14 juli 2021, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame sneakers

14 juli 2021, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame sneakers

** update **
Vroeger had je Nike, Adidas, Puma, Vans en nog wat sec sneakermerken. En daar moest je het mee doen. En toen werden sneakers respectabele daywear. Onder een pak, een jurk of je jeans, in je vrije tijd, maar ook naar kantoor. Sneakers zijn altijd fijn. Voor de liefhebbers van fair fashion wordt het aanbod pattas ook steeds uitgebreider. Het ene na het andere nieuwe merk popt op. We maakten een doorgroeiend lijstje met de tofste duurzame sneakers out there.

Greyder Lab

Greyder Lab

Zeg maar hoi tegen de nieuwste duurzame sneakers: Greyder Lab. Dit piepjonge, nieuwe (en mooie!) sneakermerk is begonnen in de lente van 2021 en maakt schoenen van ja, afval eigenlijk. De funky-styled sneakers worden gemaakt van koffieresten, suikerriet en uit de zee geviste petflessen. Van LWG-leer, recycled katoen en zelfs van autobanden. Zoals de lui daar zelf zo gevat zeggen: ‘The world is changing! – Let’s change the world!’ Naast betaalbaar en funky zijn deze babies dus ook nog eens mega duurzaam. Stopt Greyder Lab hier? Nee, joh. Met hun Forest Fund worden er, met behulp van drones, tienduizend bomen geplant voor meer bos en groen. Je sneakers worden niet gemaakt in een achteraf hok in een ver-weg land, maar gewoon dichtbij, hier in Europa. En helemaal in de stijl – op een eerlijke manier. Monsters uit de collectie (normaal weggegooid, terwijl ze net zo mooi en goed zijn als de schoenen in de winkel – WHY?) krijgen ook een bestemming? Deze worden gedoneerd aan vluchtelingen van de burgeroorlog in Eritrea. Greyder Lab is sociaal, duurzaam én future proof!

 

On

On

Het Zwitserse merk On is gestart als technische hardloopschoen. In plaats van techniek ín een schoen te brengen en daar een schoen omheen te bouwen, heeft On alle techniek aan de buitenzijde. Wat er over blijft is een schoen die je steun biedt bij je performance. Maar zoals bij alle merken het geval is, bleef het natuurlijk niet enkel bij hardloopschoenen. Inmiddels maakt On ook schoenen om mee te hiken, daily life en kleding voor actieve momenten zowel outdoor als indoor. Behalve alle technische snufjes – die we maar half begrijpen maar wel heel prettig vinden – heeft On ook een enorme duurzaamheidsmissie. Waaronder de schoenen 100% circulair te maken. Een volgende stap hier naartoe is gezet met de Cloudrock Edge Raw, welke op 12 november is gelanceerd. Wat voor 80% uit gerecycled materiaal bestaat, ongeverfd, ongebleekt en water- en windproof. Helemaal klaar om mee op duurzaam avontuur te gaan.

On Running

Veja

Veja

Inmiddels alweer 15 jaar is het duurzame sneakermerk Veja op de markt. Met de missie om schoenen te maken met een minder belastende impact op mens en planeet. Ze maken bij de productie gebruik van organic farming en gebruiken geen giftige en vervuilende stoffen. Een van de grootste dingen die ze doen is dat de zolen gemaakt zijn van Amazonian rubber. Ze betalen de boeren hier twee keer de normale marktwaarde voor. En zorgen er zo voor dat het rendabel blijft om rubberbomen te hebben en het Amazone woud zo bewaard kan blijven. Naast het goede werk wat Veja doet, maken ze ook ontzettend toffe en kwalitatief goede sneakers. Voor vrouwen, mannen en bambino’s. Naast de leren schoenen hebben ze ook een collectie vegan sneakers. Check them out.

Joline Jolink

Joline Jolink

Wie verliefd wordt op dit schoeisel, kan zijn wekker beter zetten. Sinds het Nederlandse duurzame merk Joline Jolink deze vegan sneakers introduceerde zijn ze steeds bij een nieuwe drop snel sold out. Helemaal leuk natuurlijk en dik verdiend voor al het mooie werk wat het team van Joline in de sneakers heeft gestopt. De sneakers zijn helemaal cruelty free en van duurzame materialen gemaakt. Zo animal friendly dat zelfs PETA er een vinkje achter gaf. Het voetbed is van gerecyclede kurk. En zoals ze zelf zeggen: het geheime ingredient is liefde. Leuk toch? Het wordt dus wel even goed in de gaten houden of en wanneer ze weer uit komen. Momenteel zijn deze Joline Jolink sneakers helemaal sold out.

