Nederland, Zwolle11 september 2023, door Sanne Carbaat

Dit is waarom je een bezoek wil brengen aan Hanzestad Zwolle

Nederland, Zwolle, 11 september 2023, door Sanne Carbaat

Dit is waarom je een bezoek wil brengen aan Hanzestad Zwolle

Zwolle is een van de bekendste Hanzesteden. Vroeger waren de straten gevuld met kooplieden, tegenwoordig lopen er vooral studenten, ondernemers en creatievelingen rond. Met die hippe mensen kwamen ook de hippe plekken. Genoeg redenen om een bezoek aan Zwollywood te brengen. Één artikel is te weinig om áááál het leuks en lekkers van Zwolle aan te stippen, dus neem vooral ook hier nog een kijkje als je van plan bent richting Zwolle te gaan.

Kunst kijken en maken

Kunst kijken en maken

Zoals we al zeiden: na het hippe volk ook hippe plekken. Aan kunst en cultuur dan ook geen gebrek in Zwolle. Bij Museum De Fundatie vind je moderne kunst in een historisch pand en bij museum ANNO leer je alles over het verleden, heden én de toekomst van Zwolle. De Spoorzone is de plek waar creatievelingen samenkomen. Studenten (o.a. van de kunstacademie) en productontwikkelaars slaan de handen ineen om allerlei leuks te fabriceren.

Anne&Max

Anne&Max

Verscholen achter de iconische Sassenpoort van Zwolle, kun je de dag beginnen met een verse kop koffie van Anne&Max, in het oudste straatje van Zwolle. Anne&Max zorgt ervoor dat alle producten puur zijn en biologisch, waardoor het goed voor jou is én voor de natuur. Elke dag staat de deur voor je open, voor een heerlijk ontbijt, lunch, taartjes en zelfs voor de namiddag borrel, waar je kunt genieten van de zon op het terras, met natuurlijk uitzicht op de historische poort.

Voor de liefhebbers van wel goede koffie maar niet willen stoppen: bij Anne&Max kun je ook fijn coffee-to-go halen met iets lekkers-to-go. Win-win!

Koffie en lunch

Koffie en lunch

Voor nog meer koppen koffie, een vega(n) maal of een uitgebreide lunch zit je in Zwolle wel goed. Als een tent naast lekkere koffie en lekker eten ook nog een lekker bekkende naam heeft dan worden we nog enthousiaster. Plekken die door de (groene) keuring kwamen zijn onder andere:

Villa Suikerberg – naast je lunch/brunch/high tea (en wijn), kun je doordeweeks hier ook terecht voor brainstormsessies en vergaderingen. Gaat toch altijd beter met iets lekkers erbij.

Brasserie Jansen – eenvoudige gerechten met een Italiaans/Toscaans tintje, met invloeden uit New York en natuurlijk met allerlei inspiratie van eigen bodem? Klinkt als een allegaartje? Maak je niet druk, niemand minder dan Jonnie en Thérèse Boer (van de Librije in Zwolle), dus met de kwaliteit van het eten (en de wijn) zit het meer dan goed.

Jantjes Lief – huisgemaakte taart, veel vega(n) opties en een fris interieur.

De Gillende Keukenmeiden – nostalgisch, dorps bijna, dankzij de oude elementen, de stoere ogenschijnlijk lukraak gekozen inrichting van een allegaartje aan houten stoelen en tafels, de gezellige dames achter de kleurrijke toonder die vól staat met werkelijk de lekkerste taarten ever.

Meer koffie & lunch

Meer koffie & lunch

Wanna Waffle (tuurlijk wanna we dat) – eh ja: zoete wafels met Oreo Ice-cream, hartige wafels met pastrami, breakfast waffles.. All the waffles!

Sams Coffee – vers gebrande koffie in alle maten en smaken onder supervisie van koffiefanaat Sam in een Scando interieur.

Sara’s Sweets – Roze en zoet, zowel de taarten als wanneer je binnen een bakkie haalt.

Every Day Bread & Coffee – deze zit ook in Hattem. No nonsense goede koffie en dito belegde broodjes.

Engel Winkelcafe – een winkel en café ineen. Vrij uitgebreid menu met bijna alleen maar lokale producten. Knap als je hier wegkomt zonder iets te kopen.

Kas van Kaat – een stukje buiten het centrum, is ook de moeite waard. Je bent er met vijftien minuten fietsen of pak bus 70, en dan nog een kwartiertje lopen.

