Nederland, Hanzestad4 september 2023, door Sanne Carbaat

Hanzestad Doesburg: eten, drinken en to do’s

Nederland, Hanzestad, 4 september 2023, door Sanne Carbaat

Hanzestad Doesburg: eten, drinken en to do’s

Een van de bandleden van de Hanzesteden is Doesburg, een stad met een rijke Hanzegeschiedenis. Van nederzetting op de rivierduinen naar Hanzestad naar garnizoensstad naar.. Afijn: genoeg geschiedenis om boeken mee te vullen! Historie en gezelligheid, voor beiden kun je in Doesburg zijn. Een hoop sfeervolle straatjes en knappe gebouwen. Zo’n plek om gewoon lekker rond te wandelen, op een terras (er zijn er genoeg) te zitten, een winkeltje binnen te stappen en een museum te bezoeken (zoals het Mosterdmuseum, want Doesburg is immers de mosterdstad). Ook vind je het oudste café van Nederland in Doesburg. Het is niet groot, maar het is een leuk stadje om een keer heen te gaan. Als je niet heel veel tijd hebt, maar je wilt wel allerlei fotogenieke plekken aandoen, dan zijn deze wandelroutes in (en rondom) Doesburg een goede optie.

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek

Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek

Een wandeling door de stad is al een uitje an sich: er zijn genoeg monumenten te spotten en de geschiedenis spat van de straattegels af. Soms is een wandeling alleen niet genoeg, dus we halen ‘m er toch weer even bij; de mosterd. De Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek kan stiekem niet ontbreken tijdens je bezoek, want de Mosterdstad van Nederland. Al sinds 1457 wordt er mosterd geproduceerd en in dit museum wordt haarfijn uitgelegd hoe dat precies te werk gaat. Voor slechts €3,- wordt je een echte mosterd-meester.

Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek

Koffie & lunch

Koffie & lunch

Proeverij De Stadstuin -Voor een lekkere bak koffie en een uitgebreide lunch strijk je hier neer. De zaak is gevestigd in een karakteristiek rijksmonument in het historische hart van Doesburg. Een laagdrempelig restaurant met een lunch, diner en borrelkaart. Met lekker weer zitje natuurlijk in de binnentuin achter het pand, en dat is eigenlijk ook meteen het leukste zitje.

Lunchroom La Fleur – Aangezien Doesburg bekend staat als mosterdstad, mag een mosterdsoep natuurlijk niet ontbreken. En laat de mosterdsoep van Lunchroom La Fleur uitgeroepen zijn tot beste mosterdsoep van 2022. Maar ook voor de minder grote fans van mosterdsoep is er genoeg lekkers; rijk belegde broodjes, salades, smoothies en een stevige bak koffie. Dat is allemaal te bestellen in de serre die in ‘victoriaanse’ stijl is ingericht.

Cotton & Coffee

Cotton & Coffee

Een must-visit in Doesburg is Cotton & Coffee. De naam verraadt het al een beetje, dus geen verrassing dat je hier voor leuke snuisterijen en een goede bak koffie terecht kunt. Met merken als Modström en Nümph, schoenen, sieraden en dus die kop koffie ben je hier zo een poosje zoet.

Cotton & Coffee

Borrel & Diner

Borrel & Diner

Stadsbierhuys De Waag – Tijd voor een borrel? Is de Paus katholiek? Op naar Stadsbierhuys De Waag. Niet zomaar een borrel, nee, in een heel historisch jasje. De Waag bestaat namelijk al sinds 1478 en is hiermee de oudste horecagelegenheid van Nederland. En als echte horeca lover mag je  natuurlijk niet overslaan waar het ooit allemaal is begonnen. Drink een van de zestig (lokale) bieren die ze hebben, bestel een stuk huisgemaakt gebak of neem een echte Doesburgse mosterdsoep.

Het Arsenaal – een begrip in Doesburg. Gevestigd in een bijzonder gebouw wat nu officieel een monument is, met wederom een rijke geschiedenis (we hebben wel door dat de Hanzesteden een rijke geschiedenis hebben). Eerst een klooster, toen een Militair Arsenaal, nu het stadshart van Doesburg waar je goed kunt eten. Het restaurant serveert culinaire creaties met oog voor duurzaamheid en eerlijkheid.

Guesthouse 't Voorhuys Doesburg

Guesthouse 't Voorhuys Doesburg

Geen genoeg van Doesburg? En wil je je bezoek verlengen door er een nachtje aan te plakken? Of twee? Goed nieuws! Die slaapplek is natuurlijk gecoverd, want hallo Guesthouse ‘t Voorhuys. Een modern appartement in een oud jasje, met mooie hoge plafonds en heel veel houten balken. Een plek om tot rust te komen na een dag slenteren in het historische centrum. We zeiden toch: is gecoverd .

Guesthouse ‘t Voorhuys

Het Atelier | B&B In de Koepoort

Het Atelier | B&B In de Koepoort

Zowel Het Atelier als B&B in de Koepoort vind je in het gezellige centrum van Doesburg.

In de Koepoort – deze accommodatie heeft precies al die dingetjes die je nodig hebt als je meer de hort op bent dan in je kamer (goed bed, eigen koffiemachine), maar het allerleukste is het kleine terrasje onder de treurbeuken. Ideale plek om said koffie te drinken om de dag te beginnen of om ergens een fles wijn te scoren en de dag af te sluiten.

Het Atelier – deze kleine B&B heeft drie kamers (heel handig als je met vrienden of familie een weekend weg wilt), een gezamenlijke lounge waar het ontbijt wordt geserveerd en ook een terras om even bij te kletsen of een boek te lezen. De kamers zijn niet groot, maar hoeveel ruimte heeft een mens eigenlijk nodig?