Zweden, Stockholm1 oktober 2023, door Maartje

Al jaren onovertroffen: Ett Hem hotel Stockholm

Zweden, Stockholm, 1 oktober 2023, door Maartje

Al jaren onovertroffen: Ett Hem hotel Stockholm

Mogen we kiezen, dan pakken we nu meteen onze koffers voor Stockholm om in te checken bij het Ett Hem hotel, technisch gezien een ​​hotel maar anders dan elk hotel waar je ooit verbleven bent: Ett Hem is Zweeds voor 'thuis' en dat vat het concept prima samen (ook al mogen we dromen van een dergelijk huis, thuis voelen we ons er direct). Al is er nog meer... Maar hé, first things first en dat is in dit geval: boek het Ett Hem Hotel in Stockholm! And thank us later...

Hotel Ett Hem Stockholm

Hotel Ett Hem Stockholm

Het prachtige gebouw waarin het Ett Hem Hotel zit werd in 1910 gebouwd als een privéwoning. Tegenwoordig is het een luxe hotel met slechts 12 kamers in een wijk net buiten het stadscentrum waar het personeel begrijpt wat service is. Het is er chique en toch comfortabel en de hammam in de kelder is onweerstaanbaar.

Ben je eenmaal ingecheckt, dan ga je voorlopig nergens heen: een laat ontbijt in de zonovergoten, groene serre, een luie namiddag met huis gemaakte cake in de met eigentijdse én klassieke kunst behangen lounge en een lange avond in de op de Zweeds Hygge (een nonchalant samenkomen) geinspireerde huiskamer waar een houtkachel staat te branden. Hoewel de afzonderlijke keuzes als klassiek te benoemen zijn, is de combinatie Zweedse cool op zijn best – je blijft kijken.

Ah Scandinavie… Cool but cold but cool. Nu de dagen korter worden, kouder ook, steekt bij ons de zin in Scandinavie weer op. Kopenhagen of Stockholm, Reykjavik of Oslo… Eigenlijk maakt het allemaal geen bal uit: al deze steden hebben het thuis-, of in elk geval het binnenblijven tot een kunst verheven.

Grote kans dat je wordt weggeblazen door de vele details. De bloemen, de opvallende kunst naast de onopvallende illustraties. De kleurrijke kussens en de nonchalante maar gigantische verzameling salontafelboeken. Alles om gasten het gevoel te geven dat ze zich in iemands privéwoning bevinden.

In de honesty bar in de salon kun je jezelf op elk moment van de dag een drankje inschenken, in de keuken kun je op inschrijving de dis van de dag delen met medegasten en door het hele hotel kun je je terugtrekken met een tijdschrift of goed boek.

Het meest opvallende is de harmonie: waar je ook kijkt, wat je ook aanraakt en alles wat je proeft of ruikt is exquise maar nergens wordt het intimiderend. Het hotel en zijn kamers zijn klein maar nooit claustrofobisch. En Ett Hem is, zoals Stockholm zelf, ongekend classy, en tegelijk klasse-loos. Een thuis voor iedereen en een perfect plaatje gecreeerd door Ilse Crawford, de interieurstyliste die o.a. verantwoordelijk is voor het interieur van de Olde Bell in Engeland, een aantal vestiging van de SOHO House Groep en verschillende (prachtige) first class lounges in Azie.

Ett Hem