10 maart 2020, door Imara Milatz

10 x eten in leuk Arnhem

10 maart 2020, door Imara Milatz

10 x eten in leuk Arnhem

Arnhem oh Arnhem. Jij leuke stad in Gelderland met je leuke wijken, gezellige pleinen en fijne mensen. Je krijgt láng niet de aandacht die je verdient. Daar moeten we even heel snel verandering in brengen. Kleine ode dus, aan die stad met haar creativiteit. Dat doen we wél in Barts Boekjes stijl, want liefde gaat door de maag en onze liefde voor Arnhem ook. Vandaar de aller lekkerste, leukste en gezelligste tips van die stad daar in het Gelderse Oosten.

De Staat

De Staat

Net buiten de grootste drukte van Arnhem, op de marktplein, vinden we De Staat. Een heerlijk aangekleed restaurant waar je de hele dag terecht kan. En plek waar je werkt, borrelt én date. Geen enkele reden dus om er niet even een kijkje te gaan nemen. Je gaat er aan tafel voor een meer dan prima kop koffie, lekker biertje, kakelverse wereldwijde gerechten en ook de vegetariër is er welkom. Zo, die staat er.

De Staat

Bonnie

Bonnie

Dit is zo een gevalletje van klein maar fijn. Bonnie en Clyde maar dan zonder Clyde zegmaar. Een thuis waar de laptop op tafel kan. Of juist, veel liever natuurlijk, niet. Naast dat je langs Bonnie gaat voor de sfeer, kom je er ook voor de lekkerste vegan versnaperingen. Naar eigen zeggen serveren ze alleen maar eten dat nooit een gezicht heeft gehad (toch een grappige benadering). Dus aldus, mocht je op zoek zijn naar een veganistische ontbijt of lunch, dan kan het hier. Serieus, heerlijke vegan taartjes ten overvloed. Ben je niet per se op zoek naar een vegan maal, sla hem dan niet meteen over, je scoort er een verrukkelijke ‘zalm’ bagel bijvoorbeeld waarvan je niet door hebt dat ie vegan is. Voor Bonnie’s koffie daarentegen hoef je niet per se naar Arnhem af te reizen. Ze schenken jouw kopje namelijk met bonen van het Amsterdamse Rum Baba. Deze is net zo lekker in Arnhem als in Amsterdam. Deze Bonnie mag mee (buiten) spelen.

Bonnie 

't Taphuys

't Taphuys

Deze is niet te missen in Arnhem. Als je hem al niet van ons getipt krijgt dan loop je er zelf wel tegenaan. Een uiterst fijne plek waar je alles leert over bier (en zelf mag tappen!). Als we aan de gastheren van ’t Taphuys zelf vragen wat hun zo uniek maakt in Arnhem gooien ze het op hun gastvrijheid. Misschien wel, maar nog fijner is het bijzonder opgezette interieur. En natuurlijk de fantástische muur war je, hup, je eigen bier tapt. Maar boven alles kun je er ook gewoon terecht voor een gezellige lunch of een zakelijke borrel. Bij ‘t Taphuys borrel je als het ware de dag door. Ze hanteren als het ware een tapassysteem waar je uit allerlei lekkere hapjes van de kaart kunt kiezen.

‘t Taphuys

"

Ha wat toevallig! ’t Taphuys in Arnhem is niet alleen, ook Utrecht en Tilburg kennen een vestiging.

"

Brew Two Cup

Brew Two Cup

Eerst denk je misschien… Maar waarom stuurt Barts Boekje me hier heen? Of all places? Nee nee, loop maar eens door naar beneden en U ervaart: hier is het goed toeven, op de relaxte, no fuzz manier. De historische Arnhemse keldermuren piepen hier en daar nog tussen het stukwerk door. Prima plek om aan je werk te flexen. Brew to Cup is namelijk zo ingericht dat er fijne flexplekken zijn ontstaan en iedereen een beetje zijn eigen plekje heeft. Werkt altijd fijner. Smaakt je koffie ook beter. Zo moeten ze hier ook een kei in koffie zetten zijn. Doet ‘Brew to cup’ een belletje rinkelen? Juist ja, een koffiebranderij. En lekkere koffie kennen ze hier wel.

