11 september 2023, door Sanne Carbaat

Dit is waarom je een bezoek wil brengen aan Hanzestad Zwolle

11 september 2023, door Sanne Carbaat

Dit is waarom je een bezoek wil brengen aan Hanzestad Zwolle

Zwolle is een van de bekendste Hanzesteden. Vroeger waren de straten gevuld met kooplieden, tegenwoordig lopen er vooral studenten, ondernemers en creatievelingen rond. Met die hippe mensen kwamen ook de hippe plekken. Genoeg redenen om een bezoek aan Zwollywood te brengen. Één artikel is te weinig om áááál het leuks en lekkers van Zwolle aan te stippen, dus neem vooral ook hier nog een kijkje als je van plan bent richting Zwolle te gaan.

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

Kunst kijken en maken

Kunst kijken en maken

Zoals we al zeiden: na het hippe volk ook hippe plekken. Aan kunst en cultuur dan ook geen gebrek in Zwolle. Bij Museum De Fundatie vind je moderne kunst in een historisch pand en bij museum ANNO leer je alles over het verleden, heden én de toekomst van Zwolle. De Spoorzone is de plek waar creatievelingen samenkomen. Studenten (o.a. van de kunstacademie) en productontwikkelaars slaan de handen ineen om allerlei leuks te fabriceren. Tijdens het Hanzejaar wordt de stad nog een stukje creatiever. Kunstenaar Ronald Westerhuis exposeert met kunstproject Coolwater en het Hanze Art Station organiseert allerlei urban placemaking activiteiten voor jongeren.

Koffie en lunch

Koffie en lunch

Ook voor een kop koffie, een vega(n) maal of een uitgebreide lunch zit je in Zwolle wel goed. Als een tent naast lekkere koffie en lekker eten ook nog een lekker bekkende naam heeft dan worden we nog enthousiaster. Plekken die door de (groene) keuring kwamen zijn onder andere:

Villa Suikerberg – naast je lunch/brunch/high tea (en wijn), kun je doordeweeks hier ook terecht voor brainstormsessies en vergaderingen. Gaat toch altijd beter met iets lekkers erbij.

Brasserie Jansen – eenvoudige gerechten met een Italiaans/Toscaans tintje, met invloeden uit New York en natuurlijk met allerlei inspiratie van eigen bodem? Klinkt als een allegaartje? Maak je niet druk, niemand minder dan Jonnie en Thérèse Boer (van de Librije in Zwolle), dus met de kwaliteit van het eten (en de wijn) zit het meer dan goed.

Jantjes Lief – huisgemaakte taart, veel vega(n) opties en een fris interieur.

De Gillende Keukenmeiden – nostalgisch, dorps bijna, dankzij de oude elementen, de stoere ogenschijnlijk lukraak gekozen inrichting van een allegaartje aan houten stoelen en tafels, de gezellige dames achter de kleurrijke toonder die vól staat met werkelijk de lekkerste taarten ever.

Meer koffie & lunch

Meer koffie & lunch

Wanna Waffle (tuurlijk wanna we dat) – eh ja: zoete wafels met Oreo Ice-cream, hartige wafels met pastrami, breakfast waffles.. All the waffles!

Sams Coffee – vers gebrande koffie in alle maten en smaken onder supervisie van koffiefanaat Sam in een Scando interieur.

Corners Cake – Roze en zoet, zowel de taarten als wanneer je binnen een bakkie haalt.

Every Day Bread & Coffee – deze zit ook in Hattem. No nonsense goede koffie en dito belegde broodjes.

Engel Winkelcafe – een winkel en café ineen. Vrij uitgebreid menu met bijna alleen maar lokale producten. Knap als je hier wegkomt zonder iets te kopen.

Kas van Kaat – een stukje buiten het centrum, is ook de moeite waard. Je bent er met 15 minuten fietsen of pak bus 70, en dan nog een kwartiertje lopen.

