Marokko, Marrakesh24 maart 2024, door Julia Leijzer

Sprookjesachtig dineren bij M Bacha in Marrakesh

Marokko, Marrakesh, 24 maart 2024, door Julia Leijzer

Sprookjesachtig dineren bij M Bacha in Marrakesh

Er zijn talloze lijstjes te vinden van bekende restaurants en Riads in Marrakesh, vooral in de oude binnenstad Medina. Een plek waar we per toeval belandden na wat google-maps/wat zit in de buurt onderzoek was M Bacha ('de uitverkoren plek'), een authentiek restaurant met een hoop historie. Hier eet je de een culinaire mix van de Marokkaans en Aziatische keuken in de meest sprookjesachtige binnentuin van de stad! Disneyfilms hoef je niet meer te kijken, want deze parel brengt prinses Jasmine zo in je naar boven. Besaha.

De naam M Bacha van de plek stamt af van Bacha Driss Menou, zoon van de opperbevelhebber van het Marokkaanse leger. De oorsprong van M Bacha gaat terug tot 1896, toen het werd gebouwd als een toonbeeld van islamitische kunst. En kunst, dat is het zeker!

Couscous tussen de sinaasappelbomen

Couscous tussen de sinaasappelbomen

Als we aan Marokko denken, denken we aan couscous. Als we aan Marokko denken, denken we aan tajine. We bestelden couscous, met kip om precies te zijn en een echt Marokkaanse tajine. Dat is heel wat anders dan we in ons Nederland proberen te kokerellen. Natuurlijk moet je alles geproefd hebben, dus deel je gerechten zodat je alles kunt proberen. Terwijl jij nog een schaal Marokkaanse zoetigheden bestelt, gaat de zon onder tussen de oranjekleurige sinaasappelbomen.

Historisch monument

Historisch monument

Van oorsprong is M Bacha een Riad, een traditioneel Marokkaans paleis van een rijke familie. Deze Riad, gebouwd in 1896, is een historisch monument van islamitische kunst, wat de politieke beslissingen weerspiegelt die de geschiedenis van Marrakesh en Marokko hebben gevormd tijdens de koloniale periode. Dit is dus niet zomaar een restaurant vol pracht en praal, maar een plek met een verhaal en historie.

 

M Bacha