24 januari 2023, door Sanne Carbaat

6 x English Breakfast in Amsterdam

24 januari 2023, door Sanne Carbaat

6 x English Breakfast in Amsterdam

Good ol' English Breakfast. Wat vinden we ervan? Wij vinden het best lekker op z'n tijd. Maar helaas, waar je het in Engeland op iedere hoek goed krijgt voorgeschoteld, is dat hier in Amsterdam wel anders. Maar er zijn toch echt wel goede plekken te vinden voor dit goede begin van de dag. U snapt: bij deze English Breakfast in Amsterdam. Spaar ze allemaal!

 

Wel zin in uitgebreid ontbijten, maar is English Breakfast niet helemaal jouw cup of tea? Lees hier ons lijstje met favoriete ontbijt- en lunch hotspots in Amsterdam.

The Cottage, Oost

The Cottage, Oost

Een zoet Engels theehuis met een Amsterdams randje en een hele fijne bier- en happenkaart: dat is The Cottage in Amsterdam Oost. Voor ontbijt, brunch, lunch & borrel. Bam. Dat alles, comfort comfort comfort, in een oer-knus groen-geel lokaal(tje) met beeldige old school porseleinen Heinekentap. Met zo’n oud-Hollands printje, je-weet-wel. Leuk. En natuurlijk dat steengoede ontbijt he (ook een vega en vegan versie) én met homemade baked beans!

The Cottage

Green Woods, Centrum (twee locaties)

Green Woods, Centrum (twee locaties)

Green Woods vind je op de Singel en aan de Keizersgracht en beiden zijn ze goed, knus en hebben ze een dijk van een English Breakfast. Niet de goedkoopste plek, maar wel één van de lekkerste en zo groot dat je tot het avondeten waarschijnlijk wel vol zit. Naast het ‘gewone’ Engelse ontbijt hebben ze nog veel meer goede ontbijt/lunch gerechten (de Pancake Breakfast Stack is echt een aanrader), heel veel sapjes en een scala aan theesoorten (maar bij je ontbijt drink je natuurlijk pikzwarte Engelse thee met een scheutje melk).

Green Woods

Prins Heerlijk, Centrum

Prins Heerlijk, Centrum

Op de Prins Hendrikkade vind je Prins Heerlijk, dus ook toplocatie als je goed wilt ontbijten en dan door moet naar CS. De mooiste en hipste tent? Nee, maar wel gemoedelijk en met gerechten voor nog redelijke prijzen. Wil je echt een ochtendje uittrekken voor je ontbijt, kies dan één van de andere plekken uit dit lijstje, maar ben je op de go-go-go tour en je wilt een goede bodem leggen, dan is het English Breakfast bij Prins Heerlijk een prima keuze.

Mortimer, Centrum

Mortimer, Centrum

Lekkere koffie, een (gelukkig niet té) uitgebreid menu met een hele fijne croque madame en een net-een-beetje-beter-dan-normaal English Breakfast. Het zal hem aan het zuurdesembrood liggen, of aan de huisgemaakte tomatenchutney, maar dit is er een met een extraatje. Heerlijk terras ook om mensen te kijken: een mix van toeristen die voor het eerst op de fiets stappen, brakke studenten die net thuiskomen en tegenover het politiebureau. Altijd wel wat te zien dus. Oh, de brioche gaat er ook altijd goed in. Binnen zitten kan ook, dan kun je gezellig kletsen met de barista’s.

Mortimer

O'reillys Irish Pub, Centrum

O'reillys Irish Pub, Centrum

Net achter de dam vind je Ierse pub O’reilleys. Ja, Iers, dus technisch gezien gaat het hier om een full Irish breakfast, maar omdat er geen black pudding (en dat hoort toch wel bij een full Irish), vinden we dat hij zeker wel in het rijtje English Breakfast past. Je krijgt er wel aardappels bij, dat is dan wel weer typisch Irish. Gewoon goede pub grub. Pint Guinness ernaast, beetje HP brown sauce en de dag kan beginnen. Ze serveren het ontbijt trouwens tot 17:00 en het is ook een heel goede remedie voor een kater; dit ontbijt en een pint Guinness overigens.

O’reillys Irish Pub

Nhow RAI

Nhow RAI

Waar je al bovenstaande plekken in het centrum van Amsterdam vindt, is deze ietsie verder. Nhow RAI is in Amsterdam Zuid (megagoed te bereiken met de noord-zuidlijn) en omdat het dus niet in het centrum is, heeft een Engels ontbijt bij Nhow Rai iets wat al deze andere plekken niet hebben: een joekel van een uitzicht. Maar echt, met goed weer kun je bijna naar Londen zwaaien. En het ontbijt in het hotel is ook een uitje. Met een heel uitgebreid buffet (waffle bar, heel veel vers fruit, een granola tafel) bieden ze ook een English Breakfast aan, maar dan met de nieuwe plant-based worstjes van Garden Gourmet. Proeft en ziet eruit als een ‘worstje’, maar is dus vegan en bevat veel minder vet. Eieren, baked beans, toast, tomaat: natuurlijk staat dat er ook.

Nhow RAI