Van streetfood naar Michelinster: een foodtour door Dubai
Als je denkt dat Dubai alleen maar Fancy Smancy is, dan heb je het mis. Er is juist een enorm aanbod aan fijne tenten die voor een fijne prijs (ja, ook voor Dubai) ontzettend lekker eten op tafel toveren. Een beetje budget, een beetje low key, een heleboel goed. Maar he, je bent ook op vakantie en dan hoort een avond uitgebreid tafelen er ook bij. Dubai heeft maar liefst 14 restaurants met een Michelinster en drie met een Green Michelinster, en nog een heel aantal met andere awards (zoals Bib Gourmand) die dus al iets zeggen over de kwaliteit van het eten.
Altijd die balans houden, dus in dit lijstje een opsomming van toegankelijke en portemonneevriendelijke streetfood opties en all-out fantastisch eten in fine dining restaurants. Van de humble chickpea tot de iconische meat pie van Heston Blumental - Dubai heeft 't.
Bootje op de foto hiernaast heet een abra, de traditionele ferry van Dubai die je de Creek laat oversteken. Nóg een budgettip!
We vermoeden dat als we deze niet zouden tippen, je er zo voorbij zo lopen. En dat snappen we op zich wel, want het ziet er misschien uit als een plek waar je in Amsterdam alleen na een avond stappen naar binnen zou lopen. Kan, maar gewoon voor de lunch of een echt goed maaltje ben je hier bij Sultan Dubai Falafel aan het juiste adres. Én: heel goed voor de portemonnee. Falafel vind je echt niet alleen hier (sterker nog: Dubai heeft heel veel falafeltenten), maar hier zijn ze zo mals, zo niet dood-gefrituurd of megadroog van binnen, dat we daarom echt Sultan willen aanraden. De eigenaar is Palestijns-Jordaans, en dat zal zeker bijdragen aan de romige hummus, de perfecte falafel en de idioot lekkere dips.
Probeer de falafel mahshi of gevulde falafel. Die laatste draai je zelf in elkaar aan tafel: bestel alle dips (shatta – een hele lekkere saus van zoete rode paprike en pepers), een goede schep tahin en geroosterde groenten.
Frying Pan Adventures is niet zozeer één locatie, maar meer de gouden tip voor je trip naar Dubai. De zussen Arva en Farida Ahmed zijn FPA ooit begonnen om de verhalen en achtergrond van verschillende keukens en gerechten te bewaren, en om meer mensen daar kennis mee te laten maken. Echt niet alleen voor toeristen trouwens deze, locals en expats vind je ook in groep. De tours hebben verschillende thema’s (Middle Eastern Food Pilgrimage deden we laatst en is absoluut fantastisch) en als je van tevoren aangeeft vegan/vegetarisch te eten kunnen ze daar rekening mee houden.
Deze tours zijn de ultieme tip om die verstopte gems te vinden waar je anders voorbij zou lopen, om te leren van locals die al 30 jaar+ in precies op die plekken komen en ook veel meer te weten te komen over de achtergrond van gerechten. Niks geen statige monologen; de gidsen zijn vlot, grappig en hun liefde voor het oude deel van Dubai en haar food history zijn inspirerend. Plus weet je meteen waar je de rest van de week wezen moet.
Als de inwoners van Dubai denken aan de Iraakse keuken komen zowel kabab als gerookte vis naar boven. En op die laatste willen even inzoomen. De masgouf (de gerookte vis) wordt bij Kabab Erbil Iraqi namelijk zo goed bereid, dat we de volgende keer sowieso weer terug gaan. Masgouf is niet de naam van de vis, maar de manier van bereiden: de vis wordt langs de ruggengraat doorgesneden en gespiesd rond een houtvuur.
Als je er toch bent, bestel er dan ook Amba (zure mango-augurk), rayhaan (Thaise basilicum) en tanoorbrood bij. Bestek niet nodig; je gebruikt hier gewoon je handen.
Insidertip: als je de masgouf wilt eten, dan is dit van tevoren laten weten (bijv. bij het reserveren) aan te raden, want het kan zo’n 45 min duren. Andere gerechten van de kaart hebben een veel mindere bereidingstijd, dus ook altijd een goede optie.
Uitgebreid (maar niet te) kaart met voor iedereen wat: onmogelijk dat iemand hier niets vindt wat ‘ie lekker vindt. En de plek, daarvoor zou je alleen al moeten komen. Een van onze favorieten van de stad: Kite Beach. Daar krijg je Los Angles vibes van, dankzij de muscle boys op het strand, hardlopende mensen en foodtrucks. SKMD is geen foodtruck, maar zit bovenop een container waar je kunt eten. Uitzicht op het strand, CHECK. Een gevarieerd menu met vegan opties, YES. En voor de gezonde vakantieganger, zijn er veel healthy options, goede shakes, en die koffie, die is ook heerlijk. Kun je lekker met je bakkie mensen gluren. Ook deze plek is voor Dubai niet rete duur.
De Burj Khalifa niet bezoeken als je in Dubai bent, is hetzelfde als een patatje zonder mayo. Dat doe je niet. Tip van Flip: koop niet het ‘gewone toeristenticket’, maar start de dag lekker vroeg (uur of 0700) bij At.mosphere op de 122e verdieping – wel reserveren! At.mosphere is maar één verdieping lager dan waar je heen gaat als je dat gewone ticket koopt én voor minder geld én je krijgt daar ook een kop koffie en wat kleine patisserie voor. Minimumbesteding is ongeveer 20 euro, en dat is een ontbijtje met zo’n uitzicht wel waard, vinden we. Uitgebreid lunchen en dineren kan ook, maar dan zit er wel een ander prijskaartje aan.
