15 december 2019, door Maartje

de nieuwe KLM Crown Lounge is geen tijdverdrijf maar een bestemming on its own

15 december 2019, door Maartje

de nieuwe KLM Crown Lounge is geen tijdverdrijf maar een bestemming on its own

Nou nou poeh poeh, is die titel niet wat al te hoog van de toren? Laten we wel wezen: er is toch helemaal níemand die naar Schiphol gaat zonder een ticket op zak? Neeheee, dat klopt ook wel. Sterker nog: je komt er zonder ticket niet eens in. Maar het moet echt gezegd: sinds we de KLM Crown Lounge ontdekten, en leerden dat we er ook in mogen als we geen business class ticket op zak hebben, én sinds - klapje op de vuurpijl hoor - niemand minder dan topchef Joris Bijdendijk en zijn team er restaurant Blue openden, tjsa, sinds die dag gaan we dus wel een paar uurtjes vroeger (lees: veel te vroeg) die kant op, en beginnen we onze vakantie écht zodra we de douane door zijn. Leest u mee?

Restaurant Blue @ KLM Crown Lounge

Restaurant Blue @ KLM Crown Lounge

First things first: eten. Uiteraard. Zoals je wellicht weet, is een lounge op een luchthaven vooral bedoeld om op een prettige manier de tijd te verdrijven. Check. Bij een prettig verblijf hoort prettig eten. Check. Dat is in de KLM Crown Lounge allemaal piekfijn in orde (daarover zometeen nog wat meer) maar… Een hoogtepunt vinden we toch ook echt de opening van restaurant Blue, het jongste restaurant van chef Joris Bijdendijk (die o.a. restaurant RIJKS bestiert, en het nieuwe Restaurant Wils) en zijn team aan de ‘overkant’ van de KLM Crown Lounge (tussen vertrekhal 2 en 3 de roltrap omhoog, langs alle welbekende blauw-witte huisjes en aan boven meteen naar links, kan niet missen).

Bij Blue fine dining met een signatuurmenu van sterren-chef Bijdendijk, onder leiding van chef Jack Luteijn. Je kijkt er uit op de landingsbaan (bijzonder!) en je kunt – alleluja – ook naar buiten: er is een ruim en comfortabel buitenterras gemaakt, heerlijk, aangezien je de komende uren in een vliegende doos opgesloten zit. Zit je met je rug naar de ramen, dan vergeet je dat je nog een vlucht te halen hebt. Geen paniek: dat gaat niet gebeuren. Zodra je binnenkomt krijg je een persoonlijke host toegewezen die in de gaten houdt dat je je vlucht niet mist zodat je met een gerust hart kunt gaan tafelen van de werkelijk verrukkelijke gerechten. Luxe, dat is het. Er is zelfs een (heel uitgebreid) kaaskabinet, een drankkamer en er zijn een aantal private dining ruimtes. Wat we eten? Een aantal van Bijdendijk zijn fovorieten. De chef kookt het liefst met lokale producten en laat Schiphol nu een uitgelezen locatie zijn om eens flink te pronken met wat uit eigen (Neder)land komt.

Er komt een tartelette met een rendang van geit, spruitjes, Granny Smith en gelei-stukjes van gember voorbij, een millefeuille van bietjes met beurre blanc en een 24 maanden gefermenteerde tomasu (sojasaus uit Rotterdam). Natuurlijk zijn er gerechten van het seizoen, zoals Oosterscheldekreeft, witte asperges en Bergse ansjovis, maar het is niet zo dat de kaart constant wisselt: “dat het niet het perfecte seizoen voor een bepaalde groente is, betekent niet dat de boeren het niet hebben; het is bijna 2020 mensen”.  Aldus Joris. En gelijk heeft-ie. Maar als de Hollandse boeren uitverkocht zijn, dan verzinnen de chefs uiteraard iets anders.

Zitten doe je er aan tafels van prachtig wit marmer in comfortabele cognac kleurige stoelen. Hallo vakantie! Extra punten voor de indeling: iedere tafel is heerlijk privé en de grote ronde tafels zijn lievelings.

Terug naar de KLM Crown Lounge zelf, want daar is ook zoveel over te vertellen. Waar te beginnen? Wellicht is het vooral belangrijk om te weten dat je niet perse een business ticket in je handtas hoeft te hebben. Ha! Dat is nieuws, niet waar? Voor 65 euro mag iedereen zolang als dat dit nodig is de tijd verdrijven in de KLM Crown Lounge, inclusief alle perks die daar bij horen. De lounge is net (begin december 2019) opgeleverd na een verbouwing van maar liefst 7 (!) jaar en voor het ontwerp/design mag je bij Concrete aankloppen, want wauw! Het resultaat mag er zijn; je kunt zelfs een bedje claimen voor een paar uur om een welverdiend uiltje te knappen. Via een portal geef je aan dat je een van de cabins (met stapelbedden) claimt en vervolgens is-ie voor maximaal vier uur van jou. De douches zijn fraai, super schoon, luxe en heerlijk privé en ben je weer fris en fruitig, dan staat de champagne al voor je klaar. Er is een uitgebreide (en opvallend inspirerende) leeshoek, een oprecht leuke shop (wij willen de sjaals) en er zijn twee restaurants en de meer dan knappe, ruimte bar (met knusse zitjes aan de zijkant van elkaar gescheiden door gordijnen).

Bij die laatste, die knappe witte bar, kom je door via de bioscoop (!) omhoog te lopen. Feest, u begrijpt. Allebei. Sowieso is de Crown Lounge lekker gelaagd opgebouwd zodat je er altijd een fijn plekje weet te bemachtigen. De grote trap is de kern van de lounge, daar achter gaat de bios schuil (ook trapsgewijs maar dan naar beneden dus goed zicht voor iedereen). Op rechts vind je de grote, luxe food and beverage hoek met oprecht al het lekkers waar je zin in hebt (uiteraard alles inclusief je business class ticket, of eerder genoemde 65,-), daarnaast een kleine galerie waar werk hangt gemaakt door KLM personeelsleden (en die hebben talent hoor!) en loop je via de toiletten, dan passeer je de shop en kom je de meest uitgebreide eethoek. Echt alles wat je lekker vind staat er voor het pakken, van champagne tot vers sap, van brownie tot bami en van yoghurt tot broodje kaas. Mocht je ons de volgende keer zoeken op Schiphol, weet je waar we uithangen.