Nederland31 januari 2023, door Sanne Carbaat

The best of fietscafés, wielercafés en meer plekken voor met de fiets

Nederland, 31 januari 2023, door Sanne Carbaat

The best of fietscafés, wielercafés en meer plekken voor met de fiets

Voor wie het overzicht even kwijt is: de leukste fietsenmakers en fiets-cafe's met een beetje extra: hippe fietsen en dito fietsenzaken + inloop-woonkamers met een handige sleutelaar op de bank, in-house fietsenmakers, een koffiecounter, een lekker broodje en op z'n tijd een koud bier. Een briljant idee, zo'n fiets-cafe, dat is het.

 

Fietscafés, wielercafés en meer fiets-gerelateerd op een rijtje. Van Amsterdam naar Schoonhoven, Londen naar Berlijn en meer.

 

 

Lola Bikes & Coffee - Den Haag

Lola Bikes & Coffee - Den Haag

Één van de eerste koffie + fiets ineen concepten in Nederland, dat is Lola Bikes & Coffee in Den Haag. Goed concept, bijzonder fraaie uitvoering. Je vindt Lola aan het Noordeinde. En niet alleen de koffie is er goed, maar de liefde voor fietsen oprecht wat Lola’s wel zo sympathiek en niet het volgende hip(ster) cafe maakt, hoewel je er mooi wel te gek zit.

Meer tips voor Den Haag.

Giraffe coffee bar en Academy

Giraffe coffee bar en Academy

Giraffe moge een begrip zijn in Rotterdam. Bij Giraffe aan de Hoogstraat doen ze het net een beetje anders. In dit fijne pand kun je namelijk terecht voor koffie, kleding, bikeware én het upgraden van je koffiekennis in de zogeheten Academy.

Door de mix van deze (allemaal leuke) activiteiten is het dus al snel een gezellig zooitje en is er altijd bedrijvigheid. Het zaakje is zeven dagen per week open – dus misgrijpen gaat je niet gebeuren. Vanuit de Hoogstraat loop je in een handomdraai naar allerlei andere leuke straatjes. Perfecte plek dus om je dag te beginnen. Bij Giraffe is het boontje pittig genoeg, dus je zult er de hele dag tegenaan kunnen.

Giraffe

COPPI Koffie - Rotterdam

COPPI Koffie - Rotterdam

Bij COPPI Koffie in Rotterdam kun je koffie drinken en wat eten, terwijl de fietsenmaker naar je fiets kijkt. In de winkel vind je allerhande fietsproducten én COPPI organiseert regelmatig allerlei activiteiten, bijvoorbeeld de COPPI Ride. Dat is zo’n 50-80 km fietsen, kruissnelheid 28-30 km/h. Het is een social ride, dus in principe zorg je voor elkaar. Meedoen is leuk, helm is verplicht.

(De fietsenmaker is er op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag).

Meer tips voor Rotterdam.

Fixed Gear Coffee - Valkenburg en Maastricht

Fixed Gear Coffee - Valkenburg en Maastricht

Voor een koffiestop in Valkenburg moet je bij Fixed Fear Coffee zijn. Ex-fietser Brian startte hier, aan de voet van de Cauberg, deze koffie-en-van-alles-voor-je-fiets-plek. Ze houden er ook lezingen, er worden fietsritten georganiseerd én je mag gebruik maken van de werkplaats (als je alles maar wel netjes achter je opruimt). Je hebt hier ook allerlei wielerkleding en -accessoires.

Valkenburg was zo’n succes dat er nu ook een Fixed Gear Coffee in centrum Maastricht zit.

Meer tips voor Maastricht.

