Nederland, Deventer4 september 2023, door Sanne Carbaat

(Koek)happen en stappen in Hanzestad Deventer

Nederland, Deventer, 4 september 2023, door Sanne Carbaat

(Koek)happen en stappen in Hanzestad Deventer

Steden (en dorpen) gelegen aan het water lijken toch altijd iets extra's te hebben. Dat geldt ook voor Deventer. Life is good in deze levendige Hanzestad. Heerlijk sfeertje, historie, goede horeca en een knappe omgeving. Meer heb je niet nodig om een mens gelukkig te maken. Let's go: (koek) happen en stappen in Hanzestad Deventer.

Meer Deventer? Meer Deventer!

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

Doen in Deventer

Doen in Deventer

Eigenlijk is er in Deventer het hele jaar door genoeg te doen, maar als je de kans hebt om een evenement te bezoeken is dat zeker aan te raden. Iedere zomer wordt straattheaterfestival Deventer op Stelten georganiseerd, rond de kerst is er het Dickens Festijn. Verder zijn er regelmatig Hanzemarkten en is er de Deventer Boekenmarkt, de grootste van Europa. Grote kans dat je met nieuw leesvoer thuiskomt.

Geen evenement? Geen probleem. Loop door de Grote Oeverstraat en Walstraat om te shoppen en hop zeker even binnen bij De Oude Mosterdfabriek voor brocante, kleding, lokale likeuren, curiosa en nog meer leuks. Ook bij d’Olde Bakkerieje ben je aan het juiste adres voor brocante.

Nog meer te doen

Nog meer te doen

Hanze Experience – in de Oude Mariakerk kun je voor helemaal nop leren over de middeleeuwen in Deventer. Alleen dit jaar, dus een no brainer als je in Deventer bent. Is leuk, is mooi en je leert nog eens wat. Dit muzikale schouwspel duurt net iets langer dan een kwartiertje, leuk om tussen alle dingen door even mee te pakken. De binnentuin die je doorloopt om naar binnen te gaan is het al helemaal waard, zo mooi. Hanze Experience

Lebuinuskerk – de hoogte in! Met maar liefst 220 treden een aardige klim maar dan word je wel beloond met een prachtig uitzicht op Deventer en de ommelanden. Alleen binnenlopen kan natuurlijk ook, en ze organiseren wel vaker leuke en gezellige dingen, zoals de kerstmarkt, orgelconcerten en boekenmarkten. In de vakanties kun je de toren zonder afspraak beklimmen, buiten de vakanties om moet je even mailen of het kan.

Shop till you drop

Shop till you drop

We noemden d’Oude Mosterdfabriek natuurlijk al, maar er is nog veel meer te snuisteren in Deventer. Zo is Miniboss een heerlijke kinderwinkel. Van kleding tot speelgoed en van badpak tot klein cadeautje. Je vindt er bekende merken, maar ook wat kleinere labels. Of heel fijne conceptstore is het gezellige Flotte, de zaak van Floor (dochter) en Charlotte (moeder). Het gouden duo heeft samen hun passie voor interieur, styling en mode gebundeld in een knappe winkel. Goed gelukt. In de winkel vind je spul om bijvoorbeeld cadeau te geven (aan jezelf vooral) maar je kunt ook een te gek vintage jasje scoren.

Happen en tappen

Happen en tappen

Verwacht bij je bezoek aan Deventer geen slappe baksels; hier serveren ze andere koek. De stad staat al zes eeuwen bekend om haar Deventer Koek. Breng dus vooral een bezoek aan de Deventer Koekwinkel. Deze koffie- en theeschenkerij vind je in een monumentaal pand pal aan de brink, dus naast koek kun je er ook sfeer proeven. Genoeg koek in je maag? Tijd om de boel door te spoelen met een bier van DAVO bieren. Helemaal als de zon schijnt is het heel goed zitten in de biertuin. Voor een lekker maal schuif je vervolgens aan bij Meadow op het Deventer Stadsstrand of bij een van de gezellige tenten aan de Brink.

 

DAVO Bieren

DAVO Bieren

DAVO bier is de uitgelezen plek om aan het eind van de dag neer te zakken voor een glas zelf gebrouwen (koud) DAVO bier. DAVO? Vier vrienden die ooit bier brouwden op hun studentenkamer in potten en pannen zijn nu doorgegroeid en hebben nu drie eigen biercafes: in Deventer, Twello en Zwolle. Geen gedoe. Gewoon goed bier. En een burger. Of een borrelplank. Dus proost! Met lekker bier en goed gezelschap.

Davo Deventer

LOU voor koffie en lekkers

LOU voor koffie en lekkers

Bij LOU strijk je neer voor een goede kop koffie, een goede punt cheesecake en kom je de volgende keer terug voor de Favocado Lover: een salade met falafel, muhammara, dukka en feta. Top. LOU is van Milou die nog net geen drie jaar geleden begon en nu dus aan de lopende band verse koffie aan het zetten en ervoor zorgt dat je altijd een goede acai bowl kunt halen als je in Deventer bent.

