2 augustus 2019, door Maartje

Droombestemming in Italië: het Mezzatorre Hotel op het eiland Ischia, Italië

2 augustus 2019, door Maartje

Droombestemming in Italië: het Mezzatorre Hotel op het eiland Ischia, Italië

Zou het Italiaanse eiland Ischa - nu bij de meeste mensen nog onbekend - het 'nieuwe' capri kunnen zijn? Ja. Dat moet wel. Zeker wanneer er mondaine 16e eeuwse hotels heropenen, voorzien van een renovatie niet alleen maar een re-vamping genoemd kan worden. Het onderwerp van gesprek: het Mezzatorre Hotel, aan de rand van Ischia, een eiland in de Golf van Napels, ongeveer 27 km ten noordwesten van zijn kleinere en veel ruimere buur Capri.

Mezzatorre Hotel, Ischia, Italië

Mezzatorre Hotel, Ischia, Italië

Hoewel… Het nieuwe Capri… De Italianen lachen je waarschijnlijk uit. Voor hen is Ischia net zo bekend als Cancun voor de Amerikanen en de Mexicanen. Ischa is ongeveer vier keer zo groot als Capri, met een bergachtig, bosrijk decor en een ruige kust. Tegen hoogste top, de Monte Epomeo, werden her en der nette wijngaarden aangelegd waar verrukkelijke mineraalwitte wijnen worden geproduceerd van van lokale forestera-druiven. En er zijn thermale natuurbaden die al sinds de Romeinen er waren bewaard zijn gebleven. Ook prachtig is het 18e-eeuwse Villa Arbusto in Lacco Ameno, de meest elegante stad van Ischia. Ischia Ponte is een klein havendorpje in de schaduw van het oude Castello Aragonese dat werd gebruikt voor het filmen van The Talented Mr. Ripley. Dat klinkt allemaal als een droom maar vergis je niet: de ongepolijste vierkante pukkels van gebouwen en lelijke bewegwijzering zijn er ook, net als in microscopisch kleine stukjes Lurex geklede toeristen. En aan boetieks van Italiaanse merken als Zegna, Valentino en Vuitton, zoals op Capri, is een duidelijk gebrek, net als aan aantrekkelijke, pittoreske trattoria’s.

Maar het is wél de plek waar je ons jongste droomhotel treft: het Mezzatorre Hotel. 57 kamers beeldige kamers, een droom van een zwembad, zacht roze parasols en een blauwe ligbedden op een ruige klif. Het hotel is onderdeel van de Italiaanse Pellicano Hotels-collectie, waartoe ook het gevierde Il Pellicano op het schiereiland Monte Argentario in Toscane behoort, net als en La Posta Vecchia, het voormalige huis van Jean Paul Getty aan de kust in Ladispoli, in de buurt van Rome. To name a few. Goed volk. Duur volk, ja, maar goed, smaakvol volk.

De Pelli, zoals intimi de hotelclub mogen noemen (en wij doen het ook), was in de hoogtijdagen (de jaren1970 en 1980) de groep waar de jet-set glamour incheckte. Een beetje de Soho House groep van nu. Daarna verloor het wat van zijn glamour maar is nu, hallo 21ste eeuw, met een opmars bezig. Niet alleen met de hotels zelf: er zijn Pelli pop-ups bij Bergdorf Goodman in New York en er zijn samenwerkingen met merken van Birkenstock tot Missoni. Het Mezzatorre is een van de laatste paradepaardjes en wat voor een: het hotel werd oorspronkelijk geopend in 1981, gelegen tussen de ruïnes van een 16e-eeuwse wachttoren in een afgelegen omgeving op een klif aan de uiterste noordwestelijke punt van het eiland. Het is omgeven door bossen en staat naast een verlaten villa die ooit bewoond was door de regisseur Luchino Visconti. De kamers en suites zijn verdeeld over het hoofdgebouw (de toren) en verschillende laagbouw bungalows verspreid over de heuvel, allemaal geschilderd in dezelfde rijke rode kleur. Er is een eigen kleine maar fijne thermale spa en er is een prachtig houten zwembad met uitzicht op een strand dat bestaat uit twee lange, gebogen stenen terrassen die een rotsachtige inham van levendig turkoois water omarmen.

beelden via het instagram account van het Mezzatorre hotel