Tsjechië, Noord-Bohemen6 december 2022, door Romy Weevers

Noord-Bohemen, de sprookjesachtige regio van Tsjechië

Tsjechië, Noord-Bohemen, 6 december 2022, door Romy Weevers

Noord-Bohemen, de sprookjesachtige regio van Tsjechië

Hoewel Praag bij iedereen wel bekend is, weten toch minder mensen van Noord-Bohemen. Noord-Bohemen ligt in Tsjechië, ten noorden van Praag en tegen de grens van Duitsland en Polen. Wat je vooral over deze regio moet weten, is dat glasblazen er tot een heuse kunst verheven is: waar je ook kijkt, overal zie en vind je de aller prachtigste glas(kunst)werken. En dat op slechts anderhalf uur rijden van de hoofdstad. We verklappen: het is hier prachtig (nog los van al die glaskunst); net een sprookje. We zouden Barts Boekje niet zijn als we niet óók verklappen waar je moet zijn in dit gebied.

 

De grootste stad in Noord-Bohemen is Liberec, waar ze een kneitergezellige kerstmarkt hebben in de winter naast andere mooie winkels en fijne horeca. Liberec is niet zo heel groot, dus al wandelend verken je de stad het beste.

 

En je zit dus heel dicht bij Praag, waar het wemelt van de knusse kerstmarkten en lekker eten en drinken.

 

Fotocredits: Marek Šaroch

Glaswerk

Glaswerk

Noord-Bohemen kent heel veel mooie glasfabrieken en hun glaswerk is hier dan ook heilig. Crystal Valley is de bijnaam. Zo komt Swarovski hier bijvoorbeeld vandaan (fun fact). Er is hier dus veel glas, maar ook fashion jewellery productie, heel veel moois om naar te kijken en om te hebben dus. Op zo’n 80 kilometer van west naar oost zijn meer dan 2000 glasbedrijven actief. Daarnaast is het ook prachtig om door Noord-Bohemen te rijden. Het Reuzengebergte in Bohemen is een sprookje en met een beetje geluk laat het winterzonnetje zich zien.

Crystal Valley

In Jablonec nad Nisou huist het Glass and Jewellery museum. Je ziet hier een aantal bijzondere sieraden en glaswerken. Ook is hier een zaal volledig gewijd aan kerstdecoratie in alle soorten en maten. Leuk om even langs te gaan als je in de buurt bent!

Novosad Glassworks, Harrachov

Novosad Glassworks, Harrachov

Novosad Glassworks is de oudste particuliere glasfabriek in Tsjechië, opgericht in 1712. Bij het museum en de fabriek zit een kleine brouwerij en een restaurant. Er worden hier voornamelijk wijnglazen geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook karaffen en delen van kroonluchters. Per dag worden er hier zo’n 2000 glazen met de hand (!) geproduceerd. Een bezoekje aan Novosad levert een blik op in de hal waarin het glaswerk wordt gemaakt. Dit is mega indrukwekkend! Je krijgt hier ook een kijkje in de cutting room waar het glas wordt geslepen én het museum. De dag sluit je natuurlijk af met een goed getapte Tsjechische lager in de Novosad brouwerij of pak hem nog beter door: in de Beer Spa!

Novosad Glassworks & microbrewery

En dat museum bij Novosad Glassworks is something else… Toen de oprichter, graaf Harrach, moest vluchten naar Oostenrijk heeft hij de mooiste dingen van de showroom verstopt. Hij plaatste deze achterin de hal en heeft er een muur (zonder deuren) ingebouwd. Rond 1960 werd het glaswerk gevonden. En dat knappe spul staat in het museum tentoongesteld. Oh enne… Glas suf? De eigenaar van Prada himself heeft hier laatst een bezoekje gedaan. Dus dan wij ook. Je kunt stellen dat je voortaan heel anders je wijn gaat drinken.

Novosad vind je in het Reuzengebergte. Deze bergen zijn de hoogste van heel Tsjechië en zijn daarom ook een populaire skibestemming. Skigebied Harrachov is het twee na grootste skigebied van Tsjechië met ongeveer 8 km piste. De pistes zijn vrij eenvoudig, dus een heel overzichtelijk gebied voor de beginnende wintersporter!

Fotocredits rechts: DMO Krkonoše

In Tsjechië betaal je voor je skivakantie net iets minder dan in Oostenrijk (ongeveer 25%). Met heel toegankelijke pistes is het perfect voor de beginnende wintersporter en families én het eten en drinken op en rondom de pistes is wel echt aanzienlijk leuker voor de portemonnee dan andere wintersportgebieden.

