Spanje, Ibiza29 juli 2020, door Barts Boekje

De Temazcal ceremonie

Spanje, Ibiza, 29 juli 2020, door Barts Boekje

De Temazcal ceremonie

Een paar maanden geleden hadden wij de ingeving om in de leer te gaan bij een heuse sjamaan. Diep in de bossen in het hoge Noorden van Ibiza woont Marga Luna, een oude wijze vrouw, die er precies zo uitziet zoals je denkt dat een echte sjamaan eruit zou moeten zien. Afgelopen winter sloot ik mij -samen met 4 andere dappere vrouwen- een week af op haar afgelegen terrein in een uithoek van het eiland. Zonder WIFI en zonder enig contact met de buitenwereld. Deze week was beyond all expectations en hierover later uiteraard heel erg veel meer, maar vandaag beginnen we even bij het begin. Op de vooravond van deze magische week vond er namelijk een zogeheten Temazcal ceremonie plaats, één van de vele bijzondere rituelen die we tijdens deze ultieme back to nature journey hebben mogen meemaken.

Een Temazcal ceremonie is een eeuwenoude traditie die oorspronkelijk stamt uit de tijd van de Maya’s in Mexico. In het Engels zegt men sweat lodge en letterlijk vertaald is het dus eigenlijk gewoon een zweethut. De hut zelf is een op een iglo lijkende cirkelvormige koepel. Om de ruimte op te warmen wordt vulkanisch gesteente verwarmd en daarna in een kuil in het midden van de Temazcal neergelegd, waarna overgoten met water. Al in de tijd van de Maya’s werd deze ceremonie ingezet als genezend ritueel en zo werd dan ook elk type onevenwichtigheid in fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid behandelt. 

Terug naar Marga Luna. Aan het eind van de middag kwamen zo’n 20 mensen -van ietwat verwilderde hippies tot aan uiterst frisse yoga juffen- langzaam haar terrein binnendruppelen. Onderdeel van het ritueel is dat er samen een bijdrage geleverd wordt aan de voorbereiding van de ceremonie en iedereen krijgt dan ook een eigen taak. Zo dient er hout voor het vuur gesprokkeld te worden, bloemblaadjes verzameld om een altaar te bouwen en er wordt soep voor na de ceremonie bereidt. Het metalen geraamte van de hut moet worden bedekt met doeken en er wordt een vuurman aangewezen die het vuur (waar de vulkanische stenen in liggen op te warmen), zorgvuldig en met nauwkeurige precisie beheert.

Als alle voorbereidingen -met veel liefde en respect voor natuur en traditie- getroffen zijn, kruipen we één voor één de tent in, waar we vervolgens (niet geheel corona-proof overigens) behoorlijk dicht op elkaar gepropt 4 uur gaan zitten zweten. Er worden liederen gezongen die lijken te dienen als een soort mantra’s, waardoor de hitte ondanks dat ie steeds intenser wordt, toch ook draaglijk blijft. De kunst is om je hieraan over te geven, en zo in een soort meditatieve trans terecht te komen. 

En ja, dat alles gebeurd geheel vrijwillig. 

 

 

Omdat wij ook heus wel begrijpen dat je so far waarschijnlijk nog niet volledig overtuigd bent, bewaarden we het rijtje benefits voor het laatst. Voordelen bij gebruik van de Tamazcal zijn: Het stimuleert de bloedcirculatie, ontspant het zenuwstelsel en vermindert zo stress, angst en slapeloosheid, het maakt de huid strakker, zuivert de luchtwegen en helpt bij griep, bronchitis, astma en sinusitis, vermindert menstruele ongemakken, stimuleert introspectie en reflectie, zuivert de spijsvertering, helpt met gewichtsverlies, vermindert lever- en nieraandoeningen en stimuleert de stofwisseling.