Nederland, Deventer23 oktober 2023, door Sanne Carbaat

Hanzejaar 2023: allerlei leuks in negen verschillende Hanzesteden in Overijssel en Gelderland

Nederland, Deventer, 23 oktober 2023, door Sanne Carbaat

Hanzejaar 2023: allerlei leuks in negen verschillende Hanzesteden in Overijssel en Gelderland

Eropuit in eigen land: we zijn er dol op. Dit jaar is het helemaal feest, want in 2023 is het Het Hanzejaar. De Nederlandse Hanzesteden (Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk) vieren in 2023 het 800-jarige gedachtengoed van de Hanze. En daarmee geven de Hanzesteden de bezoekers én bewoners het Hanzegevoel weer mee. Feest dus, een heel jaar lang. Allerlei verschillende evenementen (van chocoladefestival tot een negen dagen durende licht event), en in iedere stad natuurlijk net zo uniek als de stad zelf! Hieronder vind je alle tips en tricks voor negen Hanzesteden in Overijssel en Gelderland.

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

 

 

Hanzesteden, juist in het Hanzejaar 2023

Hanzesteden, juist in het Hanzejaar 2023

Voor je portie terrashoppen, slenteren door historische straatjes en langs oude gevels. Om uitgebreid te tafelen of juist ergens een snelle hap te halen zodat je alle musea nog kunt bezoeken. Voor de nuchtere gezelligheid van de bewoners, voor de ondernemende vibe en de historie van de Hanzesteden. Voor een goed bakkie koffie, voor een perfect getapt bier, voor een middagje varen op een oude botter en voor een middeleeuwse setting. Om te shoppen, om festivals mee te pakken en om de cultuur en de geschiedenis te ontdekken. Kortom, eropuit in eigen land? Op naar de negen parels in het oosten, de Hanzesteden van Nederland.

Hieronder vind je dé tips, de hotspots en de leukste dingen om te doen in de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk in het Hanzejaar 2023 (en eigenlijk elke andere periode).

Fotocredits Gijs Versteeg

Zwolle

Zwolle

Een weekend Zwolle, waarom niet?! Waar vroeger de kooplieden voor de reuring zorgden, zijn het nu studenten, ondernemers en andere creatievelingen. Lekker eten bij Het Pestengasthuys, Jaffa Jaffa Streetfood (of als je portemonnee het toelaat: De Librije) of doe juist een aantal kroegen aan zodat je alle lokale brouwerijen kunt proeven. Hele leuke voor een rondleiding is Axes Castellum Kloosterbier: de gewelvenkelder in, leren over het enige Zwolse kloosterbier en dan pak je je biertocht verder bij Stadscafé het Refter (met goede borrelplanken en een grilled Rueben tosti, do it!). Overdag is een trip back in time naar het Zwols Balletjeshuis een goed idee: een gevalletje zakken vullen met polkabrokken en wijnballen. Voor een goede koffie of (vega) lunch heeft Zwolle meer dan genoeg te bieden. We noemen Villa Suikerberg, Brasserie Jansen, De Gillende Keukenmeiden en en en..

Lees hier meer tips over Hanzestad Zwolle

Deventer

Deventer

Een stad aan de rivier heeft altijd iets extra gezelligs, iets levendigs en bourgondisch. Panta rei, zoals je dat zo mooi kunt zeggen. En zo ook Deventer, vol sfeer, goede horeca, met prachtige monumentale panden en in een schitterende omgeving. Niet weg te slaan van Stadsplein de Brink met z’n tal aan leuke restaurants en kroegen en de niet te missen Deventer Koekwinkel (soort van ontbijtkoek, maar toch anders). Op nog geen tien minuten lopen van de Brink vind je brouwerij DAVO, waar je in hun biertuin lekker kunt bieren en zelfs hun eigen whisky kunt proberen. Winkelen? In Deventer? Is Rihanna zwanger? Een heel goed idee. Struin de Walstraat en de Grote Oeverstraat af of als je echt heel hebberig bent moet je even De Oude Mosterdfabriek binnenlopen: een markthal vol brocante, handgemaakte sieraden, curiosa en delicatessen.

Slapen? Dat doe je bij Hotel Finch, een oh zo fijn en knap hotel nog net in het oude centrum van Deventer.

Lees hier meer tips over Hanzestad Deventer

Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk is een Hanzestad met een sterrenstatus. Foodies zijn hier aan het juiste adres, het barst namelijk van de terrassen en eetgelegenheden. Of je nu een Hollandse paling je keel in wil laten glibberen bij Johannes of toch liever aanschuift bij een restaurant met (meerdere) Michelin sterren (‘t Nonnetje), er is voor ieder wat wils. Zelfs een ijsje halen doen ze hier met flair. Namelijk bij Patrijs Patisserie & IJs, waar ze dit jaar zelfs de titel ‘Gouden IJscreatie 2023’ kregen voor hun Mille – Tuille. Uitwaaien na een dagje Harderwijk? Dat betekent met je voeten in het zand bij stadstrand Walhalla.

Lees hier meer tips over Hanzestad Harderwijk

Hasselt

Hasselt

Er zijn twee plaatsnamen die de naam Hasselt mogen dragen en één van die twee ligt in Nederland. Beide leuk, maar die in ons eigen landje is voor veel Nederlanders net makkelijker te bereiken. Een karaktervol stadje met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Historie meets goede horeca en knusse plekken. Wat gaan we doen? Hasselt is klein, dus alles is lekker makkelijk op loopafstand. Ga voor een High Tea bij De Linde , loop de Pelgrimswandeling, wip nog even binnen bij het Kalkovenmusuem en sluit de dag af met een volle borrelplank bij Eet & Drinkerij De Stadskamer.