Fijne fiets, zo'n Veloretti

Fijne fiets, zo'n Veloretti

Op een knappe fiets de stad door of een kleine fietstour doen, maakt het net wat leuker, vinden we. Je wilt toch een beetje cool die fietscafés af. In comes het Nederlandse Veloretti! Wil je echt ver fietsen, dan is de elektrische variant het handigst, maar als je de fiets voornamelijk gebruikt voor de stad, dan gaan we voor de City Bike. In ons geval de zalmroze caféracer, want hé: zo’n lekker kleurtje! Ze hebben natuurlijk ook zwart en grijs, én de hele mooie desert moss variant.

Verschillende kleuren, allemaal strak en hip in de goede zin van het woord. Je moet hem nog wel even zelf (gedeeltelijk) in elkaar zetten, maar na een paar keer godverren is dat zelfs ons gelukt, dus dan kun jij het ook zeker. Mandje erop voor de boodschappen, zonnebril op voor de look en gaan.

Veloretti

Rapha Clubhouse - Amsterdam

Rapha Clubhouse - Amsterdam

Rapha fietscafés vind je over de hele wereld, en gelukkig ook in de Amsterdamse Negen Straatjes. De ideale ontsnapping aan de winkeldrukte voor de fietszotten die het Rapha-assortiment willen bekijken of gewoon een kopje koffie en een hapje willen eten en een race op het grote scherm willen zien.

Rapha Amsterdam organiseert ook allerlei evenementen, zoals lezingen en workshops én wekelijkse clubhuisritten

Meer tips voor Amsterdam.

Kamu - Breda

Kamu - Breda

Fausto Bike & Coffee - Schoonhoven

Fausto Bike & Coffee - Schoonhoven

De naam Fausto? Fausto Coppi was misschien wel de beste wielrenner ooit, dus hoe passende naam voor een wielercafé? Bij Fausto Bike & Coffee in Schoonhoven kun je na je fiets lekker zitten op het terras aan de Lek, er worden verschillende rides en evenementen georganiseerd en het leukste? Fausto is op het terrein van Stadscamping Schoonhoven, dus je kunt er ook kamperen (met of zonder tent, altijd met kampvuur).

Meer tips voor Schoonhoven.

In Chicago zit met stip de fraaiste, namelijk Heritage Bicycles.

Baisikeli - Kopenhagen

Baisikeli - Kopenhagen

Kopenhagen is de fietsstad bij uitstek en toch vind je er maar één fiets-cafe. Maar wel één met het hart op de juiste plaats: bij Baisikeli – Swahili voor fiets – is de fietsverhuur spotgoedkoop terwijl de initiatiefnemers rustig doorklussen aan nieuwe en gebruikte fietsen die voor een groot deel naar Afrika worden gestuurd, waar ze de baisikeli’s hard nodig hebben. Het knusse café serveert koffie van Afrikaanse koffiebonen en bijzonder lekkere lunchgerechten.

Meer tips voor Kopenhagen.

Look Mum No Hands + Rapha CC - Londen

Look Mum No Hands + Rapha CC - Londen

Londen blijkt de fiets-cafe capitol of the world (wel goed opletten!). Zo heb je er het immens populaire Look Mum No Hands op Old Street, waar ze ook een goed bier kunnen tappen en koffie en cake serveren. Of fiets door naar Rapha CC, midden in Soho. Een gelikte zaak met een eigen kledinglijn, een trouwe achterban en vestigingen in Londen, Osaka en San Francisco.

Meer tips voor Londen. 

Keirin Cycle Culture Cafe + Standert - Berlijn

Keirin Cycle Culture Cafe + Standert - Berlijn

Berlijn loopt zoals altijd voorop als het gaat op hippe hang-outs. Daar is het Keirin Cycle Culture Cafe al jaren een onverminderd populaire stek en de plek voor retro-frames, sushi en fietsexposities. Goede koffie en cycle-hipsters vind je bij Standert in Mitte. Het lijkt (en is?) een jongensdroom: sleutelen en koffie-leuten for a living. Verwacht uiteraard een keur aan hipsters die zichzelf niet, maar hun fietsen en zeker ook hun koffie uiterst serieus nemen.

Meer tips voor Berlijn.