LOU

St. Maxime

St. Maxime

Deventerse gezelligheid meets Parijs, dat vind je bij St. Maxime. Dat zie je aan sommige gerechten op de kaart zoals steak tartaar en crepe Suzette (daar doen we het altijd voor), maar ze hebben ook een ‘gewoon’ én goed belegd broodje tonijnsalade, kip saté en van dat soort. Niet té groot menu, en dat betekent vaak wat goeds. Zo dus ook bij St. Maxime. Absoluut heer-lijk terras hebben ze ook, met allemaal leuke plantjes en wat die echt goede parasols met print en sliertjes.

St. Maxime

Valencia

Valencia

Hier hangt een het-is-altijd-zomer-vibe, dus Valencia is óók de ideale plek als de zon niet schijnt. Gooi die tafel vol met tapas en andere kleine gerechten: oesters met yuzu, albondigas, tomaten met burrata (zo simpel, zo lekker), kleine pizzettes en natúúrlijk een crema catalana om af te sluiten. Als je niet kunt kiezen, dan is er ook een Chef’s Menu en kiest Chef Nino voor je. Beetje zien en gezien worden, maar dat is af en toe helemaal niet erg.

Valencia ligt wat uit de route, maar als je daar in de buurt bent, kun je wel meteen ook een borrel doen bij de Zwarte Silo en DAVO bieren.

Valencia

Cultuur & Musea

Cultuur & Musea

Museum de Waag is een museum gehuisvest in een oud (duh) Hanzegebouw waar je alles leert over de geschiedenis van Deventer. Verder is er ook nog Museum EICAS waar de collectie bestaat uit kunstwerken van de radicale Nul-beweging. Is living in the now meer je ding? Bij Galerie Kiek-Kus en Galerie DNA kijk (en koop) je eigenzinnige hedendaagse kunst.

 

Escape Tour door Deventer

Escape Tour door Deventer

Ook heel leuk om te doen: een Escape Tour door Deventer. Beetje hetzelfde als een Escape Room, maar dan in de buitenlucht en door de stad. Je krijgt dan allemaal opdrachten die – mits je het goede antwoord geeft – je tips en hints geven om uiteindelijk de geheime poort van de stad te ontdekken. Echt leuk (ook voor wat oudere kids) om zo nieuwe straatjes en panden te ontdekken. Helemaal als de zon schijnt, blijf je namelijk veel te makkelijk hangen op de Brink. Geeft niets, maar juist zo leuk om nog even twee uur door de stad te lopen.

Je loopt met je eigen team, kunt de Escape Tour starten wanneer je wilt (ideaal voor de vroege vogels én de nachtvlinders) en ze zijn ook te volgen in heel van andere steden. Echt, echt leuk: een aanrader!

Escape Tours

Slapen - Hotel Finch

Slapen - Hotel Finch

Zoals je wellicht al door hebt heeft Deventer meer te bieden dan je in een dag kunt doen. Goede reden om er een nachtje te blijven slapen dus. Hallo, Hotel FINCH! Want naast hele comfortabele bedden, mooie en speelse kamers (met van die leuke details waardoor je ook voor thuis weer helemaal geïnspireerd wordt) en een heel handige locatie om alles uit je weekend te halen, heeft Finch allemaal van die leuke extraatjes die gewoon net dat extra stuk sjeu geven. Het Finch Wine Hour bijvoorbeeld (elke dag tussen 20.00 en 21.00), een overzichtelijke kaart met allemaal lekkers dat je de hele dag lang kunt bestellen. Van granola tot focaccia toasties, zoete baksels en zelfs een Feest Brunch voor wanneer je spontaan in de mood komt. Oh en FINCH Bar. Ontzettend knappe hoekjes om in te zitten, en natuurlijk doe je dat met een cocktail (of een wijn okookgoed).

Hotel FINCH

Slapen

Slapen

FINCH is – gelukkig – niet het enige fijne hotel in Deventer:

Huis van Deventer – binnen vind je veel design en kunst, buiten een binnentuin en het centrum van Deventer. De kamers hebben allemaal een artistieke swung.

Pillows IJsselhotel – ja, Pillows, dan zit je eigenlijk altijd wel goed. Stijlvol en bomvol ingetogen luxe, uitzicht over de rivier en bedden waar je nooit meer uit wilt.

Huis Vermeer – waar Pillows ingetogen luxe fluistert, schreeuwt Huis Vermeer het van de daken. Schilderijen zo groot als de muur, krullerige chandeliers, gebloemd behang en meer (veel meer) van dat soort barokke details.

Hanzestadlogement de Leeuw – een zoet, klein hotel met eigen snoepwinkel en schenkerij, waar eigenaren Mattie en Hortance iedereen met open armen ontvangen.

Restaurants

Restaurants

Lemon Tree – Wil je echt goed eten, dan moet je bij Lemon Tree zijn. In een mooi oud hoekpand in de stad zit Lemon Tree verstopt. Bij Lemon Tree kies je uit een 4, 6 of 8-gangen menu, het personeel is vriendelijk en bekwaam en het eten heul goed.

Restaurant Jackies – op het andere leuke plein van Deventer, De Groote Poot. Terecht één van de meest populaire zaken van de stad. De op New York geïnspireerde zaak is een echte allemansvriend waar de chef alles van sushi tot burgers serveert.

De Zwarte Silo – is een graansilo uit 1924 in het Havenkwartier in Deventer. Omgebouwd tot een bar/restaurant waarbij de typische industriële sfeer behouden is gebleven en waar het heerlijk zitten is, vooral aan de achterkant. Daar vind je namelijk het bootterras!