Nederland3 oktober 2023, door Nina van Hilst

DSFW: Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Nederland, 3 oktober 2023, door Nina van Hilst

DSFW: Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Van 5 t/m 11 oktober is de Dutch Sustainable Fashion Week 2023 - maar je mag ze DSFW noemen. In de steden Amsterdam, Den Bosch, Enschede, Haarlem, Groningen, Rotterdam en Utrecht is er een uitgebreid programma. En ook in kleinere steden als Kampen, Bussum en Lettele zijn events aangemeld.

 

Doel van Dutch Sustainable Fashion Week is het zichtbaar en toegankelijker maken van duurzame mode-ontwikkelingen in Nederland. DSFW en de duurzame voorlopers doen dit door het organiseren van talks, workshops, repair cafes, exposities en swap parties. Het aanbod is nogal groot en je kunt - helaas - niet overal bij zijn. Wij kozen vast de bio krenten uit de groene pap.

 

 

Duurzaam hoeft niet duur te zijn. Bij deze merken shop je duurzamere kleding.

Kledingruil

Kledingruil

Verreweg de beste manier om uitstoot te verkleinen is minder (nieuw) te kopen. Helemaal niets is het beste, maar wil je toch iets nieuws? Dan is tweedehands een top optie. Ruil de kleding die je niet meer draagt met iemand uit je buurt, dan is het ook nog eens zonder vervuilende verzending. Tijdens DSFW zijn er swap shops door heel het land. In Haarlem is er zelfs heel de maand oktober een Fair Fashion pop-up waar je kleding kunt ruilen. Ook in Amsterdam, Bussum, Enschede, Utrecht en Rotterdam zijn er swap stations. Duik je kast dus maar vast in.

Voor de scholieren: op scholen door heel Nederland worden er swap shops georganiseerd en je kunt nog een kledingruil opzetten en deze aanmelden op de site van dsfw.nl.

Workshops

Workshops

Al doende leert men… En dat gaat helemaal op voor de diverse workshops die er zijn omtrent het verduurzamen van je garderobe. Door te repareren, vermaken en beter te kiezen van je kleding kun je de levensduur van je kleding verlengen. Kom eco dyen of je oude denim een tweede leven geven in Rotterdam. Kinderen kunnen sneakers komen printen en volwassenen kleding repareren met een limited patch in Haarlem. Laat kleding repareren in Amsterdam. Of leer spinnen of vilten in Kampen. Deze leerzame workshops zijn (meestal) gratis te volgen.

• Op 5 oktober is in Rotterdam een panelgesprek (o.a. Indiaan in je kast en Sustainable Fashion Gift Card) en advies (van o.a. El Résidu en The Swapshop) met als thema hoe je d.m.v. styling met minder kleding toch steeds vernieuwend kunt zijn.

• Als je toch in Amsterdam bent, kijk dan zeker even bij AEG die advies geven over de impact door wassen. De ProSteam wasmachine stoomt je kleding binnen 25 minuten helemaal fris. Je mag je net geruilde kleding meenemen voor een opfrisbeurt.

Joline Jolink is een van de meest inspirerende mode-ondernemers van Nederland. Steeds ontwikkelt ze zich door om een duurzamere impact te maken. Chapeau! Op 8 oktober lanceert ze haar tweedehands platform Nieuwe Liefde 2.0 én op 7 oktober viert ze het 10-jarig bestaan van haar winkel in Rotterdam met een film screening en een borrel in haar winkel.

• Ben je op 11 oktober nog niet klaar met duurzame mode-inspiratie? In Haarlem is van 5 t/m 28 oktober de Fair Fashion pop-up met veel leuke workshops waaronder overhemden vermaken tot iets nieuws, bakjes maken van 2e kansleer, kleding en tafellakens upcyclen en mode-illustraties maken.