 

Dineren (of logeren) bij Jested

Dineren (of logeren) bij Jested

De Jested-berg is 1012 meter hoog en het gelijknamige gebouw op de berg lijkt ietwat op een ruimteschip. De bouw van deze toren heeft zeven jaar geduurd en is inmiddels de bekendste toren van Tsjechië. De toren is 94 meter hoog en hierin huist onder meer een hotel en een restaurant. Verwacht een prachtig uitzicht (indien het weer meezit, want het kan hier ook behoorlijk mistig zijn) over de Tsjechische natuur.

Je kunt nog veel meer doen bij Jested dan alleen slapen en eten. Zo kun je er in de winter skiën en langlaufen en mooie wandelingen maken bij het IJzergebergte. Vanaf het centrum van Liberec, de grootste stad in Noord-Bohemen, gaat er een tram naar de kabelbaan die naar de Jested-berg gaat. De kabelbaan gaat elk halfuur. Liever de auto pakken? Dat is ook mogelijk, maar het kan moeilijk zijn een parkeerplekje te vinden. We raden de kabelbaan aan, zo zie je nog eens wat.

Jested

Fotocredits links: Matyás Gál

Bohemen is beroemd voor het bier en glaswerk. Vaak heeft een restaurant haar eigen brouwerij. Bier vers van de pers dus!

UNESCO parels bij Rautis, Poniklá

UNESCO parels bij Rautis, Poniklá

Rautis is de laatste plek wereldwijd (!) waar decoratie van unieke glazen kralen wordt gemaakt met de hand. Er is bijna niemand die alle stappen beheerst van dit proces, maar samen weten ze alles. Het gebeurt veelal aan huis, waar iedereen zijn eigen taak binnen de procedure uitvoert. Zo blaast de één bijvoorbeeld de kralen en maakt de ander een ornament van het geheel door te rijgen. Het productieproces en de productie zelf bij Rautis zijn zo uniek dat ze sinds 2020 ook op de UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst zijn opgenomen. Ook leuk voor het kleine spul: je kunt hier een workshop volgen! Zo kunnen de kids hun eigen kerstornament van glaskralen maken. Kunnen paps en mams ondertussen even kerstdecoratie gaan shoppen. Of je doet zelf ook de workshop, want die is écht heel tof.

Rautis

kasteel Sychrov

kasteel Sychrov

De meeste kastelen zijn van mei t/m oktober geopend voor publiek en in de winter dicht voor renovatie en onderhoud. Deze parel is het hele jaar open (behalve met kerst) en oh belachelijk knap: kasteel Sychrov. In 1820 begon de belangrijkste periode van het kasteel, toen de Franse familie Rohan naar Tsjechië verhuisde en zich in Sychrov vestigde. De familie Rohan heeft zes vleugels toegevoegd en het paleis(je) bezit nu 250 kamers. De eigenaar was protestant en de vijand van de drie musketiers (kennen we allemaal natuurlijk). De tuinen zijn helaas dicht in de winter. Maar… ‘s winters wordt het prachtige interieur van kerstdecoratie voorzien. Alle meubels zijn origineel, ook de kunst die hier hangt. Oh, kleed je warm aan, want het kasteel is niet verwarmd. Zo blijft alle kunst op z’n mooist.

Sychrov Castle

Fotocredits rechts: Velka Jidelna Nationaal Erfgoed Instituut

slapen

slapen

Waar je slaapt als je in Noord-Bohemen bent? Pytloun Grand Hotel Imperial in Liberec. Vanaf het hotel wandel je binnen tien minuten naar dé kerstmarkt van Liberec. Dit is een prachtig plaatje met veel kraampjes, een reuzenrad en een enorme kerstboom. Alle kerstdecoraties die je in de boom ziet hangen zijn gemaakt door kinderen uit de buurt!

Imperial is een heerlijk hotel, gelijk al als je binnenstapt. De geur van een brandend haardvuur en vriendelijke bediening zorgen hiervoor en daarna wordt het eigenlijk alleen maar beter. Het ontbijt bij Imperial is super en de kamers? Die laten níets te wensen over! Sfeervol, stijlvol en chique. De bedden komen met een ‘kussenmenu’, zodat jij de allerfijnste nachtrust tegemoet gaat. Imperial ligt centraal en is makkelijk bereikbaar, dus de perfecte plek om te ontspannen na een dagje (glas)musea hoppen.

Fotocredits: Matyas Gal

Meer tips voor Tsjechië vind je hier.

Fotocredits: Marek Šaroch