Spanje31 juli 2019, door Maartje

De Spaanse droom: FINCA LA DONAIRA in Andalusië

Spanje, 31 juli 2019, door Maartje

De Spaanse droom: FINCA LA DONAIRA in Andalusië

Midden in ruim 250 hectare aan organische tuinen, weilanden en bossen, en de lila-gekleurde pracht van natuurpark Sierra de Grazalema in het Spaanse Andalusië, recht boven de Straat van Gibraltar maar niet aan de kust (wel dicht bij water!) staat Finca La Donaira, het geesteskind van een kleine groep Engelse vrienden die deden waar nogal wat mensen van dromen: ik vertrek. Herstel: wij vertrekken.

FINCA LA DONAIRA in Andalusië

FINCA LA DONAIRA in Andalusië

De Engelse vriendenclub bedacht dat het anders moest, pakte hun biezen en vertrok naar Spanje. ‘Ik vertrek’ in clubverband, wie droomt er niet van. Ieder van de groep heeft zijn eigen vakgebied en ieders kwaliteit kreeg een plekje in de tegenwoordige finca, het resultaat van hun harde werk. Eigen werk: ze deden alles zelf, tot aan het kleien van het theeservies (geen paniek, er is ook strakker keramiek in huis).

Het hogere doel? Het zal geen verrassing zijn: Finca La Donaira predikt eco living op de best mogelijke manier. Geen verspilling mee en waar mogelijk zelfvoorzienend leven. Dat dat op een ongewassen manier zou moeten, is een achterhaalde opvatting. Hier, in het dorp Montecorto, werden acht kleine maar praktische suites gecreëerd met vrijstaande badkuipen van geslagen koper, een verzameling luxe yurts en een natuurzwembad. En er is meer, namelijk – verrassing – een luxe spa met een 21 meter lang zwembad en een Russische sauna.

Een van de vrienden was een paarden-dokter vandaar dat er ook paardenstallen kwamen met daarin zeventig (!) raspaarden. Toegegeven: dat klinkt wel een beetje als links vullen en rechts vullen… Ach, het stel krijgt het voordeel van de twijfel zullen we maar zeggen, omdat ze er zo’n weelderig en beeldschoon adres van wisten te maken dat niet veel mensen weten te vinden. Het siert ze bovendien dat ze daar niet echt om malen: liever blijven ze ‘voor de happy few’. Terug naar de natuur met een paar zakcentjes zeg maar.

Het zal daarentegen óók geen verrassing zijn dat yoga een groot goed is hier bij Finca La Donaira. Vroeg opstaan is het credo en een downwards facing dog bij zons- opkomst hoort erbij. Om daarna door de medicinale kruidentuin te wandelen die bij dag en dauw nog lekkerder ruikt.

De eigenaren zullen je vooral op het hart drukken om zelf je bladeren te plukken en daar thee van te trekken die je drinkt bij een verkwikkende sessie Bach. Want planten houden kennelijk van klassieke muziek. Ja, dat ging ons ook te ver, maar het kan wel. Wat je zeker niet mag missen, is het avondmaal rond het knapperende vuur in de keuken-eetkamer.