27 juni 2020, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame sneakers

27 juni 2020, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame sneakers

Vroeger had je Nike, Adidas, Puma, Vans en nog wat sec sneakermerken. En daar moest je het mee doen. En toen werden sneakers respectabele daywear. Onder een pak, een jurk of je jeans. Sneakers zijn altijd fijn. Voor de liefhebbers van fair fashion wordt het aanbod pattas ook steeds uitgebreider. Het ene na het andere nieuwe merk popt op. We maakten een doorgroeiend lijstje met de tofste duurzame sneakers out there.

Veja

Veja

Inmiddels alweer 15 jaar is het duurzame sneakermerk Veja op de markt. Met de missie om schoenen te maken met een minder belastende impact op mens en planeet. Ze maken bij de productie gebruik van organic farming en gebruiken geen giftige en vervuilende stoffen. Een van de grootste dingen die ze doen is dat de zolen gemaakt zijn van Amazonian rubber. Ze betalen de boeren hier twee keer de normale marktwaarde voor. En zorgen er zo voor dat het rendabel blijft om rubberbomen te hebben en het Amazone woud zo bewaard kan blijven. Naast het goede werk wat Veja doet, maken ze ook ontzettend toffe en kwalitatief goede sneakers. Voor vrouwen, mannen en bambino’s. Naast de leren schoenen hebben ze ook een collectie vegan sneakers. Check them out.

Joline Jolink

Joline Jolink

Wie verliefd wordt op dit schoeisel, kan zijn wekker beter zetten. Sinds het Nederlandse duurzame merk Joline Jolink deze vegan sneakers introduceerde zijn ze steeds bij een nieuwe drop snel sold out. Helemaal leuk natuurlijk en dik verdiend voor al het mooie werk wat het team van Joline in de sneakers heeft gestopt. De sneakers zijn helemaal cruelty free en van duurzame materialen gemaakt. Zo animal friendly dat zelfs PETA er een vinkje achter gaf. Het voetbed is van gerecyclede kurk. En zoals ze zelf zeggen: het geheime ingredient is liefde. Leuk toch? Het wordt dus wel even goed in de gaten houden of en wanneer ze weer uit komen. Momenteel zijn deze Joline Jolink sneakers helemaal sold out.

Allbirds

Allbirds

Comfortabele sneakers gemaakt van natuurlijke materialen als wol, boom en suiker. Huh wat? Allbirds startte met het maken van sneakers met een wollen bovenkant. Zoals je kunt begrijpen draagt dit heerlijk zacht en soepel. Maar ze ontwikkelden door en gebruiken nu ook Tencel (gemaakt van duurzaam verbouwde houtpulp) en een zool gemaakt van suikerriet. Van alle modellen hebben ze meerdere kleuren. Allbirds heeft de everyday sneaker, een slip on, sokken van eucalyptus vezels, de hardloopschoen waar we al eerder over schreven en nog enkele schoenen en ondergoed. Is comfort belangrijk voor je, dan kan Allbirds weleens je nieuwe fav merk zijn.

Womsh

Womsh

Nu wil het vaak zo zijn dat duurzame merken wat meer behouden zijn. Met tijdloze ontwerpen kunnen items meerdere seizoenen worden door gedragen. En dus duurzaam. Wie niet vies is van wat hysterie aan haar of zijn voeten, kan gelukkig het hart ophalen met het duurzame sneakermerk Womsh. Ja ze hebben ook de classic witte tennis sneaker. Maar veel leuke zijn de pumped modellen met leuke kleurtjes. Kiezen is een redelijk onmogelijke opgave. Maar goed, dat laten we aan jullie over. Ze gebruiken vegan leer gemaakt van appelschil en dierlijk leer gelooid zonder giftige stoffen. En in alle puntjes van het productieproces zetten ze duurzame stappen. Womsh is een vrij nieuw merk en een aanwinst in duurzaam sneakerland.

Zijn sneakers je ding? Houd dan dit lijstje in de gaten. We vullen hem regelmatig aan.