Brew Two Cup

Momento

Momento

Heeft u uno momento? Nee valt best mee, we kunnen eigenlijk wel kort zijn over dit plekje. In één woord? Komt ie: VERS. Dat is wat ze beloven te leveren op je bord, of in je glas. Verse seizoensproducten met zoals aardbeien, frambozen, druiven en vijgen. Ze zijn daar naast ook vers in te schakelen/huren voor een goed feest.

In de zomer kun je bij Momento plaats nemen op hun DAK5, ofwel het panoramaterras. Is dus nog wel even geduld hebben.

Momento

Foodhallen Arnhem

Foodhallen Arnhem

Tja, je houdt ervan of niet, ook Arnhem heeft er één. Al is ie in Arnhem nét dat tikkeltje minder vreetschuur (sorry!) dan andere foodmarkets in Nederland. We noemen geen namen. De vele tafeltjes langs alle diverse keukens maken het geheel wat gemoedzamer en dat er -hallelujah- genoeg zitplek is. Met 13 wereldwijde stands is er vast en zeker genoeg keuze voor iedereen. Ook voor de picky eaters onder ons.

Deze wereldse markt is te vinden langs de Rijnkade. Wat niet verkeerd is, dan kun je dus ook meteen een wandeling langs de rivier meepikken.

Foodhall Arnhem

Stella by Starlight

Stella by Starlight

Binnen bij Stella by Starlight (wat een naam) vergeet je meteen de buitenwereld. Stella geeft huiskamer gevoel nog een extra lading. De práchtige antieke franse wastafel midden in het restaurant (hoe verzin je het) en de doorgezakte fluwelen bank maken Stella zo eentje waar alle rommeltjes, tierelantijntjes en ander prul juist meewerken aan het geheel. Je wilt er bijna blijven wonen. Alleen binnen dan, het pand zelf verschilt als de nacht met het interieur. Het is dan ook even zoeken of je wel op de juiste plek zit en waar god-o-god de voordeur zit. Dat hadden wij dan, dus die besparen we je. Voordat je gaat, check (dubbel check!) wel even of ze open zijn. Een vogeltje fluisterde in dat ze wellicht gaan verbouwen. Kunnen ze het plekje dan nog mooier maken? Dat moeten we maar heel snel gaan ontdekken, nietwaar? Bij Stella by Starlight drink je een lekker biertje, vooral op het terras, en geniet je er van lekkere gerechten als een gele curry of probeer je er de Stella burger.

Stella by Starlight

Caspar

Caspar

Cafeetjes genoeg tussen alle ateliers en artistieke meute in Klarendal. Ook al is dat wel wat Arnhem zo leuk maakt en ook Caspar valt hier niet buiten de boot. Het midden in het modekwartier gelegen cafe doet mee aan de net zo hipsterachtige sfeer. Dus verwacht koffie, speciaal bieren (ja IPA dus ook) en je eet er wat de pot schaft. Kun je ook zien als een voordeel, minder keuzestress natuurlijk.

Bij Caspar kan het wel aardig druk zijn, het personeel rent, springt en vliegt om je in jouw behoefte te voorzien.

Caspar 

Beeld Rick Hoekman via @hoekmanfoto 

Stroom

Stroom

Ook in Klarendal en, zoals de naam misschien al doet vermoeden, pal naast station Arnhem Velperpoort, zit Stroom. Pal, want je ziet het cafe al vanuit de trein. Bij Stroom kun je gezellig zitten om wat te eten en te drinken. Maar wat Stroom vooral zo leuk maakt is dat je er kunt bestellen (zo fijn). De he-le week lang! Plus alles is nog gezond en voedzaam ook, zoals de heerlijke salades met pompoen of geitenkaas bijvoorbeeld. Guilt free bestellen was voor ons ook nog nieuw.

Stroom