16 december 2016, door Maartje

Fjällräven – Kerst @ Fjällräven Flagship Store, Rozengracht Amsterdam

16 december 2016, door Maartje

Fjällräven – Kerst @ Fjällräven Flagship Store, Rozengracht Amsterdam

Fjäll-wat? Fjällräven, op z’n Zweeds, u weet wel, dat kleurrijke rugzakkenmerk-plus met het poolvos-logo (poolvos, dat is de fjällräven op z’n Zweeds, weet je dat ook weer). Rugzakkenmerk-plus, want hoewel de o zo waanzinnig leuke en praktische, stevige rugzakken en rugzakjes in alle kleuren van de regenboog – Kånken heten die gezelligerds – de paradepaardjes zijn van het merk, is er meer.

En hoe. De ontdekkingstocht naar die ‘plus’ begon, voor ondergetekende in elk geval, met een knusse kerstmarkt in de Amsterdamse achtertuin (en wat voor een achtertuin!) van de Fjällräven flagship store aan de Rozengracht. Daar werd een tent op gezet, werd hout in immer gezellige vuurkorven in de hens gestoken, kwam een knappe jongeman met een gitaar zijn lied vertolken, ging illustrator Hyshil met pen en raam in de weer en werd er een keur aan winterse kerstmarkt-stijl happen en dranken aangerukt. Prima setting om het kleurrijke label met die lastige naam eens verder te onderzoeken kunnen we je vertellen.

barts-boekje-fjallraven-2-copy

Even terug: in 1960 vond de Zweed Åke Nordin (spreek dat maar eens uit) dat het gemak en de functionaliteit van outdoor producten wel wat beter kon, want heus geen overbodige luxe in outdoor-land-bij-uitstek-Zweden. Hij dook de kelder van zijn huis in de Zweedse stad Örnsköldsvik (oké, spreek dát maar eens uit) in en begon daar met zijn Fjällräven a.k.a. Poolvos. Het idee van Åke: tijdloze, functionele, duurzame en toch aantrekkelijke outdoor producten maken. En inspiratie bieden aan iedereen die naar buiten wil, de paden op, de lanen in.

barts-boekje-fjallraven4

Dat duurzaam is belangrijk: bij Åke – en ruim vijftig jaar later bij iedereen werkzaam voor Fjällräven – stond en staat het verantwoordelijk omgaan met mens, dier en natuur hoog in het vaandel. Dat ademt het merk, en zo hoort het. Dat geldt voor eerder genoemde, snoep- herstel, rugzakken met de stevige achterkant (om op je rugzak te kunnen zitten na een stevig potje hiken) maar ook voor die plus van het verhaal: je-wil-het-poncho’s, je-wil-ze-parka’s, tenten, slaapzakken en outdoor accessoires.

barts-boekje-fjallraven-3

De winkel aan de Amsterdamse Rozengracht telt 500 vierkante meter aan Fjällräven-goodness. Je hebt er meer soorten en kleuren van de Kånken rugzak dan je dacht dat er bestonden, en er zijn twee verdiepingen vol outdoor kleding en accessoires, zowel praktisch als mooi. Dus mócht je binnenkort die paden op, of die lanen in gaan (naar IJsland bijvoorbeeld, meer daarover lees je [hier], of in naar afgelegen oorden in eigen land [link], wip dan dus eerst even binnen aan de Rozengracht nummer 219: jas, rugzak(je), maar zeker ook de mutsen, handschoenen en portefeuilles mogen op de (kerst)wishlist.

Fjällräven