Nederland, Amsterdam23 januari 2020, door Julia van Baaren

Kip piri piri fans: Franggo goes West

Nederland, Amsterdam, 23 januari 2020, door Julia van Baaren

Kip piri piri fans: Franggo goes West

Goede kip eet je bij Franggo. Zo, dat is eruit. Een beetje reiziger weet namelijk dat je de beste kip piri piri (dat is een marinade van rode pepertjes en olijfolie) in Portugal eet en laat dat nou nét Franggo’s specialiteit zijn. Het Portugese kiprestaurant begon als klein zaakje in de Pijp en opende onlangs een tweede vestiging aan de De Clercqstraat in Oud-West. Daar moesten wij natuurlijk het fijne van weten.

Franggo West

Franggo West

Met oranje en paars overal waar je kijkt is het interieur met recht kleurrijk te noemen. Aan de ene muur vind je gekleurde tegeltjes en op de ander staat een muurschildering (beiden alom vertegenwoordigd in Portugal). De eigenaren noemen het zelf ‘urban’ en daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. Waar we het wat minder mee eens zijn: de paarse gloed dat het licht over de zaak heen legt. Maar dat doet niets af aan het eten, dat zit helemaal snor. Toeval wil dat Van ‘T Spit schuin tegenover zit, maar de twee zijn niet met elkaar te vergelijken. De eerste richt zich op kip. Punt. Dankzij de piri piri kip en bijbehorende Portugese details (denk aan brood met paté van sardientjes) zit Franggo als het ware in de ‘kip niche’ (dat is bij deze een ding). Daarbij is het ook stukken goedkoper: ook al zo typisch Portugees!

Alle gerechten worden geserveerd op zilverkleurige schaaltjes en tenzij je een hele grote eter bent heb je echt genoeg aan een halve kip. Je hebt namelijk nog keuze uit verschillende bijgerechtjes, waaronder perfect krokante friet, een maiskolf met boter, rijst die van zichzelf al heerlijk is en een tomatensalade. Door al die schaaltjes en gerechtjes wordt het wat rommelig eten maar dat hoort er nou eenmaal bij. Als je niet van pittig houdt, kun je ook voor de knoflookmarinade gaan.

Last but not least (alsof we niet genoeg hadden gegeten) lieten we nog een paar warme Pastel de Nata onze kant op komen. Je weet wel, die Portugese bladerdeegpasteitjes met custard die je overal vindt als je het land rondtoert. Door het krokante deeg en de lobbige vulling kunnen we wel stellen dat het de beste Pastel de Nata zijn die we tot nu toe in de stad hebben gegeten. Zo, nu jij weer.

Handig om te weten: bestellen doe je aan de kassa, drinken pakken ook. Daarna kun je gaan zitten en alles over je heen laten komen. Zijn we normaal niet echt fan van, maar dit is geen chique bedoening dus erg is het niet. Geen zin om het huis uit te gaan? Je kunt natuurlijk ook bij Franggo bestellen en het thuis op de bank waar niemand je ziet wegwerken. Kun je zo rommelig eten als je wil.