Lees hier meer tips over Hanzestad Hasselt

Als je in 2023 een weekendje Nederland op de planning hebt staan, dan heb je mazzel: dit jaar is hét jaar van de Hanzesteden! In elk van de negen Hanzesteden is er het hele jaar door van alles leuks, unieks en feestelijks te doen. Hier vind je wat voor festiviteiten, events en meer er in de Hanzesteden te doen is.

Hanzejaar 2023

Doesburg

Doesburg

Een van de bandleden van de Hanzesteden is Doesburg, mosterdstad van Nederland. Het is niet groot, maar het is een leuk stadje om een keer heen te gaan. Zeker ook even binnenstappen bij het Doesburgse Mosterd- en Azijnfabriek. Al sinds 1457 wordt er mosterd geproduceerd en hier wordt haarfijn uitgelegd hoe dat precies te werk gaat. Voor slechts €3,- wordt je een echte mosterd-meester. Meteen door naar Lunchroom La Fleur, want daar vind je de beste mosterdsoep van 2022. En voor de borrel? De Waag Stadsbierhuys: al sinds 1478 en is hiermee de oudste horecagelegenheid van Nederland.

Lees hier meer tips over Hanzestad Doesburg

Foto Lindy Balduk

Elburg

Elburg

Een ode aan Hanzestad Elburg, waar het voelt alsof je in een ansichtkaart bent gestapt. 10 punten voor het Hanzejaar waardoor we nog een reden hebben om Elburg te bezoeken. 100 punten voor het wandelen via de middeleeuwse stadspoort en alle details uit de voormalige vissersstad. En 1000 punten voor het gemak, wat bijdraagt aan het vakantiegevoel: verdwalen is haast onmogelijk door het rechttoe-rechtaan stratenplan. Leuke conceptstores als Foeke en EEF&Co, versgebakken brood bij de Bakkersmolen in een industrieel pand en eten doe je bij Restaurant Achter de Poorte met Frans-Mediterrane keuken en af en toe een Aziatisch tintje (tongschar met bulgur en hollandaise of open ravioli met knolselderij en shiso, bijvoorbeeld).

Lees hier meer tips over Hanzestad Elburg

Hattem

Hattem

Hi, ha. Hattem. Dit schattige stadje ligt tussen de Noordrand van de Veluwe en de IJssel. Hattem is een stad in de categorie klein maar fijn, maar zeer zeker de moeite waard. Prachtige steegjes, goede restaurants (Voorburcht en Bij de Jongens, doe het!), een zoet Bakkersmuseum en nog genoeg om zelf te ontdekken.

Lees hier meer tips over Hanzestad Hattem

Kampen

Kampen

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen (ook wel bekend als de sigarenstad): vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid, en nu zijn het de inwoners, dagjesmensen en toeristen. Als je ergens de glorierijke tijden van het Hanzeverbond wilt proeven, dan is het wel bij De Eenhoorn Koffie & Thee en Tabaksfabriek De Olifant (de eerste en enige tabaksfabriek die nog in werking is in Kampen). Veel knappe boetiekjes ook, en je lekker-dagje-gehad-nu-tijd-voor-een-borrel doe je bij de Stomme van Campen, waar het alles behalve stom is. Of bij Hanzepaviljoen Hanzezicht, voor dat vakantiegevoel midden in de stad.

Lees hier meer tips over Hanzestad Kampen

Zutphen

Zutphen

Next up: Hanzestad Zutphen. In de Middeleeuwen stond deze stad al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Fast forward naar 2023 en het is er nog steeds eentje die niet vergeten mag worden qua eigenzinnigheid en originaliteit. Zo kun je op 22 juni een dinner in de sky boeken (niet voor de lui met hoogtevrees overigens). Als je het liever lager bij de grond houdt, schuif je aan bij De Wijnhuistoren voor pizza en pasta of bij Nic & Ik voor goede wijn en fushion gerechten. Slapen in Zutphen? Ja, dat moet haast wel in het Broederenklooster (pak er dan ook meteen een wijnproeverij in de Middeleeuwse wijnkelder bij).

Lees hier meer tips over Hanzestad Zutphen

Ja, ho stop: niet het Hanze Escape Event vergeten! Op 13 en 14 mei 2023 dus vieren negen Hanzesteden tegelijk feest en iedereen is uitgenodigd. Je hoeft je zwemkleding niet mee te nemen en je wordt ook niet thuisgebracht. Wat we gaan doen dan?

Je moet met je team (je opa, je tante, je beste vriendin, die ene collega, verzamel ze allemaal) binnen twee uur de geheime uitgang van de stad vinden. De tijd tikt, ook omdat deze editie alleen op 13 en 14 mei te spelen is. Alleen in dít weekend, maar helemaal in je eigen tijd in te delen want 48 uur lang (in Elburg, Doesburg, Deventer, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen of Zwolle). Als je een echte fan bent van Escape Rooms, dan pak je ze natuurlijk allemaal. Ja, en natúúrlijk zijn er prijzen te winnen.

Tickets voor het Hanze City Escape Event