27 februari 2021, door Nina van Hilst

Amsterdamse supermarkten en winkels voor een duurzame wereld

27 februari 2021, door Nina van Hilst

Amsterdamse supermarkten en winkels voor een duurzame wereld

Gebruikte gifstoffen, e-nummers, onnodige plastic verpakkingen, dierenleed, oneerlijke lonen. Wanneer je er over nadenkt ligt er nogal wat ellende in je onschuldige boodschappenmandje. Of lag, want winkels groot en klein zijn hier een ommekeer in aan het maken. Hoera! Hoewel de grote winkels ook echt wel hun best doen, zijn er kleine strijders die nog net dat tandje extra doen. En het voorbeeld geven voor wat we in de toekomst allemaal mogen gaan doen. Deze Amsterdamse supermarkten en winkels gaan vol voor een duurzame wereld.

Vegan Fresco

Vegan Fresco

Deze nieuwkomer is de eerste 100% vegan en plant based supermarkt van Nederland. Vol eten en drinken die volledig plantaardig zijn. Prettig voor de veganisten die niet eerst hoeven checken of ze een product wel kunnen kopen. Prettig ook voor de niet-veganisten die kunnen zien dat de keuze reuze en reuze lekker is. En fijn voor iedereen om meer afwisseling te vinden in vegan merken uit binnen- en buitenland.

Vegan Fresco
Jan Evertsenstraat 23 Amsterdam

Little Plant Pantry

Little Plant Pantry

Een van de liefste winkels van Amsterdam vinden we Little Plant Pantry. Ze focussen op minimum waste. Dit doen ze door in bulkverpakking in te kopen en vervolgens mag jij met je eigen verpakkingen komen winkelen. Daarnaast zijn ze ook nog plant based en organic. Eten, drinken, gefermenteerde waren, kruiden, herbruikbare verpakkingen en verzorgingsproducten. Achter in de winkel hebben ze een kleine food corner én een door de fans van de winkel gecreëerde tuin waar je van het lekkers van het winkeltje kunt genieten. Bij een bezoekje is het alsof je – vanuit de hectiek en soms hardheid van de stad – even een andere wereld in stapt van kalmte en kindness.

Little Plant Pantry
Bosboom Toussaintstraat 45-H

True Price

True Price

Een van de opkomende trends in duurzaamheidsland is true pricing. Iets wat we eigenlijk al te lang negeren is de werkelijke prijs van de producten die we consumeren. Wat zijn de verborgen kosten voor milieu en mens. True Price heeft daarom de eerste supermarkt met deze true pricing opgezet. Vanwege corona loopt deze beweging een beetje anders dan gepland, zo is bijvoorbeeld de eigen True Price winkel momenteel gesloten. Wel vind je bij De Aanzet in de Pijp – wat toch al een fijne winkel was – de true pricing of eerlijke prijs van producten terug op de kassabon. En zo zie bijvoorbeeld je dat bananen normaliter €2,79 zouden zijn maar met verrekening van onderbetaling, land- en waterverbruik en klimaatbelasting de True Price €2,94 zou moeten zijn. En het is de bedoeling dat deze true pricing verder gaat bewegen naar meerdere winkels.

True Price