Frankrijk16 augustus 2023, door Isa de Laat

De leukste activiteiten in het bos van wintersportgebied La Plagne voor het gezin

Frankrijk, 16 augustus 2023, door Isa de Laat

De leukste activiteiten in het bos van wintersportgebied La Plagne voor het gezin

Tja... het blijft een uitdaging: wintersport met de kids. Vaak nog te jong om de hele dag op de latten te staan. Combinatie is key: niet alleen skiën, maar afwisselen met leuke activiteiten. De bossen van La Plagne in de Franse Alpen zijn ideaal voor de afwisseling. Ook fijn: de lucht is er heel zuurstofrijk en puur met een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten.

 

In Monchavin Les Coches in La Plagne hebben ze trouwens de ideale oplossing voor het zeulen met al je spullen. Alles wat je nodig hebt gedurende de week huur je gewoon. Van een heel wintersportpakket tot skikleding, speelgoed en kinderbedjes en -badjes. Relatief goedkoop, meer plek in de auto én ecologisch verantwoord.

Dierensporen in de sneeuw

Dierensporen in de sneeuw

De big five spotten is een bucketlist ding, maar om je bucketlist uit te bereiden kun je deze ook spotten in de alpen. En nee, dan hebben we het niet over de leeuw, luipaard, zwarte neushoorn, bosolifant en buffel. Waar we het dan wel over hebben? De steenarend, hert en ree, sneeuwhaas, gems en wolf.

In het gebied La Cembraie de La Plagne kun je een groot deel van dit lijstje afvinken (althans de dierensporen zijn goed te vinden). Er leven namelijk vossen, eekhoorns, hermelijnen, hazen en korhoenders in dit bos. Moeilijk? Ja, het is even zoeken maar als je de gidsen Philippe of Daniel meeneemt op pad, dan kom je een heel eind (en nog belangrijker: je verstoort de flora en fauna niet). Het gebied is normaalgesproken onbegaanbaar maar doordat je snow-shoes onderbindt, ploeg je makkelijk door de diepe sneeuw heen.

Dierensporen

Bouw je eigen iglo 

Bouw je eigen iglo 

Het is wellicht wat koud, maar waarom ga je anders naar de sneeuw? Een keer wat anders is het ook: het bouwen van je eigen iglo. Samen met gids Guillaume, die in de zomer ook survival technieken in de bergen aanleert, ga je aan de slag met het bouwen van een iglo.

En wie denkt dat je dan een kleine schattige iglo maakt zit fout,  want een echte waar je dus ook in kunt wonen en slapen is het resultaat. Ondertussen vertelt Guillaume over de verschillende soorten sneeuw en hoe je woont in de iglo. Alle informatie hier. 

Caniraquettes (met een husky de bergen in)

Caniraquettes (met een husky de bergen in)

Je hoeft niet meer naar Lapland voor de sledehonden; bij La Plagne heb je een soortgelijke ervaring. De activiteit start midden in het bos van Les Coches waar tien vrolijke sledehonden je begroeten. Hier maak je eerst kennis met jouw huskyvriend voor de komende uren.

Steve vertelt je alles over zijn sledehonden, over de historie en over hoe je met honden moet omgaan en ze moet benaderen. Niet op een slee, maar een wandeling met de husky waarbij de tijd voorbij vliegt. Halverwege de wandeling – die ongeveer een uur duurt – houdt je een pauze op een prachtige plek in de bossen voor een warme choco. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, want de honden zijn sterk en trekken de kleine kids zo omver.

Meer informatie hier. 

Contact met bomen tijdens sophroski

Contact met bomen tijdens sophroski

Het is wellicht wat zweverig en je moet ervan houden: Sophro. Een dynamische methode van relaxen, in het kort uitgelegd. Tijdens sophroski begeleidt gids Karine je bij een diepe ademhaling en verbinding met de natuur. Dan leer je dus alles over de kracht van de bomen (ja echt) met het verlagen van stress en verbeteren van de gezondheid. Juist voor de mensen met hoogtevrees of pisteangst zou dit een hele goede kunnen zijn om daar stap voor stap overheen te komen.

Wel goed voor de kids, dit sophroskiën. Meer informatie hier.