De mensen achter BOCA (een modern Spaans restaurant in het DIFC district) zijn pioniers op het gebied van local sourcing in Dubai. Nu is dat nog steeds een uitdaging, en zijn ze zeker ook van mening dat het lekker en goed moet zijn (en dat kan helaas niet altijd van een lokale partij), maar proberen doen ze het zeker. Zo kijken ze ook veel naar de kust en zee, wat daar te halen valt (bijvoorbeeld de kleine, maar smaakvolle Dibbah oesters). Bij Boca wegen ze ook al hun afval (zes verschillende soorten) al vijf jaar. Nu hebben ze dus echt concrete data om te kijken waar het duurzamer en beter kan. Dat is allemaal leuke achtergrondinfo, maar het eten dan? Heel goed! De olijven met citroen en kalamansi zijn fantastisch en ze hebben een salade met plantjes uit de woestijn. Gewoon een sterk menu, met voor iedereen wel wat. Oh, nog een tip: als je hier luncht, hebben ze een speciale deal, waardoor je michelinster eet zonder het prijskaartje.
Een soort van de Wils Bakery van Dubai als Wils een Balkan keuken had. Maar echt, bij 21 Grams maken ze hun brood en baksel zelf, zelfs het filodeeg van de boreks (gevulde pastries met kaas en/of spinazie). Ergens zijn we blij dat 21 Grams niet in Amsterdam zit, want dan kwamen we nooit meer ergens anders. Een hele leuke, interessante en lekkere ontbijt/lunch/brunch kaart waar je bijna zou geloven dat je ook echt in de Balkan bent, en met veel vega(n) opties. Gooi die tafel vol (zeker met de no-waste aubergine hummus, shopska salade en de lichter-dan-lichte zuchinni fritters). De pindjur eggs bestel je voor jezelf; echt niet delen. Als je wel vleeseet en een beetje smaakgeweld wel aankunt, is de komplet egg een uitstekende keuze. Vers, in olie doordrenkt brood met ei, sappige worstjes, jus, kaas en zure room. Je hebt de rest van de dag in ieder geval geen honger meer.
Lastig om het eten bij Avatara* in woorden te omschrijven, maar laten we toch een poging doen. Fantastisch zeker, inspirerend ja, en iedere hap godnondejulekker. Op hun manier serveert Avatara een dagmenu: zestien gangen compleet vegetarische smaakbommetjes en het is werkelijk waar fenomenaal. De gerechten komen met een storytelling van de chefs en het keukenteam, plus waar de groentes en andere ingredienten nog meer goed voor zijn, naast alleen ‘gezond’. Het menu verandert zo’n drie keer per jaar, maar mocht je het geluk hebben om in 2023 nog aan te schuiven: de mais shorba (soort broth) is out of this world, en bij de jackfruit momo in meidoornsoep (thukpa) deden we een klein dansje. En als je denkt: dit kan ik toch nooit betalen, think again. Voor 125 euro schuif je aan en heb je de avond van je leven.
Ook een leuk weetje: Avatara is het eerste (en nog enige) restaurant dat volledig vegetarisch kookt op sterrenniveau. Snacks die typisch zijn voor bepaalde streken, maar dan in een creatief en soulful jasje.
Als je, net als hier, de carriere van Heston Blumental een beetje hebt bijgehouden en constant de meat pie voorbij hebt zien komen, dan is het natuurlijk een feestje om die eens in het echt te mogen eten. Kan, bij Dinner bij Heston Blumental in Atlantis the Royal. Voor ongeveer 250 euro heb je een zesgangendiner (kan ook vega) met iconische gerechten van Heston. En dus die meat pie. De (supervriendelijke) ober vertelde dat één gast hem drie keer achter elkaar bestelde, en we begrijpen waarom. Interieur is donker, mysterieus, alsof je op een geheime show aan het wachten bent. Een show zijn de gerechten trouwens ook, en je kunt je diner zelfs nog afsluiten met een ijskar; het ijs wordt aan tafel voor je gedraaid, en natuurlijk mag je je eigen toppings kiezen.
Dit uitzicht + infinity pool + grote glazen G&Ts = heel Dubai. Je vindt Cloud22 in Atlantis the Royal en vooralsnog is het alleen voor hotelgasten, maaaarrrr dat gaat heel snel veranderen (a little birdy told us dat je in 2023 nog een plons zou kunnen nemen als niet-gast). Dat is dan ook meteen een budgettip, want al zijn de drankjes heus niet budget en moet je dus wel entree betalen (maar wat je voor entree betaalt, krijg je een voucher voor voor die drankjes): het is voordeliger dan een nachtje slapen in Atlantis the Royal. Kamers gaan vanaf €750,- en al zullen sommigen dat nog best redelijk vinden voor zo’n groot, groter, grootst hotel: we kennen niemand die 100.000 dollar wil neertellen voor de Royal Mansion a.k.a. Beyoncé Suite. Al zou je het willen: deze kamer is vrijwel altijd geboekt..
Goede tip ook als je een drankje wilt doen voor je naar één van de andere restaurants gaat!