Zwols Balletjeshuis & het Pestengasthuys

Zwols Balletjeshuis & het Pestengasthuys

We gaan nog even door met al dat lekkers. Op de (wijn)ballen van het Zwols Balletjeshuis kan menig man jaloers zijn. Naast die ballen moet je bij deze winkel gevuld met traditioneel oud Hollands snoepgoed ook zeker een paar polkabrokken proeven. Voor een luxe diner reserveer je een tafel bij het Pestengasthuys waar in de middeleeuwen patiënten met de pest werden verzorgd, of bij De Librije in de voormalige vrouwengevangenis (en alleen als je portemonnee het aankan).

Pestengasthuys

 

Bier hier

Bier hier

Verder stikt het in de stad van de gezellige café’s waar je uitstekend kunt bieren (of wijnen, als dat meer je ding is). Aanraders? Hebben we!

Stadscafé Het Refter – bierproeverijen, high bier of een high wine, lokaal bier, cocktails en goede happen/gerechten voor erbij: je zit hier zomaar een paar uur langer dan je van plan was, helemaal als de zon op het Bethlehemskerkplein schijnt en het terras zoemt van de gezelligheid.

De Belgische Keizer – je vermoedt het al; hier ga je op de Belgische tour. Qua bieren (veel trappisten en abdij) en qua gerechten. Stoofvlees met friet, vispannetjes en goed belegde crocques.

Het Beugeltje – aan de gracht en in de oude Wijndragerstoren. Hier drink je je gerstenat in oude sferen. Het is een beugelcafé (ahaaa), wat zoveel betekent dat de meeste bieren uit een beugelfles geschonken worden. Plop!

De Hete Brij – een bruin café in het centrum van Zwolle. Na veel overleg, brouwen en nog veel meer proeven heeft De Hete Brij een eigen huisbier: de Blonde Brij voor in de zachte maanden en de Bokkige Brij als het weer schreeuwt om, juist, een donkere bok. Of bestel een proeverij om alles te kunnen proberen.

Voor that local feeling ben je op zoek naar bier van Bohemean, Hettinga Bieren of Axes Castellum kloosterbier. Bier is slechts één deel van de Hanzehistorie, dus als dat naar meer smaakt is het een aanrader om een ritje langs de highlights van de stad te maken in een Fietsjoe Fietstaxi.

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Oude elementen uit het monumentale pand bleven, Aziatische, Afrikaanse, Zuid Amerikaanse en zelfs invloeden uit het Midden-Oosten kwamen in de Zwolse mix (zowel in de looks als in het menu). Zo knap gedaan, je voelt je instant op Bali of Tel Aviv, en we proeven zelfs een vleugje Bombay.. Klinkt top en ontzettend stunning, maar wat krijg je dan op je bord? Borden eigenlijk, want bij JaffaJaffa is het sharing is caring. Dikke prima natuurlijk, want zo kun je de hele kaart testen.

Streetfoodbar Jaffa Jaffa

Grand Hotel Wientjes

Grand Hotel Wientjes

Zo’n hele lekkere, gouwe ouwe: Grand Hotel Wientjes. Dit grand hotel in het historische centrum van Zwolle was vroeger de thuishaven van de burgemeester. Ondertussen is het alweer meer dan 90 jaar een hotel waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Je kunt er verschillende arrangementen boeken zodat je zelf helemaal nergens meer aan hoeft te denken. Ook niet aan vervoer trouwens, het treinstation ligt op nog geen 250 meter van het hotel en binnen vijf minuten sta je in het centrum van de stad. Het allerknapste hotel? Nee, dat misschien niet. Maar de gezelligheid, het vriendelijke personeel en de locatie maken dat helemaal goed.

Grand Hotel Wientjes

De Pelsertoren

De Pelsertoren

Of slaap in één van de drie overgebleven stadstorens van Zwolle: de Pelsertoren. Het is een klein hotel in de monumentale stadsmuur. Er zijn vier suites, die allemaal zijn ingericht door een andere ontwerper. Op het dak van de toren zit een te zoet dakterras en het zou zomaar kunnen zijn dat je hier heel je weekend met je toet in de zon zit (maar doe het niet, want er is zoveel te doen in Zwolle!).

De Pelsertoren

Zwolle Hanzestad

Fotocredits Gijs Versteeg