25 mei 2020, door Barts Boekje

Human Design

25 mei 2020, door Barts Boekje

Human Design

Er ging een wereld voor ons open toen we onlangs in aanraking kwamen met het fenomeen Human Design. Yes we know, klinkt haast futuristisch, is het niet. Maar daar komen we later op terug. Via via kwamen we bij Sonja Beijering terecht. Een dame die al lange tijd op Ibiza woont en werkt, de plek waar tevens ook de oorsprong van het Human Design Systeem ligt. Het systeem bestaat nog niet zo lang en is nog vrij onbekend. Het is in 1987 op Ibiza door een Canadese natuurkundige - op nogal mystieke wijze, maar dat voor nu even terzijde - ontwikkeld. Sonja is een ervaren Human Design Analist & Human Design coach en zij werkte al heel ver voor de corona tijd met online consults via zoom. Good for us!

 

Human Design

Human Design

En daarom, voor alle vragende ogen, gaan we het hebben over wat Human Design nou precies is. Let wel: we vinden het zelf ook nog een ingewikkelde materie en gaan het nog verder voor je uitdiepen. Maar het begint zo: Human Design is een soort handleiding van jezelf welke je inzichten kan geven over jezelf. Het systeem laat zien wat van nature je talenten en je valkuilen zijn, en waar jij je het gelukkigst bij voelt. Het gaat ervan uit dat ieder mens een uniek ontwerp heeft, welke vanaf je geboorte vastligt. Als je luistert en leeft naar jouw eigen persoonlijke blauwdruk, dan leef je zoals je bedoeld bent – en wordt jouw leven een stuk eenvoudiger. 

Klinkt dat niet als de toverspreuk waar we al ons hele leven naar op zoek waren? En hoe werkt dat dan? Zet je schrap.

Het Human Design Systeem combineert een aantal verschillende stromingen met elkaar. Van de astrologie, kabbala, I Tjing en de chakraleer tot aan de genetica, biochemie, kwantummechanica en astronomie (ben je er nog?). Het is een behoorlijk complex systeem en je kan zo ver gaan als je wil. Gelukkig is het eigenlijk ook gewoon best eenvoudig uit te leggen: je bent op een bepaalde manier geprogrammeerd en dat bepaalt je kwaliteiten, je valkuilen en de manier waarop je op anderen reageert. 

Naar aanleiding van je geboortegegevens wordt jouw ‘bodygraph’ berekend. Dit is een schematisch overzicht van je eigen ‘design’, jouw blauwdruk. Het systeem gaat uit van 9 centra, die allen -dit verschilt per persoon- oftewel ‘gekleurd’, oftewel ‘open’ zijn. Het belangrijkste waar het systeem je bewust van probeert te laten worden, is beslissingen nemen vanuit jezelf, vanuit je natuur, (en dus vanuit die gekleurde centra). En dat nimmer vanuit de gebieden waarin je open -en ontvankelijk voor anderen en dus beïnvloedbaar- bent. 

Enfin. So far so good. Maar what’s in it for us? 

Human Design kan, naast jezelf beter leren kennen en accepteren, ook goed worden gebruikt om inzicht in anderen te krijgen. Sommige types (er zijn er 4) vullen elkaar aan, andere passen minder goed bij elkaar. Ook kun je hiermee heel goed achterhalen waarom je die ene collega toch altijd zo irritant vindt of waarom jouw geliefde vaak op een bepaalde manier op jou reageert. Halleluja!

Terug naar Sonja. Er werden geboortegegevens ingestuurd en een Zoommeeting stond al snel op de planning. Nadat ik (Maud, Barts Soul sister) enigszins bijgekomen was van de complexe kost op het begin van het consult, was ik vooral verbijstert van hoe bizar veel ze mij kon vertellen over mijzelf: mijn drijfveren, mijn krachten en valkuilen. Maar ook mijn goed verborgen (dacht ik) secret habits en onhebbelijkheden wist ze feilloos mee te delen. Ik heb weleens geroepen: ‘ik zou willen dat iemand in mijn hoofd kon kijken en mij aan mezelf kon uitleggen’. Nou, be careful what you wish for, want Sonja kan het. 

Maar goed, ondanks dat zo’n reading behoorlijk confronterend kan zijn, zijn we fan. Je leert zo veel over jezelf! Zo bleek bij mij, mijn intuïtieve centrum bijvoorbeeld gekleurd te zijn, wat inhoudt dat mijn intuïtie echt mijn natuur is en dat ik dus het beste van hieruit kan handelen. Maar daarnaast staat bij mij, mijn emotionele centrum hartstikke open. Dit betekent dat ik zeer gevoelig ben voor de emoties van anderen. Die komen bij mij keihard binnen en voelen dan bijna (of helemaal) als mijn eigen emoties. Daar kan ik mij makkelijk door laten beïnvloeden en zelfs uit het veld laten slaan. (Goh, echt? En nou laat dat emotionele centrum van man en zoonlief nou juist gekleurd zijn… Tel maar op!) Dit gegeven is voor mij dus mijn grootste uitdaging in life. De boodschap is dus eigenlijk: Als je handelt vanuit jouw gekleurde centra en je bent je bewust van jouw open centra, dan flowt jouw leven vanzelf.

Nou, ik vind het bijster interessant allemaal en heb de smaak te pakken. Sonja geeft meerdere verschillende (online) cursussen voor beginners en gevorderden en ik ga hier zeker mee door. Voor nu geef ik het (deskundige) woord nog liever even terug aan Sonja. 

Als je zelf een online reading van je eigen persoonlijke chart door Sonja wilt laten uitvoeren, zal dat bestaan uit 2 x een online consult dat per keer zo’n anderhalf à 2 uur duurt. De kosten zijn in totaal 165,-. Meer over Sonja, het Human Design systeem en over de cursussen die zij geeft kun je hier vinden. 

Mocht je nou twijfels hebben, wat nergens voor nodig is, dan is Sonja zo tegemoetkomend om een proefles aan te bieden. Mag je altijd even opvragen!