2 augustus 2019, door Nina

Restaurant Wils Amsterdam, waar sterrenchef Joris Bijdendijk op open vuur gaat toveren

2 augustus 2019, door Nina

Restaurant Wils Amsterdam, waar sterrenchef Joris Bijdendijk op open vuur gaat toveren

7 oktober gaan ze echt open, Restaurant Wils Amsterdam, op de bovenste verdieping van het nieuwe witte gebouw naast het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid. Fijn uitzicht, groot terras en een lekker (op alle fronten - of is dat niet netjes om te zeggen?) team - onder leiding van sterrenchef Joris Bijdendijk - dat op open vuur de lekkerste gerechten op tafel gaat toveren. Bijna open en nu al pure magie.

Lekker lekker lekker, dat is op voorhand al een feit. Net als dat restaurant Wils het niet te missen restaurant van de stad gaat worden. Vanaf 1 september kun je reserveren voor 7 oktober en alle dagen daarna. Maaaarrrrr: wij mogen een setje van de allereerste couverts weggegeven! Volg @restaurantwils, tag je disgenoot en volgende week laten we weten wie mag komen tafelen voor nop bij niemand minder dan chef Joris Bijdendijk!

Restaurant Wils Amsterdam

Restaurant Wils Amsterdam

Open vuur heeft altijd iets bijzonders. Het ademt warmte, passie en heeft iets onvoorspelbaars. En dat open vuur is waar ze bij Restaurant Wils op gaan koken. Joris Bijdendijk vertelde ons over Wils en de creatieve ideeën die – net als de verrukkelijke gerechten – hier tot leven komen. Open vuur dus: het brood gaat gebakken worden in een bakkersoven op houtvuur. En de kachel waar de rest van de gerechten vandaan (gaan) komen, is een grote variant van de kachel waar Joris vroeger in de boerderij bij zijn ouders op heeft leren koken (like!). Bij Wils eet je binnen – deels rondom de open keuken – of buiten op het grote terras (fingers crossed). Het interieur wordt een mix van warme, natuurlijke materialen en kleuren als hout, mosgroen en een eigen ontworpen grijs servies. Voor dat laatste kwam Joris met een zak Amsterdams zand aanzetten bij de pottenbakker; met al zijn ervaring heeft onze chef-crush tot in de puntjes nagedacht over de kleinste details. Dit stevige – want er valt zelfs in een topkeuken nogal eens een bordje – GRADESº servies is overigens ook voor het gewone volk – wij dus – te koop bij HorecaSupply. En met €6 voor een klein bordje vinden we dat heel betaalbaar (er weleens wat breken). Nog een bonus voor vier taps die je direct bij binnenkomst een natuurwijn, kombucha of iets anders lekkers schenken. Want – zo zegt Joris – een glas in je hand is toch het eerste wat je wilt bij binnenkomst.

Op het menu gerechten met de eigenschappen van het vuur. Het onvoorspelbare – in a good way – in combinaties zoals mini-maiskolfjes met een dip van majoraan of dumpling van kool waar een hemelse dashi overheen wordt gegoten. Of hidden dishes waarmee je tussendoor mee verblijd wordt, in plaats van de standaard amuses. En in de passie die in de gerechten zit, de afkomst van de ingrediënten, en al helemaal in de kennis van het team. Zo heeft het team een geboren bakker (uit een bakkersfamilie) en een vuurmeester (een chef die 8 jaar op open vuur in Australië gekookt heeft). En dan beginnen we nog niet eens over de bevlogenheid waarmee Joris zijn verhalen vertelt. Zijn favoriete – dat, naast de dashi, van ons inmiddels ook – gerecht is nu al de grote oester waar met een speciale trechter – die ze vol enthousiasme hebben ontdekt bij een chef in Estland – stomend heet mergvet overheen wordt gegoten. Afgetopt met radijs en verveine. We zijn heel benieuwd na al deze verhalen hoe het restaurant er uit gaat zien wanneer de deuren open gaan op 7 oktober. We tellen de dagen al af.

Restaurant Wils gaat 7 oktober 2019 open en is te reserveren vanaf 1 september.