7 juni 2021, door Imara Milatz

Noord Italië it is: en route door prachtig Süd Tirol, langs wijnvelden, via de beste restaurants en heerlijk niks doen met zicht op de bergen

7 juni 2021, door Imara Milatz

Noord Italië it is: en route door prachtig Süd Tirol, langs wijnvelden, via de beste restaurants en heerlijk niks doen met zicht op de bergen

Het is, zo denken we zomaar, met stip the best kept secret van Italië: in de uiterst noordelijke provincie te midden van de Italiaanse Dolomieten vind je Zuid-Tirol/Südtirol. Met wel 300 dagen (!) aan zon is het er het grootste deel van het jaar vakantie uit de boekjes, er is een fantastische alpine-cultuur, waanzinnig goede cuisine (immers: hallo Italië) en (natuurlijk) een oogverblindend landschap. Het is, zo vinden wij, een uitgelezen gebied voor een stevige road-trip zodat je niks hoeft te missen. Bonus: naast de unieke gastronomie (je vindt er welgeteld 20 sterrenrestaurants!) is het ook de perfecte plek om met je gezin te vertoeven. U vat 'm: Noord Italië it is voor aankomende zomer. En écht niet alleen om op de piste te staan.

 

oh oh Zuid Tirol

oh oh Zuid Tirol

Tussen de bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten, te midden van de uitgestrekte valleien, de wijnvelden en eindeloze waterpartijen, zien we alles wat Zuid-Tirol genoemd wordt. Een woeste bergketen is onderdeel van het gebied – indrukwekkend much – en die werd in 2009 nog aan de UNESCO wereldlijst toegevoegd. Al ga je er maar – onder het genot van een Zuid-Tirols wijntje – naar zitten turen, dan heb je al een mooie tijd. We blijven ons namelijk verbazen over wat deze prachtige provincie allemaal te bieden heeft, met name op het gebied van al het natuurschoon. Bijzonder om te zien, niets meer en niets minder. Over ‘bijzonder’ gesproken: dat geldt ook voor de verrassende architectuur in Zuid-Tirol! Laat je de natuur even voor wat het is, dan tref je in de drukker bevolkte gebieden beeldschone, nieuwe en recentelijk gereconstrueerde panden waar je U tegen zegt. Dat vinden wij niet alleen: de Zuid-Tirolse architecten worden veelvuldig geprezen met internationale prijzen en awards. Geloof je ons niet? Kijk maar eens naar de Edelrauthütte en de Schwarzensteinhütte (hierover later meer).

Beeld van Andreas Mierswa

Off we go

Off we go

Er zijn verschillende manieren om af te reizen naar het zonnige Zuid-Tirol. Met het vliegtuig, eigen auto, trein of bus. Kan allemaal. Ga je vliegen, dan is Zuid-Tirol het snelst bereikbaar vanaf de vliegvelden in Innsbruck (ligt ten noorden van Zuid-Tirol), Verona en Venetië (liggen ten zuiden van Zuid-Tirol). Vanaf het vliegveld kan je bijvoorbeeld verder reizen met een huurauto of een shuttlebus. Maarre… De treinen van de Duitse spoorwegen brengen je ook snel en comfortabel naar Zuid-Tirol. Vanaf München gaan er dagelijks 5 treinen via Innsbruck en de Brennerpas. Ga je liever met je eigen auto? No problemo. Met de auto ben je zo’n 11 uur onderweg, stiekem best gezellig zo knus met elkaar op de achterbank.

Kronplatz en Ahrntal

Kronplatz en Ahrntal

Een extra uniek plekje, in het toch al zo mooie Zuid-Tirol, is met stip Kronplatz/Plan de Corones. Een verbluffende mix aan landschappen over een berg die helemaal van West Pustertal/Val Pusteria, door de Ahrntal vallei tot aan Pustertal/Val Pusteria en Gsieser Tal/Val Casies reikt, met een kleine uitloper naar de Val Badia vallei. Je kunt er de sportieve versie van jezelf uit gaan hangen en de fiets pakken, hiken of klimmen (in de winter is dit bovendien dé plek waar je op de latten staat).

Beeld links van Hannes Niederkofler

Beeld rechts van Speikboden AG

Je kunt het ook iets rustiger aan doen in Ahrntal/Valle Aurina: hier vind je bergwandelingen en fietstochten voor dummies (we steken een handje op hoor) en de mogelijkheid om te ontspannen in de rustieke berghutten. Waar u kunt genieten van een idyllische natuur, een adembenemend uitzicht en een aantal van de traditionele boerenproducten kunt proeven die typisch zijn voor dat gebied. Al raken we vooral verknocht aan lieve bergdorpjes als Bruneck/Brunico– echt wel meepikken tijdens je reis door Zuid-Tirol. In de winter heeft ieder dorp zijn eigen kerstmarkt, in de wat grotere steden als Brunico kan er goed Italiaans en traditioneel alpine  (elegant and sporty) geshopt worden, wellness is een ding, er zijn meerdere kastelen en musea – zoals het Messner bergmuseum – te bezoeken en in de auto stappen voor een van de indrukwekkende meren – zoals de Pragser Wildsee en de Toblacher See– mag ook op je lijstje.

Schwarzensteinhütte

Schwarzensteinhütte

Een van de misschien wel meest fascinerende gebouwen in Zuid-Tirol moet de Schwarzensteinhütte zijn. Dat heeft alles te maken met het adembenemende uitzicht dat zich uitstrekt van de Zillertaler Alpen over de hoge Tauern en de Rieserferner-groep tot de Dolomietpieken van de Marmolada. Verder zicht dan dit heb je bijna nergens anders. Naast dat je er kunt genieten van het uitzicht heeft Schwarzensteinhütte ook slaapplekken. En dat voor niet al te veel geld. Toch een unicum voor zo een prachtplek als deze.

Beeld van Harald Wisthaler

Edelrauthütte

Edelrauthütte

Slapen in een berghut klinkt fantastisch, maar ontwaken met een uitzicht als die bij Edelrauthütte, is werkelijk waar nóg beter. Het kan allebei als je een paar nachten in de Edelrauthütte boekt. De hut ligt op het topje van het Eisbruggjoch op 2545 meter hoogte. Al hoef je je blik echt niet alleen op de omgeving te richten: het pand zelf, inclusief binnenkant, is een plaatje. Vooral als je er een aantal van die 300 zonne-uren mee kunt pikken.

Beeld van Manuel Kottersteger