13 januari 2018, door Maartje

Drei Zinnen Italië

13 januari 2018, door Maartje

Drei Zinnen Italië

Het klinkt Duits, Drei Zinnen, maar het ís Italiaans. En die combinatie van sferen is ook precies wat je in het Zuid-Tiroolse gebied Drei Zinnen vindt. Tiroolse blokhutten en Italiaanse pasta’s. Witte skipistes en pastelkleurige kerken. Lekkere glühwein en goede Italiaanse wijnen. En natúúrlijk staat er tegenover die Duitse naam ook een Italiaanse naam; Tre Cime. Drei, Tre, Three. Zinnen, Cime, Peaks. Snap je 'm? Andere taal, zelfde naam, zelfde plekje. In het meest rechterpuntje van Zuid-Tirol. Noord-Italië dus. Mocht je de weg even kwijt zijn.

Barts-Boekje-Tirol 1

In de almachtige Dolomieten vind je tal van vriendelijke dorpjes. Welke in de winter in verbinding staan via kilometerslange skipistes. Wel 1200 kilometer skipiste in het Dolomiti Superski-gebied. Ski – of board – your heart out. En in de zomer via de weg of het spoor een heerlijk podium zijn voor tal van outdoor fun. Wandelen, bergbeklimmen, paardrijden, fietsen. Of gewoon lekker rondtoeren langs een van de prachtige meren, een bourgondisch wijntourtje pakken of jezelf tegoed doen aan de Zuid-Tirolse keuken.

Barts-Boekje-Tirol 10

Waar slaap je dan? En of we nog eet tips hebben? Sure! Wij logeerden in het lieflijke dorpje San Candido. Aanrader! Al scrolden we het gebied wat verder rond en ieder dorpje heeft weer zijn eigen charme. Dus we moeten terug.

Slapen

Met wellness
Ben je niet vies van een beetje zwemmen, bubbelen en spa’en check dan Sporthotel Tyrol. Midden in het dorpshart van San Candido ligt dit fijne hotel. Als je uitgebadderd bent, wandel je zo het dorpje in om te shoppen of in een van de restaurantjes een lekker bordje pizza of schnitzel te bestellen. Zitten het hotel vol of blijf je liever ver bij de gezelligheid vandaan, er zijn meerdere wellness hotels in het gebied.

Barts-Boekje-Tirol 8

Aan de piste
Soms is alles wat je wilt de witte velden, vroeg slapen en repeat. Bij Joas Natur Hotel kan dat. En dan krijg je nog een stijlvol b&b cadeau ook. Hartstikke nieuw, stijlvol ingericht en met uitzicht over de piste. Of de groene weiden als je in de zomer gaat. Joas is niet het enige hotel aan de berg. Keuze is er volop.

Bij de boer
Toch wel erg leuk vinden we slapen in een berghut of bij de boer. Your Heidi dream come true. Deze Tiroolse giga blokhutten worden op bepaalde momenten verhuurd als logeeradres. Je kunt kiezen of je bij een veeboer wilt slapen of ergens boven op een berg. En nee – sorry voor de eventuele teleurstelling - je slaapt niet tussen het hooibalen. Er staan fijne bedden, dikke dekens en propere appartementen op je te wachten.

Barts-Boekje-Tirol 11

Eten

Jora Mountain Dining
Als het ergens in Zuid-Tirol een feestje is, dan is het wel op je bord. Geen zoveelste schnitzel of kaasfondue in je vakantieweek. Wat ook lekker kan zijn. Begrijp ons niet verkeerd. Maar Zuid-Tirol is en blijft Italië. En het eten is en blijft daarmee een groot feest. Jora ligt - heel verrassend - op een berg. In een prachtige blokhut serveert tv-chef Markus Holzer je gerechten om je vingers bij af te likken. Markus kookt met lokale ingrediënten en met respect voor de afkomst ervan. De combi van de Alpine keuken en de Italiaanse keuken zet zowel pasta als kartoffeln op het menu. Zuid-Tirol op en top.

Barts-Boekje-Tirol 5

Restaurant Tilia
Op tien minuten rijden van San Candido ligt dit plaatje van een restaurant van Michelinster chef Chris Oberhammer. Restaurant Tilia zit in een futuristisch glazen gebouw waar je jezelf eens heerlijk culinair kunt laten verwennen. Alsof 1 ster in de Dolomieten nog niet genoeg is, telt Zuid-Tirol maar liefst 26 Michelinsterren restaurants. Een weekje haute cuisine en het er overdag weer af wandelen of skiën valt onder de opties.

Törggelen
In de herfst heeft Zuid-Tirol de typische lokale aangelegenheid Törggelen. Ooit ontstaan als meet-up van de Zuid-Tiroolse boeren en de wijnhandelaren om de nieuwe wijn te proeven. Tegenwoordig is het een traditie geworden met fijne herfstwandelingen, wijnproeven en het smullen van lokale specialiteiten als gepofte kastanjes en zuurkoolgerechten. Ineens klinkt herfst in de Dolomieten wel erg aanlokkelijk.

Barts-Boekje-Tirol 7

Skiërs Christmas
Kun je geen genoeg van kerst én van wintersport krijgen? Een jaarlijks terugkerend festijn in het Drei Zinnen skiresort is Skiërs Christmas. De berghutten zijn versierd met duizenden lichtjes, er zijn gerechten in kerstsfeer, er klinkt jingle bells uit de speakers en als je even geluk hebt kom je Santa’s rendieren nog tegen ook. De sterchefs uit het gebied zijn alle bergrestaurants langs gegaan om een speciaal Skiërs Christmas menu samen te stellen. Zo pik je - skiënd en wel – stiekem een klein Michelinsterretje mee. Ho ho ho, het festijn is er van 1 december 2018 tot en met 6 januari 2019. Houdt je wel van een beetje feestcultuur, op 15 december 2018 is de jaarlijkse Krampus parade. Niet geschikt als je stout geweest bent dit jaar. Deze duivelse kameraad van St. Nicolaas rekent graag af met stouteriken.

Op eet-gebied is er nog meer – veel meer - in de regio te doen. Van boerencafés tot wijnkelders, van pizzeria’s tot vinotheken. Welke tijd van het jaar je ook kiest om te gaan. Was het al duidelijk dat we fan zijn?

En dat konden we zelf echt niet mooier vastleggen. We tried, maar skiën en fotograferen laten we - om een gipsvlucht te voorkomen -toch liever aan de pro's over.