Meeuwis – een no brainer met dan aan gedeelde Brabantse genen en de langgekoesterde wens om te kunnen zingen (never going to happen). Deze grootmeester blijkt zéker een Grootmeester! Superinteressant om alle ins en outs te horen over de totstandkoming van een gigantisch stadionconcert zoals Guus ze geeft (en stiekem ook heel interessant en bruikbaar buiten de muziekindustrie – ons hoofd ging meteen omwegen maken naar andere events waardoor deze masterclass over muziek prompt ook heel bruikbaar werd binnen onze eigen horeca- en evenementenbranche! En tsja, Guus Meeuwis is en blijk gewoon vermakelijk om naar te kijken met dank aan zijn woordkeuze en zijn enorme kennis, netwerk en ervaring.

Momenteel zitten we middenin – heel iets anders en nu al niet minder interessant – in de masterclass van kunstkenner en -handelaar Jan Six. Ken je niet? Jan (we mogen vast Jan zeggen, hopen we) behaalde wereldwijde faam doordat hij in 2014 maar liefst twee schilderijen van Rembrandt ontdekte. Daar zegt hij zelf over: “iedereen kan zichzelf kunsthandelaar noemen, het is een vrij beroep, maar wil je goed worden, dan zul je heel goed moeten oefenen”. Dat laatste is vooral het oefenen van je oog én je (kust)geschiedenis. Over het ontdekken van de twee Rembrandts: “Ik dacht… Waarom staat Rembrandt daar op de achtergrond op de dat schilderij? Er is maar één iemand die Rembrandt zou toevoegen aan zijn werk en dat is Rembrandt”. Hoewel we de lessen nog niet allemaal doorlopen hebben, zijn we hier ook weer bovenal superenthousiast over hoe je, binnen deze masterclass, je eigen vertaalslag kunt maken. De kunst van het kijken, die is voor vele vakgebieden o zo relevant!

 

(tekst gaat door onder de afbeelding)

Momenteel staat er al een heel aantal lessen van grootmeesters online. Zoals Ronald Giphart die je de tips & tricks van het betere schrijven leert. Bibian Mentel heeft een pracht van een masterclass gemaakt die – uiteraard in overleg met haar familie – te zien is en je alles leert over de juiste mindset. Van Rafael van der Vaart leer je alles over voetbal en meer levenswijsheden (benieuwd wel Raf!), bij Govert Schilling klop je aan over alle ins & outs wat betreft astronomie. Monic Hendrickx geeft acteerles en Guus Meeuwis neemt je aan de hand door de muziekbusiness. Jan Six leert je kunst herkennen en vertelt over de oude meesters (zoals Rembrandt o.a.) en, onze favoriet natuurlijk: je kunt in de leer bij De Librije en leer je koken van Michelin 3* chef Jonnie Boer plus alles over wijnen van top vinologe Thérèse Boer.

 

Maar er is meer! Donderdag 6 mei volgt Youp van het Hek (die willen we ook zien!) en daarna staan de masterclasses van Trijntje Oosterhuis, Ellen Hoog, Joost Luijten, Martin Koolhoven, Arthur Brand en Herman van Veen ook nog klaar!

Hier schaf je je abonnement aan: Grootmeesters.nl

Ook kijken? Dat is dus echt een heel goed plan! En met de code BARTSBOEKJE krijg je 5 euro korting op de eerste maand. Deze actie loopt tot 31 mei 2021.