Allbirds

Allbirds

Comfortabele sneakers gemaakt van natuurlijke materialen als wol, boom en suiker. Huh wat? Allbirds startte met het maken van sneakers met een wollen bovenkant. Zoals je kunt begrijpen draagt dit heerlijk zacht en soepel. Maar ze ontwikkelden door en gebruiken nu ook Tencel (gemaakt van duurzaam verbouwde houtpulp) en een zool gemaakt van suikerriet. Van alle modellen hebben ze meerdere kleuren. Allbirds heeft de everyday sneaker, een slip on, sokken van eucalyptus vezels, de hardloopschoen waar we al eerder over schreven en nog enkele schoenen en ondergoed. Is comfort belangrijk voor je, dan kan Allbirds weleens je nieuwe fav merk zijn.

Womsh

Womsh

Nu wil het vaak zo zijn dat duurzame merken wat meer behouden zijn. Met tijdloze ontwerpen kunnen items meerdere seizoenen worden door gedragen. En dus duurzaam. Wie niet vies is van wat hysterie aan haar of zijn voeten, kan gelukkig het hart ophalen met het duurzame sneakermerk Womsh. Ja ze hebben ook de classic witte tennis sneaker. Maar veel leuke zijn de pumped modellen met leuke kleurtjes. Kiezen is een redelijk onmogelijke opgave. Maar goed, dat laten we aan jullie over. Ze gebruiken vegan leer gemaakt van appelschil en dierlijk leer gelooid zonder giftige stoffen. En in alle puntjes van het productieproces zetten ze duurzame stappen. Womsh is een vrij nieuw merk en een aanwinst in duurzaam sneakerland.

Zijn sneakers je ding? Houd dan dit lijstje in de gaten. We vullen hem regelmatig aan.

ekn footwear

ekn footwear

Handgemaakte sneakers waar zowel het materiaal als de makelij in Portugal gemaakt wordt. ekn maakt schoenen op een duurzame manier geheel van natuurlijke materialen als vegetable tanned leer, rubber en katoen. En van gerecyclede leersoorten en rubbers. Eerlijke arbeid, schone productie en zich ontwikkelende processen staan bij ekn footwear bovenaan. Met als uitkomst fancy sneakers, sandalen en inmiddels ook schoenen. En ja zowel voor vrouwen als voor mannen. De sandalen vinden we serieus een meer stijlvolle versie van de Birkies waar we fan van zijn. We like you ekn.

Good Guys Don't Wear Leather

Good Guys Don't Wear Leather

Van 100% natuurlijk naar 100% leervrij. Het Franse merk Good Guys Don’t Wear Leather draait al even mee. Al in 2011 maakten ze hun eerste 100% vegan schoenen. Ook de productie van Good Guys wordt weer in Portugal gedaan onder fairtrade en schone omstandigheden. Er is vegan leer en er is vegan leer. Het ene vegan leer kun je eigenlijk het beste omschrijven als milieubelastend en -vervuilend plastic. Wat de komende tienduizenden jaren nog op de planeet rondzwerft. Good Guys maakt gebruik van vegan leer wat op een planeetvriendelijke manier geproduceerd wordt. De laatste jaren zijn zero CO2 emission leer én appelleer geïntroduceerd. En ze hebben de missie voor 2021 om 100% recyclable te zijn. Dat zijn de vegan leersoorten waar we voor willen gaan. Good Guys heeft sneakers, schoenen, sandalen en laarzen. En

Saye

Saye

Recycled, upcycled, vegan, organic én ze planten nog bomen ook. Saye maakt retro look sneakers in leren en vegan variant. In beide gevallen maken ze voor de synthetische materialen gebruik van gerecyclede stoffen als recycled PET en PU. Wat dat inhoudt is dat de zool bijvoorbeeld gemaakt is van 50% post consumer waste PET en 50% nieuwe polyester. Of bij het leer gebruiken ze kleine leftover stukken van het leer voor de kleinere delen van de schoen. Alles met als missie om deze sneakers zo duurzaam mogelijk te maken. Qua looks zijn ze helemaal uit de 70’s. En deze Saye‘s kunnen qua stijl dus gerust nog eens 50 jaar mee.