31 maart 2020, door Maartje

Dé barbecue benodigdheden van 2020

31 maart 2020, door Maartje

Dé barbecue benodigdheden van 2020

Toegegeven, dit wordt een lijstje dat almaar gaat groeien. Geeft niks, daar worden we uiteindelijk namelijk allemaal beter van. Welk lijstje zegt u? Welnu: het complete barbecue benodigdheden lijstje. Voor thuis, in het park of ergens aan de waterkant. Omdat wij het zat zijn om iedere keer weer die standaard BBQ worstjes en shaslicks uit de koeling van de supermarkt te trekken. Net zo eenvoudig, alleen dan origineler (en hopelijk ook lekkerder) wordt het als je gewoon iedere keer dit lijstje opvolgt.

Gruwelijk grillen

Gruwelijk grillen

What to do, what to do als je gevraagd wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven? Bart Blijft Binnen helemaal binnenste buiten lezen, natuurlijk. Of, net zoals Leonie ter Veld, binnen een godganse periode van zes weken een heel e-book uit je vingers werken. Leonie, het brein achter ‘Gewoon Wat een Student ’s Avond Eet‘, heeft de afgelopen periode niet stilgezeten en barbecuede maar wat af. Voor een goed doel, dat wel. Want al dat barbecueën was omdat de creatieveling (samen met haar partner in crime) een gruwelijk boek heeft geschreven, met gruwelijke barbecue recepten, onder de naam (volkomen toepasselijk natuurlijk): Gruwelijk Grillen. Fantastisch!

Dat is er wat er gebeurd wanneer twee, naar eigen zeggen, foodliefhebbers in één huis ‘opgesloten’ zijn… Kom maar op met die recepten Leonie, dan zetten we ondertussen alvast een fikkie in die grill. Ook leuk, is dat het een e-book is, lekker op z’n 2020’s, waardoor het goedkoper en nóg beter voor het milieu dan een fysiek boek is. Kan je hem niet per ongeluk in de fik steken, handydandy en nog idiot proof ook. Afijn, barbecuerecepten dus, 34 stuks maar liefst. 50% vega en 50% vlees, voor de eerlijke verdeling. Wat dacht je van gegrilde pompoen met pestodressing en burrata, Whisky can chicken met citroenmayo of gevulde paprika’s met shoarma? We hadden het zelf niet bedacht, gelukkig kwam daar Leonie om de hoek kijken. You go girl! (en boy)

Gruwelijk Grillen

Alleen voor thuis: The Green EGG

Alleen voor thuis: The Green EGG

Oke, deze is misschien niet voor iedereen weggelegd maar toch: stel je bent barbecue-fan, of (nog) niet maar het lijkt je wel wat, investeer dan in een Big Green EGG Dat hoeft niet eens een large formaat van de Big Green EGG te zijn hoor; je hebt ze in tafelmodelformaat en ook die werken als een tierelier. Dat klinkt als een promopraatje maar dat is het allerminst: we woonden een tijdje terug (lees: ruim een jaar) geheel vrijwillig een masterclass Big Green EGG-en bij en proefden toen, doodsimpel, aan de hand van precies dezelfde hamburger op de ene barbecue, en eentje op de EGG, wat het verschil is. Trust me: je hoeft nauwelijks een fijnproever te zijn om het verschil op te merken. En toen waren we voorgoed verpest. We moesten en zouden zo’n ding. Nu, een jaar later, hebben we onze groene Ei-ige Vriend staan. Dat we er blij mee zijn is een understatement: sinds-ie staat, doen we er alles op. Worstje hier, (vega) balletje daar, pizza’s gaan erin en zelfs toen de familie op de borrel kwam ging de fik erin. Big Green EGG superhelden zijn we nog niet, komt nog. Ondertussen pikken we doodleuk de tips van mede-EGG-fan The Lemon Kitchen

Barbecook Carlo

Barbecook Carlo

Welke dan wel voor iedereen weggelegd is? Daarvoor gaan we je voorstellen aan deze kleine vriend genaamd Carlo. Barbecook Carlo is een grill in mini formaat die je overal mee naar toe kunt nemen. Naar het balkon, op de boot of mee naar het park, je verhuist de barbecue overal heen waar je maar wilt (mits het er ook echt mag, wel opletten!). Je kunt het ding ook hartstikke gezellig midden op tafel zetten en er een soort zomerse gourmet van maken. Met zijn allen (Carlo is geschikt om voor vijf personen zijn best te doen) van de grill eten is feest. No worries, gelukkig is Carlo kidsproof en kunnen de kleine kinderhandjes zich niet branden aan de mini barbecue. Slim, zo’n slim idee om een slimme barbecue te maken. We like it en al helemaal dat ze ook nog eens in de aller vrolijkst gekleurde variaties komen.

Een héle belangrijke side note: Carlo is ook nog eens vaatwasserbestendig. Niks geen gekloot maar gewoon hoppetee die vaatwasser in. Als je er een tot je beschikking hebt tenminste…

Barbecook Carlo

Voor de echte grillmasters

Voor de echte grillmasters

En als de stale ros klaar is om aan het werk gezet te worden en de kolen branden, dan is het tijd voor de grillmaster des huize om aan het werk te gaan. De echte, doorgewinterde en stoere, expert weet: barbecueën doe je met een schort aan. Een leren schort zelfs. Tegen al het stikhete knoei gevaar. Schort aan en, pats boem, lijkt het alsof je meteen weet wat je doet. Deze van Etapron, zijn waar mogelijk de meest rauwe, robuuste, versies in zijn soort.

