8 september 2020, door Nina van Hilst

Keramiek liefde: de mooiste items van klei voor in huis

8 september 2020, door Nina van Hilst

Keramiek liefde: de mooiste items van klei voor in huis

Naast wall art en droogbloemen, is ook de keramiek liefde hoog deze dagen. Zo veel handgemaakt moois van klei. En zo moeilijk om een keuze te maken. Om deze keuze nog wat moeilijker te maken (you’re welcome), zetten we onze favoriete Nederlandse keramisten voor je op een rij.

OHMYHOME

OHMYHOME

Bekend geworden van haar stenen families – die je samen kunt stellen naar jouw gezin – en speckled strakke borden en kopjes. Maar inmiddels heeft OHMYHOME zo veel meer. Meer organische vormen naast haar strakke werken. Wood fired naast het wit gespikkeld. Bordjes in vloeiende natuurtinten. Zoete maantjes voor aan je muur. Heel divers en eigenlijk vinden we alles mooi.

OHMYHOME

November Hands

November Hands

Keramiek met een meer retro gevoel is November Hands. In 2020 grafische vormen maar in kleuren die zo uit je ouder’s studentenkamer lijken te zijn gestapt. Van lichtbeige tot donkerbruin. Vallen we helemaal voor. November Hands maakt kopjes, theepotten, bordjes en vazen van klei in terra kleuren. Via Instagram DM kun je het mooie steengoed kopen.

November Hands

Pansy

Pansy

De trend is deze dagen toch wel wit en natuurtinten. Maar als je toch echt meer van kleur houdt, dan is Pansy je keramiek-vriendin. Artsy Aline maakt kleurrijke en vrolijke keramieken kunstvoorwerpen voor in huis. Kleine vaasjes voor aan de muur, bordjes, vaasjes voor op tafel, koppen, broches. Allemaal voorzien van happiness. Pansy heeft een webshop maar inmiddels ook een eigen shop, met workshopruimte, in Amsterdam Oost.

Pansy

The English Boys

The English Boys

Wonky mokken en bordjes met handgetekende smileys. Schaaltjes met vrolijke zeesterren en lachende hoofdjes. Handbeschilderde bordjes en vaasjes met oudroze tinten, slangen en palmbomen. Een vrolijk combinatie van random tekeningen en niet-rechte vormen. The English Boys is one of a kind. En steelt daarmee ook meteen je hart. English “boy” Iefke post beschikbare items op haar instagram en je kunt dan reageren als je interesse hebt. Een ding is zeker, wanneer je s’ochtends uit een English Boys mok je koffie drinkt, kan je dag al niet meer stuk.

The English Boys

Annemieke Boots

Annemieke Boots

Minimalistisch keramiek, laten we er maar meteen een label op plakken. Van het steenwaar van Annemieke Boots wil je meteen al je andere servies in de prullenbak gooien en het hel clean met 2 borden, 2 mokken en totaal niet praktische maar zó mooie keramieken lepels doen. Behalve mooie strakke borden, mokken, kommen, vaasjes en dus die lepels, maakt Annemieke ook vazen die als kunstobject geplaatst kunnen worden. Zoals gezegd zijn haar vormen strak en simplistisch. En de gebruikte kleuren lichtbeige, lichtgrijs en lichtbruin sluiten daar mooi bij aan. Op de website van Annemieke vind je verkooppunten van haar werk.

Annemieke Boots Ceramics

Spots & Speckels

Spots & Speckels

Hier smokkelen we een beetje want Spots & Speckles is gevestigd in Antwerpen. Maar Nederlands-talig en dus tellen we het goed. Spots & Speckles zijn moeder en dochter die samen keramieken items maken. Serviesgoed, vazen, kannen en meer moois. De items zijn in wit, grijs, blauw en vleugjes geel en roze. Maar altijd met – de naam zegt het al – spikkels. Helemaal naar Antwerpen rijden hoeft niet want het duo heeft een webshop. Waar je tevens contact kunt opnemen voor verzoekjes in klei.

Spots & Speckles

Joëlle Wehkamp

Joëlle Wehkamp

Creative artist Joëlle Wehkamp maakt vrolijke werken. Illustraties, posters, kaarten, schilderijen en keramiek. Het werk van Joëlle kenmerkt zich door bloemen, kleuren, vrouwen en vlinders. Hartjes of vlinders voor aan de muur. Bordjes met dierenprints of bloemen. Doordat ze zich steeds weer ontwikkelt met kleuren, patronen en materialen is Joëlle een ontwerpster om te blijven volgen.

Joëlle Wehkamp