Denemarken, Aarhus3 november 2023, door Michel + Renske

5x eten, drinken, doen & slapen in Aarhus – Denemarken

Denemarken, Aarhus, 3 november 2023, door Michel + Renske

5x eten, drinken, doen & slapen in Aarhus – Denemarken

Wie Aarhus zegt, krijgt vermoedelijk de vraag: wat? Wel laten we dat mysterie bij deze oplossen. Aarhus is een Deense stad 3 uur rijden van Hamburg en daarmee de perfecte stop voor een reis naar het Noorden. Het straatbeeld is waarom we van Denemarken houden: modern, knus en gezellig. Zie het als een mini versie van Kopenhagen. Mét steengoede horeca. Een lijstje met favoriete eet- en drinkplekken kan niet uitblijven.

Nabo Kiosk

Nabo Kiosk

Met stipt op nummer 1: deze Nabo Kiosk. In het Zuiden van de stad vind je Nabo. Een idyllisch hoekpand dat gezellige groen-witte zuiltjes heeft. Bij binnenkomst tref je een knus warm zaakje met een snoepwand (de kiosk) maar dan done right. Stylish zouden we bijna willen zeggen. Dat verklaart dan ook de kiosk in de naam.

Bij Nabo kan je terecht van vroeg tot wat later. Van ontbijt tot lunch en alles ertussenin. Zo is er koffie én wijn. En zo zijn er heerlijke focaccia’s met royaal beleg. Ook is er achter in de shop een stijlvol winkeltje, met accessoires voor in huis. Zomers wordt er uitgepakt en staat er een heerlijk terras op het plein. Nabo is een must visit en zeker ook leuk voor met je kroost.

Il Locale

Il Locale

Het antwoord op je comfort food cravings maar ook gezelligheid + sfeer. Dan ga je naar Il Locale. In het (mogen we het zeggen) leukste buurtje van Aarhus vind je deze zalige pizzatent.

Pizza’s met de meest bijzondere (maar verfijnde) toppings en de heerlijkste voorgerechtjes. Burrata, risotto balletjes, is het Italiaans en lekker dan zie je het hier op de menu kaart staan.

Daarbij hebben ze een hele wand vol met speciale wijnen. Perfect voor een knusse avond uit in Aarhus. Wil je rollend naar huis? Dan boek je bij Sofs Hotel, wat er praktisch naast ligt. Easy does it.

CAPO

CAPO

Noem Capo geen restaurant. Wijn- en eetbar willen ze genoemd worden. En zo ziet het menu er ook meteen uit. Met klassieke barsnacks (goede amandelen, olijven, je kent het wel).

Daarnaast staan er zalige gerechten op het menu om te delen. Kleine gerechtjes dus, maar allemaal even verfijnd. Geroosterde wortels, stracciatella. Omdat ze bij Capo werken met locale en seizoensproducten wisselt het menu geregeld maar gegarandeerd dat er iets bij zit voor je.

Mocht je in de zomer gaan, dan zijn we jaloers. Hier komt de hele straat tot leven door het gezellige getafel aan de straatkant bij Capo.

Sofs Boutique Hotel

Sofs Boutique Hotel

We kunnen er niet omheen, kan best lastig zijn een kleinschalig hotel te vinden over de landgrenzen. Zeker in niet logische vakantiebestemmingen. Boutique hotel Sofs is duidelijk een winnaar in Aarhus. Gelegen in het aller gezelligste straatje van de stad (Ganni shop op koprol afstand). Er zijn veertien suites en kamers verdeeld in het oude pand en drie in een nieuwer gedeelte aan de achterkant van de tuin. Hier deel je een badkamer en toilet met de andere kamers.

Bij Sofs zit er altijd ontbijt bij je hotelovernachting en dat is een feest. Van yoghurt tot gembershot. Van zalige kaasjes tot Scandinavische cinnamon buns.

 

ARoS Kunstmuseum

ARoS Kunstmuseum

Een plek die je absoluut niet mag overslaan (en niet te missen is) is het kunstmuseum in het midden van de stad. Hij valt niet te missen omdat hij, met zijn ronde regenboog boven op het pand, letterlijk uitsteekt en vanuit bijna elke wijk in de stad te zien is.

Bij ARoS vind je moderne kunst en vele wisselende tentoonstellingen van over de hele wereld. Een begrip dus.

Het pand heeft daarnaast ook nog eens prachtige architectuur met Guggenheim-achtige trappen. Alleen daarom dus een bezoek waard. Voor kinderen is de regenboog cirkel boven aan het pand ook een enorme belevenis. En daarbij ook nog eens een waanzinnig uitzicht over de stad. Dat noemen we nog eens een opsteker.