 

Het is tijd voor een tip: met vaderdag just around the corner is dit natuurlijk hét ultieme cadeau. We zeggen: inslaan die schorten!

First thing first: wijn (rosé natuurlijk)

First thing first: wijn (rosé natuurlijk)

Niet alleen vis moet zwemmen: een beetje barbecue smeekt om een beetje wijn, en aangezien we het over mooi weer hebben, kan het niet anders dan een rosé zijn. Bij ons staan standaard een aantal (stuk of 6, een doosje dus) flessen Avec Rosé koud. Je weet immers nooit wie er spontaan binnen kan komen vallen. Of waar we spontaan heen willen/ aan willen haken. Dat laatste is namelijk een belangrijke: mocht je meer een aanhaker zijn dan een fire starter, dan zijn de flessen van Avec ook een goede tip: het etiket is namelijk overheersend wit en makkelijk te beschrijven. Dat is niet per ongeluk (denken we): op deze manier maak je van een fles namelijk in een wip en een scheet een sympathiek cadeau. Heb je alleen een pen of stift voor nodig. En een fles dus, maar daarvoor heb je nu deze checklist, zodat je dat niet meer vergeet.

Of neem een kijkje hier. Waar? Hier! Hebben we namelijk een lijst met voorjaarswijnen uit onze allerfavorietste wijnen geselecteerd.

En dan?

En dan?

Dan ga je boodschappen doen. Zorg dat je in elk geval alles van dit lijstje inslaat, stuk voor stuk inkoppers, maar je wil het:

Houtskoolbriketten
Aanmaakblokjes
Een BBQ tang om het vlees om te keren (liever geen vork)
Aluminiumfolie (maar let op dat je het niet teveel en te vaak gebruikt: eten dat in aanraking is geweest met aluminiumfolie kan schadelijk zijn, vooral voor kleine kindermaagjes). Perfect voor zalm of een gepofte aardappel.
En als je echt uit wil pakken/ als er echt niks mis mag gaan: een partytent voor als het weer ineens toch tegenzit
Vlees, heus. Biefstuk, kipspiesjes, hamburgers, worstjes, speklapjes… Maar net zo lekker en vooral veel origineler zijn zaken als gamba’s, tonijn en zalm, groenteburgers, halloumi en falafel. Vergeet de maiskolven niet, net als de courgette (in plakken heen gemakkelijk te grillen) en de paprika. En de salade (bijvoorbeeld een pastasalade of couscoussalade)
Stokbrood, al even onmisbaar, net als sausjes (creme fraiche voor alles, en vooral voor de gepofte aardappel)

En toe?

En toe?

De allergezelligste barbecues zijn die de hele avond duren maar veelte snel voorbij lijken te gaan. Gezellige mensen om je heen, omringd door lekker eten. Een super belangrijke key ingrediënt van zo’n heerlijke avond zijn marshmellows, of nóg beter: s’mores! In je ene hand een biertje of wijntje en in je andere hand een prikker met zo’n spekje eraan dan lekker met zijn allen boven het vuur hangen. Wachten tot ie beetje gesmolten en warm is (en ja negen van de tien keer aangebrand maar oké) en hoppa je hebt een lekkere after dinner snack. Nog lekkerder maken? Het kan! Sandwich je marshmellow samen met een stukje chocolade tussen twee biscuitjes en u heeft een echte s’more. Easy maar heerlijk!

Om van te eten en om uit te drinken

Om van te eten en om uit te drinken

Ook onmisbaar om de show te stelen met je barbecue: zorg voor echt goede en duurzame plastic borden, ‘glazen’ en bestek. Daar heb je jarenlang plezier van en wie het standaard in huis heeft, is iedere keer weer blij dat-ie die eenmalige, toch best een beetje prijzige aanschaf toch heeft gedaan. Zo zijn de glazen van het Belgische HappyGlass echt een dikke tip. Ja, wij drinken ook het liefst uit een echt glas maar nood breekt wet en deze onbreekbare glazen hebben, olé, een zo dun mogelijke rand; de basis van lekker drinken, zo vinden wij. De Lady Abigail is onze favoriet. Goede waterglazen hebben ze overigens ook. En als we een picknickkleed mogen tippen, mag het dan deze kleurrijke van de Moodcompany zijn? Van wol, handgemaakt en o zo duurzaam (en voor altijd mooi). Tip: kijk even hoe handig dit handvat is. Wie een beetje handig is, maakt het zo na.

One stop shop

One stop shop

En ook als het aankomt voor de picknick kunnen we onze liefde voor de handig one stop shop die Westwing is niet onder stoelen of banken steken… Waarom zouden we ook. Westwing, de hier-moet-je-snel-bij-zijn-interieurwebsite, speelt namelijk altijd perfect in op de seizoenen. En nu het barbecueseizoen aan is, kan het niet anders of er komt binnenkort weer een goede buitensale aan.

Anders duik je, net als wij, gewoon de Westwing Now shop in: wij scoorden er, voor naast onze HappyGlass glazen, te gezellige roze champagneglazen en jewilhetook 24-delig bestek van hout.