Nederland, Arnhem13 april 2022, door Sanne Carbaat

De Eusebius Kerk in Arnhem is voor durfals: hup dat glazen balkon op!

Nederland, Arnhem, 13 april 2022, door Sanne Carbaat

De Eusebius Kerk in Arnhem is voor durfals: hup dat glazen balkon op!

Midden in de binnenstad van het altijd gezellige Arnhem vind je de Eusebiuskerk. Nu gaan we natuurlijk niet vertellen dat je je zondagse pak uit de kast moet halen en bij de mis aan moet schuiven. Nee, de Eusebiuskerk is een heel ander verhaal. Hier ga je namelijk naartoe voor twee zaken. Je haalt er je dosis geschiedenis over bijna twaalf eeuwen Arnhem, en - nummer één reden waarom je heen moet - de glazen balkons. Yep, je leest het goed: glazen balkons! De panoramalift brengt je naar die balkons en dan heb je een uitzicht over Arnhem en omstreken van heb-ik-jou-daar. Alleen voor durfals en waaghalzen.

 

Echt om de hoek van de Eusebiuskerk vind je de Walburgis Basiliek. Zeker een bezoek waard voor het museum an sich, maar het liefst slapen we in één van de modern én authentieke kamers van de Walburgis Residenties.

 

Foto links: Jan Adelaar Fotografie

De Eusebiuskerk en de panoramalift & glazen balkons

De Eusebiuskerk en de panoramalift & glazen balkons

Waar je in elke andere kerk in Europa de steile trappen omhoog moet puffen en steunen, maakt de Eusebius het een stuk makkelijker. Voila, de panoramalift! Een futuristisch-uitziende ronde lift met glazen wanden. Zo kun je goed de binnenkant van de toren bekijken en kom je up-close met de carillonklokken. Hoe hoger je komt, hoe beter je uitzicht wordt: zwaai even naar Arnhem, de Rijn, de Veluwezoom en de Betuwe.

Aan het einde van de liftrit begint het echt werk, want hier kun je de glazen balkons op! Er zijn er twee (oost- en westkant) en zowel de wanden als de loopplanken zijn van glas. Een frank en vrij uitzicht heb je hier op 60 meter hoogte. Naast het uitzicht (en daar doe je het toch al voor?) vind je hier ook unieke waterspuwer in de beeltenis van Mickey Mouse, Donald Duck, Tom Poes en andere moderne tekenfiguren.

Meer info, tijden en tickets vind je hier

Sowieso een goed idee om goed op de waterspuwer, pijlers en andere stenen decoraties te letten, want er zitten ontzettend mooie en unieke dingen tussen. Zoek bijvoorbeeld het vliegtuig, een lammetje of de roepende Quasimodo-figuur.

 

Een stuk terug in de tijd

Een stuk terug in de tijd

Dat je in Arnhem heel fijn kunt happen, stappen en shoppen, dat is goed bekend. De Eusebius vertelt meer en laat de geschiedenis van bijna twaalf eeuwen Arnhem zien: van de 21e eeuw terug naar de vroege Middeleeuwen (De Eusebius was er al in de negende eeuw, dus genoeg te vertellen). Niet alleen de hoofdstad van Gelderland hoor, want onder Karel van Gerle was hier alles te doen als het om macht en handel ging. Er wordt veel verteld over de zware jaren van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem: wat er allemaal is vernietigd,  maar vooral hoe de Eusebius en Arnhem als stad weer herrezen zijn.

Vier je eigen feest in de Eusebius

Vier je eigen feest in de Eusebius

Op de meest iconische locatie van Arnhem kun je ook je eigen feestje geven. Dit kan in het heel klein en intiem door lekker met z’n tweeën in de kerktoren te dineren, maar een avondmaal met z’n twaalven is ook geen probleem. Kleine borrels, grote borrels, feesten en partijen: de lui bij de Eusebiuskerk draaien hun hand er niet voor om.