Zwols Balletjeshuis & het Pestengasthuys

Zwols Balletjeshuis & het Pestengasthuys

We gaan nog even door met al dat lekkers. Op de (wijn)ballen van het Zwols Balletjeshuis kan menig man jaloers zijn. Naast die ballen moet je bij deze winkel gevuld met traditioneel oud Hollands snoepgoed ook zeker een paar polkabrokken proeven. Voor een luxe diner reserveer je een tafel bij het Pestengasthuys waar in de middeleeuwen patiënten met de pest werden verzorgd, of bij De Librije in de voormalige vrouwengevangenis (en alleen als je portemonnee het aankan).

Pestengasthuys

 

Bier hier

Bier hier

Verder stikt het in de stad van de gezellige café’s waar je uitstekend kunt bieren (of wijnen, als dat meer je ding is). Aanraders? Hebben we!

Stadscafé Het Refter – bierproeverijen, high bier of een high wine, lokaal bier, cocktails en goede happen/gerechten voor erbij: je zit hier zomaar een paar uur langer dan je van plan was, helemaal als de zon op het Bethlehemskerkplein schijnt en het terras zoemt van de gezelligheid.

De Belgische Keizer – je vermoedt het al; hier ga je op de Belgische tour. Qua bieren (veel trappisten en abdij) en qua gerechten. Stoofvlees met friet, vispannetjes en goed belegde crocques.

Het Beugeltje – aan de gracht en in de oude Wijndragerstoren. Hier drink je je gerstenat in oude sferen. Het is een beugelcafé (ahaaa), wat zoveel betekent dat de meeste bieren uit een beugelfles geschonken worden. Plop!

De Hete Brij – een bruin café in het centrum van Zwolle. Na veel overleg, brouwen en nog veel meer proeven heeft De Hete Brij een eigen huisbier: de Blonde Brij voor in de zachte maanden en de Bokkige Brij als het weer schreeuwt om, juist, een donkere bok. Of bestel een proeverij om alles te kunnen proberen.

Voor that local feeling ben je op zoek naar bier van Bohemean, Hettinga Bieren of Axes Castellum kloosterbier. Bier is slechts één deel van de Hanzehistorie, dus als dat naar meer smaakt is het een aanrader om een ritje langs de highlights van de stad te maken in een Fietsjoe Fietstaxi. Ook kun je van 23 juni t/m 31 december 2023 een audiovisuele reis door de Hanzetijd maken via Panorama Hanze.

Panorama Hanze

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Oude elementen uit het monumentale pand bleven, Aziatische, Afrikaanse, Zuid Amerikaanse en zelfs invloeden uit het Midden-Oosten kwamen in de Zwolse mix (zowel in de looks als in het menu). Zo knap gedaan, je voelt je instant op Bali of Tel Aviv, en we proeven zelfs een vleugje Bombay.. Klinkt top en ontzettend stunning, maar wat krijg je dan op je bord? Borden eigenlijk, want bij JaffaJaffa is het sharing is caring. Dikke prima natuurlijk, want zo kun je de hele kaart testen.

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Pillows Grand Hotel Ter Borch

Pillows Grand Hotel Ter Borch

Yes, ook een Pillows in Zwolle: het Grand Hotel Ter Borch in een mooi statig pand, twee gezellige lounges en zo’n interieur dat je thuis ook wilt. In de serre van het hotel zit de Coperto Restobar.Een goed idee voor ‘s avonds, maar het ontbijt is een reden om je bed uit te komen. Zo’n afternoon tea gevoel met een torentje van broodjes, croissants, fruit, beleg als zalm en chique mini potjes jam. De kamers hebben heerlijke bedden en een strakke ruime badkamer. Een prima plek om een weekend heerlijk te onthaasten.

Pillows Grand Hotel Ter Borch

De Pelsertoren

De Pelsertoren

Of slaap in één van de drie overgebleven stadstorens van Zwolle: de Pelsertoren . Het is een klein hotel in de monumentale stadsmuur. Er zijn vier suites, die allemaal zijn ingericht door een andere ontwerper. Op het dak van de toren zit een te zoet dakterras en het zou zomaar kunnen zijn dat je hier heel je weekend met je toet in de zon zit (maar doe het niet, want er is zoveel te doen in Zwolle!).

De Pelsertoren

Zwolle Hanzestad

Fotocredits Gijs Versteeg